avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare casa legea 112
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare casa legea 112

buna ziua. as dori sa stiu care sunt pasii care trebuiesc facuti pentru a vinde o casa cu fosta lege 112, in cazul in care mai sunt rate de platit la primarie, si prin consecinta nu sunt intabulata pe casa. am inteles ca nu ar mai trebui sa astept cei 10 ani pentru a o putea vinde. cum ma sfatuiti sa fac? va multumesc
multumesc mult
Mai există o dispută pe această temă în forum:

www.avocatnet.ro/content/for...

Părerea mea este că, odată cu abrogarea art.9(8) din Legea nr.112/1995, interdicţia de înstrăinere este inoperantă indiferent de faptul că s-a împlinit sau nu termenul de 10 ani. Cu menţiunea, desigur, că înstrăinările efectuate înainte de abrogarea articolului respectiv sunt lovite de nulitate absolută dacă nu a fost respectat termenul de 10 ani de la dobîndire.

Motivul pentru care a fost instituită interdicţia este unul de ordine publică: împiedicarea speculei cu astfel de imobile.

Trebuie observat că interdicţia de înstrăinare nu este instituită în interesul înstrăinătorului imobilului din contractul iniţial şi nici nu este rezultatul voinţei părţilor. Instrăinarea este instituită in personam, prin unica voinţă a legiuitorului, nu prin voinţa concordantă a părţilor din contract.

Prin urmare, ridicarea acestei interdicţii nu are cum să modifice raportul contractual iniţial (cel dintre înstrăinător şi cumpărătorul îndreptăţit de legea 112/1995). Cu alte cuvinte, nici vorbă de retroactivitatea legii prin care art.9(8) a fost abrogat.

Abrogarea art.9(8) trebuie citită, în opinia mea, în ansamblu cu legea. Traducînd astfel abrogarea, vom citi legea în sensul în care ea, legea, înţelege să înlăture pentru viitor inalienabilitatea temporară instituită in personam, adică în sensul în care, din momentul intrării ei în vigoare, nu mai există niciun impediment privind înstrăinarea imobilelor dobîndite în temeiul acestei legi.

Ce s-ar fi întîmplat dacă amintitul articol nu ar fi fost abrogat, ci doar modificat în sensul reducerii perioadei de interdicţie de la 10 ani la 5 ani. Ar fi fost posibilă vînzarea unui apartament achiziţionat acum 7 (deci, sub imperiul interdicţiei de 10 ani) după modificarea legii? eu zic că da. Atunci, de ce nu ar putea fi vîndut acelaşi apartament în condiţiile în care interdicţia nu a fost redusă, ci eliminată în întregime?

Pe înţelesul tuturor, abrogarea art.9(8) a dat liber la vînzarea imobilelor dobîndite în temeiul Legii nr.112/1995. Asta neînsemnînd că abrogarea ar putea valida cumva actele încheiate anterior abrogării, sancţiunea pentru acele acte rămînînd, în continuare, nulitatea absolută, aşa cum dispunea legea aflată în vigoare la data încheierii actului.

vad ca parerile sunt impartite, si legea este interpretata diferit. am citit si parerile celorlalti participanti la discutie , care sunt foarte vehemente. asadar, cred ca legiuitorul putea fi mai explicit in acest sens, ca sa nu mai lase loc de interpretari.
din moment ce parerile sunt impartite, exista cazuri in care au fos vandute imobile dobandite inainte de 1.10.2011, fara ca termenul de 10 ani sa fi fost implinit? (ma repet cu aceasta intrebare). pentru ca, daca da, atunci "usa ar fi deschisa" si pentru ceilalti in aceasta situatie.
poate raspund la intrebare cei care sustin ipoteza ca este posibil, daca au cunostinta de cazuri concrete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interdictia de instrainare conform legii 112 definitiv definitiv Conform prevederilor Legii 112/1995 imobilele dobandite nu pot fi instrainate timp de 10 ani de la data dobandirii. Acum, prin legea 71/2011 de punere in ... (vezi toată discuția)
Se incalca principiul inalienabilitatii? ContSters14151 ContSters14151 X, in calitate de chirias al imobilului din 1980, se hotaraste sa cumpere locuinta conform art.9 din legea 112/1995, contractul de vanzare-cumparare fiind ... (vezi toată discuția)
Vanzari case nationalizate -contracte diferite CarmenRosca CarmenRosca Buna ziua! Locuiesc intr-o curte comuna unde am inceput sa cumpar imobilul in rate din 2005 cu o clauza cum ca nu pot instraina imobilul timp de 10 ... (vezi toată discuția)