Va rog sa ma ajutati in urmatoarele doua probleme:
I)
Am mostenit dupa decesul tatalui meu 3/4 dintr-un apartament si mama 1/4.
Sotul meu are datorii la o banca. Banca poate executa partea mea de mostenire in caz ca sotul meu va deceda (stiu ca e straniu ce intreb, dar doresc sa pun la adapost bunul) ?
Datoriile se mostenesc de catre sotie si copil?
II)
Sotul are o societate cu datorii la bugetul de stat. Statul il poate executa si ca persoana fizica? Deasemenea, statul ma poate executa si pe mine, ca sotie?
Astept raspunsurile dvoastra,
Va multumesc anticipat!
Daca datoriile sotului sunt proprii, numai dansul e dator sa le plateasca, iar daca va deceda, le veti plati dvs dar numai in limita bunurilor mostenite de la sot ( bunuri proprii ale sotului daca are si cota lui don bunurile comune)
Mostenirea dvs de la tata ramane la adapost, fiind bunul dvs propriu.
Societatea ( cred ca e srl) raspunde in limita capitalului subscris, doar in anumite conditii se poate atrage raspunderea administrativa, patrimoniala, penala a administratorului ( banuiesc ca sotul e si administrator). Nu cred ca se ajunge pana acolo. Oricum ar fi, bunurile dvs sunt la adapost
Va multumesc pentru raspunsul prompt si pentru explicatii.
Mai am o intrebare: mama sotului a decedat si urmeaza sa se faca succesiunea. Ar putea sotul sa treaca pe numele copilului nostru bunurile mostenite (copilul e minor) ? Ar fi astfel la adapost de creditorii sotului?