avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lege 200/2006
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lege 200/2006

salariatului i-a incetat ctr de munca in 2009, fara a i se plati lichidarea si beneficiaza de somaj.
in 2010, angajatorul intra in insolventa, dar abia in 2013 i se ridica dreptul de adm administratorului, cu dispunerea trecerii la faliment etc.salariatul este inscris la masa credala.
se mai poate face notificare catre lichidator pentru ca acesta sa depuna dosarul aferent la Ajofm, in vederea recuperarii macar a ultimelor 3 salarii restante?(avand in vedere ca firma nu mai are ce valorifica pt plata creditorilor)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 15 Mai 2013
Da, se poate face demersurile catre lichidator sa depune actele necesare obtinerii salariilor restante din Fondul de garantare a creantelor salriale gestionat de AJOFM.
mi s-s spus, inclusiv de catre lichidator, ca numai in situatia in care persoana in cauza mai era salariat in momentul ramanerii definitive a hot de intrare in insolventa ar putea beneficia de ultimele 3 salarii...adevarul e ca legea mentioneaza sintagma de salariat, nu de fost salariat...ca de obicei, legi interpretabile...in decizia de respingere pe care ar da-o ajofm intr-o asemenea speta (model prezentat in anexele normelor metodologice) se precizeaza ca motiv de respingere doar art 2 din lege, respectiv inexist unei hot de intrare in insolv si neridicarea dr de adm...va intreb aceste lucruri in speranta ca v-ati ciocnit de ele si as putea avea un feedback pozitiv, avand in vedere ca lichidatorul a spus clar ca nu va inainta la ajofm decat liste cu salariati care sa beneficieze de preved lg 200/2006, nu si cu fosti salariati care au facut notificare!
Si fostii salariati au dreptul sa-si recupereze salariile restante din acel fond ...

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Din resursele Fondului de Garantare se suporta, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege, următoarele categorii de creanţe salariale:
- salariile restante;
- compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
- plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de munca şi / sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
- compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi / sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
- indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii

Sintagma "salariat" nu face nici distinctie intre categoriile de salariati , cei activi sau cei carora le-a incetat raportul de munca ....
multumesc pentru raspuns
.asa interpretez si eu legea, insa cei de la ajofm spun ca doar salariatii care, in mom deschiderii insolventei, erau angajati isi pot recupera ultimele 3 salarii restante.
mie asta mi se pare aberant din 2 motive;
1. asta ar insemna ca fostii salariati sa fie nedreptatiti/adica au prestat munca, nu au fost remunerati de cateva luni, dar sunt obligati sa ramana angajati la angajatorul x pana acesta va intra in insolventa!!!!si asta, doar pentru a-si recupera 3 salarii!chiar daca vor fi automat inscrisi la masa credala, existand creante privilegiate, este foarte posibil sa ramana fara nimic!
2. si fostii salariati sunt inscrisi la masa credala, de ce nu ar avea aceleasi posibilitati si in ceea ce priveste legea 200/2006?
chiar as dori sa raspunda cineva care a trecut prin asa ceva, ca sa stim cum punem problema!
a, si inca ceva-tot cei de ajofm sustin ca exista termen de prescriptie 3 ani dupa care nu se mai pot cere aceste 3 salarii restante si ca acest termen ar curge din mom deschid insolventei.dar, pe acceasi speta, ei fac confuzie intre data introducerii dosarului in instanta, adica a cererii de intrare in insolventa din partea debitorului (18 martie 2010) si data pronuntarii hotararii de insolventa (23.03.2010). mai mult, la aceasta din urma data nu s-a ridicat si dr de adm, acesta intervenind la 13.02.2013, data de la care eu consider ca fiind indeplinite ambele conditii prev de art. 2 din legea 200/2006 poate fi calculata curgerea prescriptiei....

cu alte cuvinte, unde este adevarul, asa cum rezulta el din legea 200/2006 si normele de aplicare?
multumesc anticipat!

si o alta problema..se depun actele la ajofm de catre salariat, insa partial, pt ca angajatorul nu a predat la timp actele lichidatorului.dupa inregistrarea dosarului la ajofm, angajatorul prezinta acte false.ce se poate face, in afara de asteptarea deciziei ajofm si eventual contestarea ei?

Alte discuții în legătură

Ce pot face fostii angajati ai unei firme intrate in insolventa daca mai au salarii de recuperat ? Silviaf Silviaf Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. Suntem mai multi fosti angajati ai unei companii care a am demisionat inainte de a intra firma in insolventa(in ... (vezi toată discuția)
Salarii restante achitate din fondul de garantare redguy973 redguy973 Buna seara, Lucrez la firma ROMSTRADE ,firma aflata in insolventa,iar de salariile restante pe lunile septembrie,octombrie si noiembrie intreband la AJOFM ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie si salariu restant - societate in insolventa maria-manuela maria-manuela Am lucrat timp de 4 ani si jumatate la o firma, pe post de reprezentant comercial. In 2012,cu o saptamana inainte de a fi declarata insolventa ni s-a cerut sa ... (vezi toată discuția)