Mai există o dispută pe această temă în forum:
www.avocatnet.ro/content/for...
Părerea mea este că, odată cu abrogarea art.9(8) din Legea nr.112/1995, interdicţia de înstrăinere este inoperantă indiferent de faptul că s-a împlinit sau nu termenul de 10 ani. Cu menţiunea, desigur, că înstrăinările efectuate înainte de abrogarea articolului respectiv sunt lovite de nulitate absolută dacă nu a fost respectat termenul de 10 ani de la dobîndire.
Motivul pentru care a fost instituită interdicţia este unul de ordine publică: împiedicarea speculei cu astfel de imobile.
Trebuie observat că interdicţia de înstrăinare nu este instituită în interesul înstrăinătorului imobilului din contractul iniţial şi nici nu este rezultatul voinţei părţilor. Instrăinarea este instituită
in personam, prin unica voinţă a legiuitorului, nu prin voinţa concordantă a părţilor din contract.
Prin urmare,
ridicarea acestei interdicţii nu are cum să modifice raportul contractual iniţial (cel dintre înstrăinător şi cumpărătorul îndreptăţit de legea 112/1995). Cu alte cuvinte, nici vorbă de retroactivitatea legii prin care art.9(8) a fost abrogat.
Abrogarea art.9(8) trebuie citită, în opinia mea, în ansamblu cu legea. Traducînd astfel abrogarea, vom citi legea în sensul în care ea, legea, înţelege să înlăture pentru viitor inalienabilitatea temporară instituită
in personam, adică în sensul în care, din momentul intrării ei în vigoare, nu mai există niciun impediment privind înstrăinarea imobilelor dobîndite în temeiul acestei legi.
Ce s-ar fi întîmplat dacă amintitul articol nu ar fi fost abrogat, ci doar modificat în sensul reducerii perioadei de interdicţie de la 10 ani la 5 ani. Ar fi fost posibilă vînzarea unui apartament achiziţionat acum 7 (deci, sub imperiul interdicţiei de 10 ani) după modificarea legii? eu zic că da. Atunci, de ce nu ar putea fi vîndut acelaşi apartament în condiţiile în care interdicţia nu a fost redusă, ci eliminată în întregime?
Pe înţelesul tuturor, abrogarea art.9(8) a dat liber la vînzarea imobilelor dobîndite în temeiul Legii nr.112/1995. Asta neînsemnînd că abrogarea ar putea valida cumva actele încheiate anterior abrogării, sancţiunea pentru acele acte rămînînd, în continuare, nulitatea absolută, aşa cum dispunea legea aflată în vigoare la data încheierii actului.