avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca produs in Danemarca, la un angajat ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca produs in Danemarca, la un angajat al unei firme inregistrate in Romania.

Ce se intampla daca am avut un accident de munca si nu am semnat protectia muncii?Raspunde firma penal cumva?In acest caz se poate ca eu sa solicit despagubiri materiale,si sa le obtin pe cale amiabila sa zicem?Mentionez ca am 2 degete rupte la o mana,accident petrecut in afara tarii,si am multe acte doveditoare de la spital.Firma ma sfatuieste sa tac...v-as ruga sa-mi dati o opinie de specialist,deoarece sunt inca in afara granitelor si pana ajung acasa la un avocat mai este putin.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: TipulCelRau , utilizator 13:31, 31 Martie 2013
Sunteti angajat al unei firme romanesti care executa lucrari pe teritoriul altui stat sau sunteti angajat al unei firme straine ? Daca firma la care sunteti angajat este din Romania, aceasta avea obligatia sa comunice accidentul ITM pe teritoriul caruia are sediul social, precum si misiunii diplomatice sau oficiului consular român din ţara respectivă. Pana la venirea in tara va puteti adresa ambasadei sau consulatului roman.
Accidentul a avut loc in Danemarca,la incarcare,eu fiind sofer TIR,dar in momentul cand am plecat la munca,fiind grabit de catre firma,nu am semnat instructajul privind protectia muncii,astfel ca firma nu cred ca a raportat accidentul la ITM,contractul de munca este pe RO.Astfel ca ma voi adresa unui avocat,avand in mana hartiile de la spital din DK,unde s-a consemnat ca si accident de munca,mai am de asemenea si cardul tahograf,care atesta ca ma aflam in camion,la munca,am scos si un print,deci pot proba ce s-a intamplat,chiar daca firma neaga.
Puteti sesiza dvs., in scris, institutia statului care se ocupa cu securitatea si sanatatea in munca, din zona unde s-a produs accidentul de munca. Institutia respectiva a fost probabil, deja sesizata de catre spitalul car v-a acordat asistenta medicala. Firma din Danemarca, de unde ati incarcat marfa, pe teritoriul careia s-a produs AM, trebuia sa anunte evenimentul la institutia teritoriala care se ocupa cu securitatea si sanatatea in munca. Firma respectiva se va inregistra cu accidentul de munca.
In Romania, firma al carui angajat sunteti trebuia sa anunte de indata, in scris ITM din judetul unde este inregistrata firma. Puteti si dvs. sesiza ITM, in scris.
Faceti afirmatia: "Firma ma sfatuieste sa tac." Nu este o pozitie legala si nici in avantajul dvs. Ulterior, cand se va pune problema de a plati concediul medical, de a va acorda eventuale ajutoare materiale, etc., pot aparea discutii in urma carora, pentru rezolvare va trebui sa apelati la instanta de judecata.
Daca ati suferit un AM si urmarea este amputarea a 2 degete, nu se pune problema de a se face o cercetare penala a firmei. In urma cercetarii evenimentului de catre ITM, constatandu-se lipsa instruirii in domeniul ssm si probabil alte nerespectari ale legii, firma va primi cel mai probabil o amenda contraventionala, destul de consistenta.
Va trebui sa aveti toate documentele eliberate de catre spital, la nevoie. Pastrati originalele si copii xerox, de preferat autentificate de un notar. Exceptie face formularul de concediului medical pe care va trebui sa il depuneti in original pentru a vi se plati zilele acordate drept concediu medical.
Cand am plecat din RO,nu am semnat din nou protectia muncii,deorece se grabeau sa ajung in DK.Aici,la incarcat,in remorca,in momentul cand asiguram marfa,am alunecat si mi-am fracturat 2 degete,avand mana in gips acum.La spital am declarat exact ce s-a intamplat,in engleza,si doctorul a consemnat exact ceea ce i-am spus,in daneza.Am toate hartiile de la spital,si astia scriu ceva fise aici,pe cine au anuntat ei nu mai stiu,nu cunosc procedurile de aici,acum asteptand sa ma intorc acasa,sa vad pozitia celor de la firma.Eu oricum am de gand sa imi iau un avocat,si sa solicit salariul si diurna pe 3 luni,deorece voi fi inapt de munca in acest timp,si sper ca se va rezolva amiabil,deorece firma nu a anuntat accidentul la ITM acasa,deorece eu nu am fisele de ssm semnate la zi,si asta inteleg ca e mare problema,deorece cand e control,se gasesc multe nereguli...Am si radiografii,si un CD cu fracturile,si cel mai important,un print din tahograf care atesta ca munceam in ziua respectiva.Nu am de gand sa tac,desi firma asta ar dori.Vreau banii care i-as fi castigat in aceste 3 luni,atat urma sa stau la munca,plus ce o sa ma cheltui pe acasa cu alte investigatii medicale.Firma unde s-a intamplat a insistat sa ma duca la spital,insa eu am preferat sa vin la baza noastra unde am crezut ca voi primi maxim de atentie si ajutor,fiind practic acasa.Nu a fost asa,oricum medicii m-au intrebat multe,si au consemnat exact ce le-am spus eu.Firma e daneza,cu filiala in RO,iar eu am contract pe RO.Stiu sigur ca la ITM nu s-a raportat nimic,si asta e un mare avantaj al meu,cred.Vreau sa cer cat de mult,ca oricum sunt doar un instrument,in ziua cu accidentul am si fost trecut inactiv,pentru a nu mai beneficia de diurna,eu fiind in afara tarii pana sambata.Si inca ceva,daca ei nu au facut sesizare,dupa o saptamana,cand ajung si fac eu,va fi o problema,deoarece accidentul a fost in 12.03.ITM-ul va intreba de ce nu s-a facut sesizare...Am sanse in demersul ce vreau sa-l fac?Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
TipulCelRau, utilizator
Asa cum am mentionat anterior, sesizati in scris ITM din judetul unde este inregistrata firma. Trebuie sesizat in scris si inspectia teritoriala de ssm, din Danemarca, din zona unde este pozitionata baza firmei de care amintiti in ultimul dvs. mesaj.
Intre ITM din tara si inspectia teritoriala din Danemarca se va purta corespondenta, in momentul declansarii cercetarii evenimentului in tara.
Dvs. aveati obligati sa anuntati telefonic/ e.mail/ fax, etc. firma din tara, daca sunteti angajat al acesteia.

Alte discuții în legătură

Atac vascular cerebral in strainatate la sofer de tir vitasea77md vitasea77md Buna. Socrul meu este angajat la o firma romaneasca de transport. Este sofer pe comunitate. Intr-o parcare in Italia in timpul incarcarii sau odihnei (nu ... (vezi toată discuția)
Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident de munca in italia? valyg valyg In anul 2010 eram angajat la o firma din Romania si am fost detasat la o lucrare in Italia.Acolo am avut un accident de munca la un deget.Am fost internat o zi ... (vezi toată discuția)
Cine plateste transportul? sophia23 sophia23 Buna ziua, In luna iunie 2015 tatal meu a semnat un contract de munca pentru meseria de sofer pe tir in strainatate. La mijlocul lunii iulie, in timp ce era ... (vezi toată discuția)