avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Necomunicarea procesului verbal de contravenþie, ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Necomunicarea procesului verbal de contravenþie, plângere contravenþionalã

Buna ziua,
In primul rand, trebuie sa mentionez faptul ca nu am nici un fel de experienta in domeniul juridic, deci am nevoie de cat mai multe lamuriri.
Speta este urmatoarea : In data de 16.11.2011 la usa apartamenului in care locuiam s-au prezentat 2 agenti de politie, ca urmare a sesizarii facuta de unul dintre vecini, de tulburare a linistii. In bucatarie eram mai multe persoane si tot ce faceam este sa stam de vorba, dar aceasta este alta problema.
Dupa ce ne-a copiat datele de identificare, concluzia unuia dintre agenti a fost accea ca "daca nu spargem gasca si suna vecinul din nou, ne scrie amenzile pe genunchi".
Dupa un timp, am aflat de la unul din cei doi colegi de apartament ca atat el, cat si alti 2 prieteni de-ai sai au primit amenzi acasa, prin posta, ca recomandata.
Mentionez faptul ca nu stiu de primirea vreunei recomandate, mai ales ridicarea vreuneia.
In data de 04.03.2013 am constatat ca toate conturile mele au fost poprite de Primaria Mun. Pitesti pentru suma de 500 de lei, reprezentand amenzi contraventionale. Am fost nevoit sa platesc aceasta suma pentru a putea folosi contul in care este virat salariul si pentru a evita dobanzile aplicate la un cont de credit. Am mers de asemenea la Primaria Pitesti si am facut rost de o copie a PV, fara a semna de primirea acesteia.
Alt lucru de mentionat este ca cei care au fost notificati de amenda contraventionala au contestat-o si toti au avut castig de cauza.
Intrebarea mea este una simpla (dar totodata foarte complicata pentru mine) :
Din cate am citit, art. 14 din OG2/2002 prevede faptul ca "Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii."
1.La ce anume se refera "Executarea sanctiunii amenzii contraventionale";
2.Unde trebuie sa depun acea plangere si ce acte trebuie sa anexez la aceasta.
Astept orice fel de sugestie.
Multumesc in avans,
Alex



Cel mai recent răspuns: AlexDobre , utilizator 19:52, 19 Martie 2013
1-
Executarea sanctiunilor contraventionale

Procesul-verbal de constatare neatacat în 15 zile de la data încheierii acestuia sau de la data comunicarii, precum si hotarârea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plângerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

Punerea în executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel:
a) de catre unitatea de politie din care face parte politistul care a constatat fapta ori de câte ori nu se exercita calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, în termenul prevazut de lege;
b) de catre instanta judecatoreasca, în celelalte cazuri.

În vederea executarii amenzii, persoanele juridice prevazute la paragraful anterior comunica, din oficiu, organelor de specialitate ale directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si unitatilor subordonante acestora, în a caror raza teritoriala domiciliaza sau îsi are sediul contravenientul, procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei sau, dupa caz, dispozitivul hotarârii judecatoresti prin care s-a solutionat plângerea.

Executarea se face în conditiile prevazute de dispozitiile legale privind executarea silita a creantelor bugetare.
Împotriva actelor de executare se poate face contestatie la executare, în conditiile legii.
Executarea sanctiunilor contraventionale complementare se face potrivit dispozitiilor legale.

2-Plangerea contraventionala se adreseaza judecatoriei responsabile locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia ,in termen de 15 zile de la comunicarea PV
@ynocentta

Aici nu este vorba despre executarea silită a amenzii contravenţionale care, desigur, este creanţă bugetară. Domnul a pus întrebarea din perspectiva art. 14 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a scris aceasta în mesajul său.


@AlexDobre

În primul rând trebuie să aveţi în vedere faptul că OG nr. 2/2001 a fost modificată prin Legea nr. 76/2012 iar modificarea a intrat în vigoare la data de 15 februarie 2013. Vă spun aceasta deoarece, dacă doriţi să formulaţi plângere contravenţională, mă gândesc că vă este de folos o formă actualizată a OG nr. 2/2001.

Sintagma "executarea amenzii contravenţionale" nu are înţeles singură, scoasă din contextul normei care o cuprinde. Art. 14, alin. (1) din OG nr. 2/2001 este o normă ce reglementează o sancţiune pentru organul constatator al contravenţiei care nu comunică procesul verbal în termen de o lună de la data aplicării amenzii contravenţionale. Este vorba despre prescripţia executării sancţiunii amenzii contravenţionale, prescripţie care poate fi invocată pe cale de excepţie atât în cadrul unei plângeri contravenţionale, cât şi în cadrul unei contestaţii la executare.

