avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... demisie sau acordul partilor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

demisie sau acordul partilor

Buna ziua.Am o nelamurire.
Sunt angajata la firma mea din ianuarie 2012 pana in prezent cu jumatate de norma
In august 2012 m-am angajat la o firma cu norma intreaga dar m-am lasat si la mine la firma deoarece tot in august am aflat ca sunt insarcinata si am zis sa compensez intr-un fel faptul k am fost cu jumatate de norma si salar mic gandinduma la indemnizatia crestere copil..De la firma la care sunt angajata cu norma intreaga iau prenatal si tot acolo mi se suspenda si contractul de munca pt a intra in crestere copil.
Acum mai am 2 saptamani si vine bebele pe lume si as vrea de la firma mea(la care sunt angajata cu jum.de norma) sa ma scot ca sa nu mai platesc contributiile la stat numai k nu stiu cu ce articol ar trebui
Ma puteti ajuta?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:59, 14 Martie 2013
Indiferent de ce varianta veti alege (demisia art. 81 codul muncii) sau incetarea prin acordul partilor (art. 55 B),nu aveti nicio consecinta negativa.
In cazul demisiei trebuie sa vi se acorde un termen de preaviz de 20 zile lucratoare,cim incetand la data implinirii termenului .La acest termen insa se poate renunta de catre angajator, cim incetand la data renuntarii la termenul de preaviz.
Puteti demisiona fara preaviz, in cazul in care angajatorul nus-i indeplineste obligatiile asumate prin cim.
Cel mai simplu, faceti o cerere de incetare a cim cu acordul partilor .
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
In cazul demisie termenul de preaviz nu este de 20 de zile lucratoare ... alin.4 al art.81 C.mun. prevede ca, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Prin urmare, Codul Muncii instituie durata maxima a termenului de preaviz si nicidecum obligativitatea acordarii acestui termen ...

Pentru a intra in CCC nu este nevoie sa va incetati raportul de munca, acesta va putea fi suspendat in baza art.51 lit.a C.mun. ... l
1. Conform OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate puteti benficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnata) de la ambele firme:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...

3. Pe perioada cat sunteti in CCC firma nu plateste la stat nimic pentru dvs. asa ca puteti sa faceti numai o suspendare a CIM.
- Dar daac doriti neaparat sa incetati CIM o puteti face cu art 55b din Codul muncii (acordul partilor) la data la care doriti dvs. si nu mai este nevoie de preaviz.
Art. 51 alin 1 punctul a din Codul muncii precizeaza ca , redand prin parafraza, cim POATE fi suspendat din initiativa salariatului in mai multe conditii, intre acestea regasindu-se si situatia din speta.
Prin urmare, textul de lege nu instituie obligativitatea suspendarii cim ,din initiativa salariatului. pentru situatia in discutie.
Si oricum problema incetarii raporturilor de munca nu s-a ridicat in legatura cu posibiltiatea sau nu de a intra in CCC,s-a pus in legatura cu cim cu jumatate de norma,nu cu cim cu norma intreaga unde va si opera suspendarea prev de art. 50 lit a si 51 alin 1 lit a.
Imi pastrez opinia conform careia salariata poate inceta cim (cu jumatate de norma), fie prin demisie (cu respectarea sau nu a termenului de preaviz de max20 de zile) fie in temeiul art. 55 lit b .
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
AdiStanica a scris:

.....fie prin demisie (cu respectarea sau nu a termenului de preaviz de max20 de zile) fie in temeiul art. 55 lit b .

Termenul maxim in cazul preavizului acordat pentru demisie nu este de 20 de zile , ci de 20 de zile lucratoare in cazul functiilor de executie ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de preaviz ContSters332201 ContSters332201 Buna ziua! Doresc si eu sa stiu daca in contractul de munca am semnat ca cererea de preaviz sa fie de 15 zile (nu tin minte daca lucratoare sau ... (vezi toată discuția)
Pot lua co în timpul perioadei de previz? b0g23 b0g23 buna ziua - pot lua concediul de odihna in perioada de concediere (in perioada de 20 zile)? - se amana zilele zile ramase din concediere dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)
Codul muncii -demisia la zi andre80andre andre80andre ma intereseaza sa stiu daca pot inainta demisia la zi,cu toate ca in contractul indiv de munca scrie de preaviz 15 zile calendaristice? si ce inseamna 15 zile ... (vezi toată discuția)