avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata restanta as. proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata restanta as. proprietari

As ruga sa imi spuneti daca este legal ca asociatia la primirea unei sume de bani pentru plata restantei sa imparta suma in chitanta atat pentru restanta cat si penalizari dupa bunul plac. Doresc sa termin de achitat intretinerea si dupa aceia penalizarile.As. refuza primirea banilor.daca nu accept conditia de mai sus.In situatia ac. sunt nevoit sa ii trimit prin mandat postal sau banca si as ruga sa stiu daca si in ac. modalitate de plata ,ma scade cu suma numai la restanta sau nu. multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:02, 12 Martie 2013
Conform norme in vigoare,se achita concomitent atat restanta cat si penalizarea aplicata acesteia
In situatia in care va a sumati responsabilitatea sa achitati numai debitul de baza,continuati sa va inregsitrati cu sume cu titlu de restanta-nascatoare de penalitati
Chiar daca platiti prin banca, asociatia poate acoperi din suma intrata in cont orice datorie indiferent ca se numeste intretinere, restante, reparatii, penalizari, fonduri...
Conform Noului Cod Civil
Art.1509.
(1) Dacă niciuna dintre părți nu face imputația plății, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadență;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puține garanții;
c) imputația se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum și, în egală măsură, garantate și oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menționate la lit. a)-d), imputația se va face proporțional cu valoarea datoriilor
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată și executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor și penalităților, în ordinea cronologică a scadenței acestora, și, în final, asupra capitalului, dacă părțile nu convin altfel.

Deci simultan cote si penalizari in ordinea vechimii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizarea penalizarilor??este posibil asa ceva? BabyBlue9012 BabyBlue9012 Buna seara, Va scriu in speranta ca cineva ma poate lamurii in legatura cu problema pe care o avem. Tatal meu a fost ramas in urma cu plata intretinerii,o ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere antonyc antonyc Buna ziua, As vrea sa stiu care este prioritatea si ordinea legala de achitare a restantelor catre asociatia de propietari , in fapt Am avut o restanta de ... (vezi toată discuția)
Restante asociatie prop. dutu39 dutu39 Este legal ca Asociatia sa refuze primirea unei sume ca restanta ,motivand ca nu se poate,daca nu se achita si penalizarile.? (vezi toată discuția)