Acum ceva timp am scris mai multe despre asta şi vă dau două link-uri la acele discuţii. Până în prezent nu s-a schimbat nimic din ceea ce am discutat atunci, cu excepţia numărului articolului din Codul de procedură fiscală, aspect care pe dvs. nu vă interesează. Prevederile legale, însă, au rămas aceleaşi.
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc pentru raspunsuri. Din cate am inteles din postarile doamnei Gabriela Pintea, pot face o contestatie la executare pe baza art 14 din OUG2.
Intrebarea este : mai pot face aceasta plangere, intrucat am platit deja acea amenda datorita popririi? Sau mai pot contesta efectiv acea amenda contraventionala, asa cum au procedat cei doi prieteni ?
Si nu in ultimul rand, unde se fac aceste contestatii? :D Revin asupra faptului ca sunt total paralel cu acest domeniu si ar fi a doua oara cand las lucrurile sa fie asa cum sunt, din cauza nestiintei sau a neimplicarii.
Va multumesc
Eu am scris în mesajul meu că excepția prescripției sancţiunii amenzii contravenţionale poate fi invocată atât pe calea contestației la executare, cât și pe calea plângerii contravenționale. Art. 14 din OG nr. 2/2001 a fost modificat și are următorul conținut:
ART. 14
(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
(2) Prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale poate fi constatată chiar şi de instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.

Plângere contravențională puteți formula oricând întrucât procesul verbal de contravenție - cel puțin teoretic - nu v-a fost comunicat. Practic, ați putea avea surpriza ca, în fața instanței, organul constatator să facă dovada afișării procesului verbal de contravenție. Dar asta o să vedeți atunci când o să ajungeți acolo. Faptul că ați achitat amenda contravențională nu are relevanță – puteți formula plângere contravențională.

Potrivit art. 32 din OG nr. 2/2001, plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, controlul aplicării şi executării sancţiunilor contravenţionale principale şi complementare fiind de competenţa exclusivă a acestei instanțe. Art. 32 a fost modificat și el tot prin Legea nr. 76/2012, modificare care a intrat recent în vigoare. Având în vedere că dvs. veți invoca excepția prescripției executării sancțiunii amenzii contravenționale, apreciez că puteți invoca această excepție numai în fața instanței în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.

Contestația la executare se poate face în termen de 15 zile de la care ați luat cunoștință de actele de executare pe care le contestați. Redau, mai jos, art. 172 și art. 173 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Totuși, revăzând modificările aduse art. 14 și art. 32 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, părerea mea este că trebuie să formulați plângere contravențională.
ART. 172
Contestaţia la executare silită
(1) Persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii.
(2) Dispoziţiile privind suspendarea provizorie a executării silite prin ordonanţă preşedinţială prevăzute de art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă nu sunt aplicabile.
(3) Contestaţia poate fi făcută şi împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanţă judecătorească sau de alt organ jurisdicţional şi dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.
(4) Contestaţia se introduce la instanţa judecătorească competentă şi se judecă în procedură de urgenţă.
ART. 173
Termen de contestare
(1) Contestaţia se poate face în termen de 15 zile, sub sancţiunea decăderii, de la data când:
a) contestatorul a luat cunoştinţă de executarea ori de actul de executare pe care le contestă, din comunicarea somaţiei sau din altă înştiinţare primită ori, în lipsa acestora, cu ocazia efectuării executării silite sau în alt mod;
b) contestatorul a luat cunoştinţă, potrivit lit. a), de refuzul organului de executare de a îndeplini un act de executare;
c) cel interesat a luat cunoştinţă, potrivit lit. a), de eliberarea sau distribuirea sumelor pe care le contestă.
(2) Contestaţia prin care o terţă persoană pretinde că are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmărit poate fi introdusă cel mai târziu în termen de 15 zile după efectuarea executării.
(3) Neintroducerea contestaţiei în termenul prevăzut la alin. (2) nu îl împiedică pe cel de-al treilea să îşi realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, potrivit dreptului comun.
Va multumesc pentru raspunsul prompt si, zic eu, foarte elaborat si pe intelesul tuturor. Voi proceda la formularea plangerii contraventionale si voi reveni cu informatii, pe masura ce aceasta actiune se desfasoara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda de circulatie, termene de prescriptie lucutza55 lucutza55 o amenda primita in ianuarie 2012 pentru o fapta petrecuta in iulie 2011 poate fi contestata pentru acest motiv? exista vreo specificatie in legislatie privind ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Rugaminte ajutor contestatie pv politie legea 61/1991 only4cata@yahoo.com only4cata@yahoo.com dupa ce am fost divortat cu o adresa data in fals m-am trezit si cu doua procese verbale de amendare de la politie pt. tulburarea linistii publice. daca sunt ... (vezi toată discuția)