avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum cer test paternitate ?- tagada de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum cer test paternitate ?- tagada de paternitate

Buna seara,
Sunt in divort cu sotia , avem un copil de un an si 7 luni . Eu as fi de acord sa platesc pensie alimentara , dar am niste ganduri ca fata nu e a mea . Concret , nu am prins-o pe sotie niciodata cu nimic , au fost doar niste vorbe aruncate la cearta , dar care totusi m-au tulburat . Si de fapt , parca nu simt fata ca ar fi copilul meu , nu imi mai dau seama acum daca pana la discutii simteam la fel sau ceea ce mi-a spus ea m-a suparat asa rau ca nu vreau sa le mai vad pe nici una .
Se poarta de ca si cum copilul ar fi doar al ei . Poate ca asa e , dar nu vreau sa platesc aiurea .
Credeti ca pot sa cer in procesul de fata un test de paternitate , sau sa fac proces separat ? Ma tem ca daca ma insel , sotia sa nu ceara despagubiri sau sa nu ma mai lase sa o vad . In orice caz ,as putea sa cer amanarea hotararii pana aflam adevarul ? Sau daca deschid proces pentru paternitate separat poate influenta procesul de divort de acum ? Nu as vrea sa pierd vreun drept pt ca am dorit sa aflu adevarul...eu am declarat in cererea de divort ca sunt de acord sa platesc , vreau si program de vizita pentru a-mi vedea fata , dar acum cum pot spune ca trebuie sa amanam asta pana ma lamuresc ????
Cel mai recent răspuns: razvanmi , utilizator 22:10, 23 Martie 2013
Pana cand s-a pus problema divortului ati avut vreun dubiu legat de copil? Nu cred ca "poti simti" in vreun fel ca un copil are sau nu genele tale. Cred ca sunteti doar foarte suparat, ceea ce e normal intr-o astfel de situatie. Si sotia este suparata, de aceea are tendinta de a se manifesta in acest fel. Lumea spune multe la suparare din dorinta de a-l rani pe celalalt, nu inseamna insa ca e si adevarat.

Va dau un sfat si va rog sa nu mi-o luati in nume de rau: nu pedepsiti copilul pentru esecul relatiei dvs.! Astfel de suspiciuni, precum si ceea ce doriti sa faceti pentru a vi le confirma sau inlatura va vor urmari toata viata in relatia cu copilul. Sunt lucruri care nu mai pot fi "reparate". Poate ar fi mai bine sa va concentrati eforturile pentru a divorta in intelegere si pentru a gasi o solutie care sa fie in interesul fetitei. Sunt convinsa ca ea va iubeste!

Articolul 426 din noul Cod Civil prevede că „paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii. Prezumţia legală relativă instituită de lege poate fi înlăturată de instanţă numai dacă pretinsul tată dovedeşte că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil (cu orice mijloc de probă, dar mai ales cu probe ştiinţifice). Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului. Acţiunea în tăgada paternităţii se poate introduce în termen de 3 ani care curge de la data la care soţul a cunoscut că este tatăl copilului, fie de la data la care a aflat că prezumţia de paternitate nu corespunde adevărului."
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Nu mai exista nici un fel de intelegere intre noi doi ; concret , imi puteti spune daca e bine sa fac 2 procese , sau sa merg pe cel de divort si sa cer tagada de care spuneti ?
"Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului." adica e deplasat sa cer asta daca noi locuiam impreuna ca sot si sotie si nu o banuiam de nimic pe atunci ???? bine , cred ca pot sa cer orice , dar in acest caz nu am nici o sansa sa obtin o testare ? Judecatorul aproba un test numai daca pot dovedi ca ea a fost si cu altcineva ? Sotia mi-a spus intre patru ochi , la nervi , ca nu e fata mea ... Nu e proba pe care sa o accepte judecatorul ? Altceva nu am , dar numai pe baza asta pot cere test ?
Nu vreau sa fiu mintit in continuare si nu ar fi normal sa platesc o viata pensie , chiar daca imi pare rau de copil , nu are nici o vina ..

