Titlul l-am pus cat mai simplu si direct . Situatia este total ipotetica si a aparut in urma unei discutii de dragul discutiilor.
Sa presupunem ca am un anumit bun (casa, masina, teren, sticla de suc, pix) si sunt unic proprietar. Nu exista niciun litigiu asupra bunului respectiv, nu sunt implicat in nicio ancheta (cu sau fara relevanta asupra dreptului de proprietate) etc, nicio problema cu legea de orice fel.
Intrebare este - pot vinde respectivul bun la orice pret doresc eu, atat timp cat nu incerc sa fentez Fiscul sau ceva de genul asta? De exemplu am castigat 3 masini la o tombola si una vreau sa i-o dau sora-mii si i-o vand cu pretul de 100 de lei, asta fiind chiar suma pe care sora-mea mi-o da (deci NU-mi da de fapt 10000 si eu trec in acte doar 100).
Inteleg de ce ar aparea probleme cand e vorba de tranzactii care implica proprietati ale Statului sau daca vanzatorul incearca sa scape de bunuri pt a nu fi executat silit etc. Vorbesc de o situatie "curata".
nu este vorba de proprietati ale statului, ci de un pret neserios in tranzactii cu imobile; puteti decalara pe raspunderea dvs orice pret, dar notarul va aplica grila notariala si va taxa cf acesteia; cu privire la masinile de la concurs, cand le primiti platiti impozit pe ele.
Am mentionat exemplul cu un bun al Statului ca sa exclud cazul in care MApN vinde lui Becali un teren la un pret mult subevaluat ca sa-si scoata unul de pe-acolo o mica-mare spaga.
Deci daca de ex am bunul X (mobil sau imobil) si vreau sa-l vand cu 1 leu, notarul ma va taxa conform acelei grile notariale si voi plati un impozit corect, dpdv al Statului. Dar am specificat ca nu incerc sa insel Fiscul, deci sunt de acord sa platesc impozitul cf acelei grile notariale. Eu intrebam daca am dreptul sa vand bunul cu orice pret vreau, tinand cont ca sunt unic proprietar, nu exista litigii, nu sunt anchetat in vreun fel (financiar, penal) etc etc etc.
Inca o data, discutia a aparut doar "jongland" cu principiile la o bere si este total ipotetica.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, imi este clar acum - pt bunuri imobile se plateste un impozit in fct de valoare cf grilei notariale (deci nu depinde de pretul stabilit de mine, vanzatorul), iar pt bunuri mobile nu se plateste nimic, indiferent de valoarea tranzactiei. In concluzie proprietarul are dreptul sa stabileasca orice pret, ceea ce mi se parea normal de la inceput.