Am fost angajata cu cmi pe perioada nedeterminata.Am intrat in crestere copil 2 ani. Pe 12 aprilie 2013 ar trebui sa ma prezint la munca. Angajatorul mi-a transmis verbal ca mi s-a ocupat postul .
1. Cum trebuie sa procedez ca sa-mi obtin toate drepturile si care sunt acelea?
2. In situatia in care intru in somaj si-mi gasesc de munca 2 ore/zi cu contract de mandat si 250 lei net mai beneficiez de somaj?
Va multumesc anticipat!
In perioada in care sunteti in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani contractul de munca pe perioada nedeterminata de timp este suspendat , in conformitate cu art.51 alin1 Codul Muncii. Codul Muncii a prevazut ca in aceste situatii angajatorul sa poata angaja , cu CIM pe perioada determinata de timp , o alta persoana pentru a inlocui angajatul aflat in situatia de suspendare.In consecinta, revenirea Dvs. la lucru ar fi trebuit sa coincida cu incetarea contractului pe perioada determinata de timp a persoanei care v-a inlocuit.
Intrucat angajatorul v-a anuntat verbal ca vi s-a ocupat postul , solutia care va ramane este sa-i solicitati in ce baza legala face acest lucru avand in vedere ca pentru incetarea CIM pe durata nedeterminata de timp exista conditii clar prevazute de Codul Muncii iar Dvs. nu va aflati in niciuna dintre ele.
In acest caz, va sunt aplicabile prevederile art. 25 din OUG 111/2010:
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Faceti o sesizare scrisa catre ITM/Inspectia Muncii pentru sanctionarea angajatorului daca la terminarea CCC refuza sa va primeasca la lucru.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. - Pe perioada CCC putea fi angajata alta persoana pe postul dvs. dar pe perioada determinata pana la revenirea dvs. in activitate, dupa terminarea CCC.
- Daca a angajat pe postul dvs. o alta persoana pe perioada nedeterminata este ilegal si atunci faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea clauzelor din CIM.
5. Angajatorul va poate oferi si un alt loc de munca dar asta inseamna modificarea CIM si se poate face numai cu acordul dvs.