Când acţiunea este intentată de către soţul mamei copilului (cazul dvs., nefiind inca divortat), calitatea de pârât o are copilul a cărui paternitate se tăgăduieşte. Dacă acest copil este lipsit de capacitate de exerciţiu deci are vârsta de până la 14 ani, va fi reprezentat de mamă sau, după caz de tutore.

Parerea mea este ca ar trebui sa suspendati procesul de divort si sa introduceti actiunea in tagada paternitatii. Divortul se va judeca mult mai simplu daca nu va mai fi vorba despre un copil minor.

Art. 47 din Legea 71 privind punerea în aplicare a noului Cod Civil spune ca: "Stabilirea filiaţiei, tăgăduirea paternităţii sau orice altă acţiune privitoare la filiaţie este supusă dispoziţiilor Codului civil şi produce efectele prevăzute de acesta numai în cazul copiilor născuţi după intrarea lui în vigoare."

Noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.
Daca fetita s-a nascut anterior acestei date (mie asa imi rezulta din calcule, daca are acum 1 an si 7 luni), actiunea se va intemeia pe vechiul Cod al familiei, daca nu, pe prevederile Noului Cod Civil.

Textele de lege din vechiul Cod al familiei aplicabile sunt:
Art. 53. alin. (1) Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Art. 54. alin. (1) Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Alin. (2) Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti; mostenirtorii acestora pot continua actiunea pornita de ei.

Acţiunea în tăgada paternităţii trebuie să fie introdusă în forma prevazută de lege pentru orice acţiune, adresată instanţei de judecată, în care să se expună motivele de fapt pentru care în concepţia reclamantului (a dumneavoastra) este "cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului".
Actiunea se introduce la aceeasi instanta care este competenta si pentru divort.
Multumesc , voi incerca oricum , desi nu " este cu neputinta " sa fiu tatal copilului. Asa este , luna august 2011, vechiul Cod , cum ati spus .
Deci acelasi judecator va hotara in ambele procese ??? In cazul in care primul este suspendat banuiesc , asa cum m-ati sfatuit sa fac .
Poate ca e mai bine sa fie cel cu tagada separat , ca sa fie judecat de altcineva ; daca nu am dreptate si fata e a mea macar sa nu-mi fac un rau si mai mare si sa pierd niste drepturi legate de ea . De fapt , trebuie introdus la aceeasi instanta ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
razvanmi, utilizator
Aceeasi instanta inseamna aceeasi judecatorie (cea in circumscriptia careia se afla ultimul domiciliu al sotilor, resectiv a copilului), nu neaparat acelasi judecator.
Dosarele se repatizeaza aleatoriu catre judecatori.

Chiar daca nu va fi judecat de acelasi judecator, nu inseamna ca sotia nu va "aduce vorba" despre actiunea de tagada a paternitatii introdusa de dumneavoastra. Va afla oricum si judecatorul din dosarul de divort, in cazul in care banuielile dvs. se vor dovedi neintemeiate. Pe de alta parte, pregatiti-va sa platiti testul ADN, aceasta e sarcina partii interesate, respectiv dvs. Singurul test ADN care nu poate fi contestat in instanta e cel facut de IML (Institutul de Medicina Legala) si are un pret destul de piperat (cateva sute de euro, nu mai stiu exact pretul actual).
Sunt instante care accepta si cateva laboratoare private, atestate legal. Veti vedea insa care este cazul dvs. cand se va ajunge la test.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Tagada de paternitate ContSters77134 ContSters77134 Buna ziua, Tagada de paternitate poate fi introdusa intr-un proces de divort si de catre sotie? Mentionez ca exista un copil in varsta de 4 luni care a fost ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii mircealoko mircealoko buna ziua.am o mare problema.eu impreuna cu concubina mea (impreuna de 6 ani) avem un copil nou nascut.ea este casatorita de 20 de ani dar nu mai este cu sotul ... (vezi toată discuția)
Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)