avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... penalitati...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

penalitati...

Buna ziua....
Am si nevoie de o informatie,va rog daca puteti sa ma ajutati..
Am fost acum cateva zile sa imi fac fisa de lichidare pentru a putea sa imi ridic diploma de la facultate.
Stiind aveam o datorie mai veche la camin,am mers la administratia caminului pentru a-mi rezolva problema.
Practic pentru o datorie de 42 Ron trebuie sa platesc acum 630 ROn.Am inteles ca exista o lege (legea legea 469/2002) care spune ca valoarea penalitatilor nu poate depasi valoarea datoriei de la care se aplica penalitatile in cazul in care acest lucru nu este mentionat in contract...Suma mi se pare exagerat de mare,sincer nici nu pot sa o platesc acum fiindca trec prin trec printr-un moment mai greu din punct de vedere financiar....
Exista aceasta lege?Se poate aplica in cazul meu?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 16:30, 20 Februarie 2009
In primul rand trebuie sa ne spuneti din ce an datorati aceasta suma de bani ( baza ) .Daca este mai veche de 3 ani puteti invoca prescriptia extinctiva .Niciodata penalitatile nu pot depasi suma datorata ,Solicitati sa va arate modul de calcul al penalitatilor pentru a verifica legalitatea acestora si cunatumul acestora .
Datoria este mai veche de 3 ani(aprox 6 ani).ce presupune prescriptia extinctiva?Practic profita de faptul ca am nevoie urgenta de diploma si au spus ca daca nu platesc suma respectiva nu pot sa imi scot diploma...
Datoria este prescrisa, nu va pot actiona in instanta ca sa o primeasca. Spuneti-le ca sunteti de acord sa platiti penalitatile pana la concurenta sumei datorate. Daca refuza sa va elibereze diploma puteti face o cerere in instanta pentru obligarea acestora la executarea obligatiei de a face, eliberarea diplomei. Daca aveti in un contract, iar in acest contract se prevede ca penalitatile pot depasi suma datorata, atunci calculul acelor penalitati este legal.
Daca datoria e atat de veche si de atunci nu am mai avut datorii platite la ei... Nu le-as achita nimic!
Nu inteleg insa cum anume e posibil sa ceara o fisa de lichidare dupa atata timp...

IN functie de regulamentele institutiei puteti sa-i dati in judecata pe diverse motive, dar trebuie cunoscute toate legile si regulamentele care se aplica...
Daca, de exemplu, dv. spuneti ca vreti diploma in instanta si cereti sa vi se dea o hotarare prin care facultatea e obligata sa o emita... dar regulamentul spune ca fara lichidare nu se da diploma? Atunci capatul dv. de cerere ar trebui completat cu altul care sa ceara constatarea prescrierii datoriilor, penalitatilor, obligatiei de a preda fisa de lichidare... etc. Oricum tot ce ati datora prin fisa de lichidare e prescris, asa incat... e o pura foaie pentru dv.

Daca, repet, de acum 6 ani nu ati mai platit la ei diverse, recunoscut datorie etc.
gaby_popescu a scris:

Practic profita de faptul ca am nevoie urgenta de diploma si au spus ca daca nu platesc suma respectiva nu pot sa imi scot diploma...


Iar dvs le puteti preciza ("ameninta") in scris ca veti obtine din buzunarul cui nu a eliberat dipoma toate daunele materiale si morale pricinuite de neeliberarea ei.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a retine diplome in original virusel virusel Am absolvit masterul in cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu iar la ridicarea Diplomei de master secretara a refuzat sa imi restituie Diploma de ... (vezi toată discuția)
Situatia de neeliberare a unei diplome de licenta, in forma tipizata MFlory MFlory Buna ziua, In situatia in care, o persoana a absolvit studiile Facultatii de Drept, la Universitatea Ecologica din Bucuresti, cu examen sustinut, la ... (vezi toată discuția)
Facultatea refuza eliberarea diplomei Luda Luda Buna ziua, am urmatoarea problema: anul acesta mi s-a refuzat eliberarea diplomei de masterat de la universitate pe motiv ca as avea o restanta de plata de ... (vezi toată discuția)