avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preavizul de 15 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preavizul de 15 zile

Buna ziua,

Mi-am dat si eu demisia de la un angajator cu data de 19 feb.2009 in care am mentionat ca nu pot efectua cele 15 zile preaviz si angajatorul tot ma obliga sa vin
Intrebarea mea este cele 15 zile sunt calendaristice in urma demisiei mele?
Ce trebuie sa fac pt a nu mai efectua acele 15 zile de preaviz si daca pot sa-mi oblig intr-un fel angajatorul de a-mi inchide mai repede contractul el nevoid sa mi-l inchida si nici sa-mi dea copie dupa CM si contractul individual de munca la cererea mea scrisa
Iam cerut o ''decizie de incetare'' cu data respectiva a incetarii pt. a-mi folosi la o noua angajare si refuza sa mi-o dea afectandu-mi noul loc de munca..ce trebuie facut sa obtin acea decizie daca eu mi-am dat demisia
Daca eu nu ma prezint in cele 15 zile preaviz la firma ce consecinte poate avea?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:33, 24 Octombrie 2009
cele 15 zile de preaviz sunt zile calendaristice.
puteti renunta la preaviz doar in cazul in care angajatorul nu si a asumat obligatii asumate prin contract, sau daca angajatorul este de acord (ceea ce in cazul dvs nu se aplica).
daca nu va prezentati la serviciu , angajatorul va poate desface contractul de munca disciplinar pt absente nemotivate , dar numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare
preavizul este de 15 zile calendaristice si este obligatoriu. Angajatorul nu este obligat sa va primeasca cererea de demisie daca nu respectati preavizul. Daca nu stati in preaviz, angajatorul va poate concedia pentru absente nemotivate, conform art. 61 lit a din Codul Muncii.
Eu na ma pot prezenta ca mi-am gasit in alta parte intre timp si daca m-as prezenta aste 15 zile angajatorul ar face ce vrea cu mine ca asta asteapta.
Si acea ''cercetare disciplinara'' poate sa-mi afecteze sau sa-mi prelungeasca inchiderea CM..ea trebuiind sa fie inchisa cu data de 5.martie.2009?
Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă. Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Este posibil ca , procedura efectuarii cercetarii disciplinare sa depaseasca data de 5 martie 2009 - data la care va expira preavizul pentru demisie.

Da chiar nu exista o lege in care sa avem si noi drepturi....dar patronii astia sunt imputerniciti prin lege sa faca ce vrea din noi si sa ne faca niste sclavi.
Avind in vedere ca nu mai recunoaste demisia mea verbala si acordul lui la acea demisie..dupa aproape 2 luni jumate firma Pro Data International nu vrea sa-mi inchida CM sub nici un articol al legii si ma tine blocat pt. a-mi face rau si a nu pute sa ma angajez in alta parte.Am depus cerere scrisa pt. a mi se da copiile dupa CM si Contractul individual de munca pe care trebuia sa-l am si eu intr-un exemplar...si refuza sa mi le dea cum refuza sa-mi desfaca contractul si sa-mi elibereze o decizie de incetare pt a putea sa ma angajez si eu mai departe..Pe linga asta nu mi-a platiti nici salariul tot pe luna noiembrie 2008 cum nu a facut-o nici cu concediul meu medical si banii pe decembrie pina pe 27 cind a fost ultima zi de lucru.De atunci si pina acum eu nu am mai dat pe la munca avind in vedere discutia cu el ca nu mai vin si azi ma acuza ca sunt absent nemotivat iar in trimp de 2 luni jumate firma respectiva nu-mi trimite nici o instintare sau decizie de ce lipsesc sau ca..contractul meu inca este in vigoare si ma lasat asa acuzindu-ma acum si nevrind sa-mi inchida CM.Deci patroni sunt incurajati sa faca ce vor din noi iar noi sa nu avem nimic de spus.Cum e posibil ca firma respectiva sa nu-mi inchida contractul si sa ma oblige sa raman la ei daca eu nu vreau.De ce nu mi se da copiile dupa ce am cerut.Firma respectiva ami cere daune si vrea sa-mi inchida CM pe baza de indisciplina..dar eu ca am pierdut x serficiuri din cauza lor,ca nu mi-au platit concediul medical..,ca nu-mi aproba incheierea CM si timp de 2 luni nu am fost anutat ca sunt absent nemotivat si ca contractul inca este in vigoare..pt. aste tot eu platesc ca nu m-am interesat..Am depus x plingeri la ITM la care nu am primit raspuns...am facut x cereri si demisii catre firma respectiva si nici azi nu mi-a inchis CM si nici macar nu are buna vointa sa ma asculte cind al caut.Dabea dupa 2 luni si ceva sau trezit sa-mi zica ca-mi va trimite acea decizia acasa pt. ca am lipsit..De ce asa tarziu???ca sa ma mai tina inca x luni prin comisi pina la inchidere si sa asi bata joc de mine chiar cu CM de munca pt. ca ei sunt patroni si noi sclavi.
Suntem o tara ne nimic..pacat de legile astea care nu au nici un inteles si ai inputerniceste tot pe cei ce fura de la stat si de la noi ca ne esploateaza la maxim pe nimic.In luna dec. cind m-am inbolnavit si am suferit o discopatie lobara la coloana ca am stat de la 8 la ora 22:30 in frig mi sa zis ca firma nu are nici o vina si ca nu-mi va plati nimic...si eu nici macar nu le cerusem asa ceva.
Asta este Romania noasta membra a UE

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara vreau_sa_stiu vreau_sa_stiu daca am trimis prin posta convocarea pentru cercetarea disciplinara dar angajatul in cauza tot vine la lucru.....nu se suspenda contractul pe perioada ... (vezi toată discuția)
Demisie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi dintr-un hipermarket croco_madness croco_madness Va salut cu respect! Lucrez in cadrul unui hipermarket de bricolaj din Romania , de 1 an de zile , dupa numeroase firme fantoma si incercari esuate am reusit ... (vezi toată discuția)