avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare unilaterala prin delegare si concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare unilaterala prin delegare si concediere

Va supun atentiei urmatoarea situatie si va rog, daca ati intalnit una asemenea, spune-ti-mi parerea dumneavoastra. Multumesc.
Pe la inceputul lunii septembrie angajatorul se hotaraste sa ia masuri la punctul de lucru, deoarece lucratoarele de aici realizeaza productie sub 80% si produc si foarte multe rebuturi. Astfel, pe la mijlocul lunii septembrie emite decizie prin care dispune mutarea acestora de la punctul de lucru la sediul firmei incepand cu 1 octombrie.
Cateva dintre salariate nu se prezinta la noul loc de munca, dar nici la punctul de lucru unde au lucrat (am luat declaratie in acest sens paznicilor in timpul cercetarii disciplinare)
Evident sunt convocate la cercetare disciplinara, dar acestea nu se prezinta, ba, mai mult, avocatul aparator (dar fara delegatie in dosarul de cercetare disciplinara) trimite un mesaj fax prin care arata ca prezenta angajatelor respective la cercetare disciplinara este superflua pe motiv ca exista pe rol un proces prin care salariatele au contestat masura delegarii.
In prezent, am pe rolul Tribunalului cate doua dosare pentru fiecare. In primul este contestatie impotriva deciziei de delegare (inscris) in care avocatul aparator incearca sa demonstreze ca oricum doream inchiderea punctului de lucru, si in al doilea - contestatie impotriva deciziei de concediere. De fapt, punctul acela de lucru a fost creat special pentru localnice pentru ca 4 dintre ele au lucrat initial la sediul firmei, apoi, vazand forta de munca la locul lor de domiciliu, am infiintat acest punct de lucru. Acum, dupa ce acestea nu s-au mai prezentat la lucru, este evident ca nu mai puteam tine punctul de lucru deoarece a devenit costisitor. Drept pentru care, la doua luni (1 decembrie) de la data cand trebuiau sa se mute la sediul firmei, am incetat colaborarile cu proprietarul spatiului si cu institutiile la care plateam utilitati.
Avocatul a incercat conexarea celui de-al doilea dosar la primul, exceptie care a fost respinsa. Apoi a cerut, cand cel de-al doilea dosar (concedierea) s-a reintors la completul care a fost initial investit, suspendarea dosarului cu obiect contestarea deciziei de concediere in tem art.244 pct.1 spunand ca rezolvarea acestuia depinde de solutia data in primul dosar. Fara a avea nevoie de motivele mele de respingere a cererii, judecatorul admite cererea si suspenda dosarul. Personal consider ca judecatorul se afla intr-o mare eroare daca da astfel de solutii si sincer, ma tem pentru solutia finala, pentru ca mie mi se pare deja partinitor. Daca gresesc, astept critici intemeiate. Poate ma lamureste si pe mine cineva, pt ca dl avocat nu a venit cu temei legal, ci doar cu insinuari si acuzatii neintemeiate, in baza carei legi se suspenda cim doar pentru ca exista pe rol un proces cu obiect litigiu de munca. Eu stiu ca suspendarea cim se face in temeiul codului muncii si a lg 168, situatii in care nu ne gasim.
Multumesc pentru rabdare si pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bobcat27ad , utilizator 11:54, 21 Februarie 2009
Cim , intr-adevar , se suspenda potrivit dispozitiilor cuprinse in Codul Muncii.
Insa, suspendarea unui litigiu se face in baza prevederilor Codului de procedura civila. In cazul dvs, potrivit art.244 alin.1 C.proc.civ., instanţa a suspendat judecata intrucat dezlegarea pricinii atârnă, în totul sau în parte, de existenţa sau neexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi. Prin urmare, pentru admiterea cererii de suspendare a judecăţii în primul caz de suspendare facultativă prevăzută de art.244 alin.1 C.proc.civ., instanţa trebuie să cerceteze dacă, într-adevăr, rezolvarea acelui proces depinde ori nu de soluţionarea altuia, care este în curs de desfăşurare, nefiind suficientă doar existenţa formală a unui alt proces pe rolul instanţelor .
Multumesc, cu art.244 alin.1 sunt lamurita, stiu ca instanta trebuie sa cerceteze ca sa dea o solutie, tocmai asta am si spus ca nici macar nu a ascultat motivele mele de respingere, drept pentru care nici solutia sa nu este corecta.
Am vrut parerea dvs cu privire la situatiile de fapt aratate si daca exista intr-adevar vreun temei legal de suspendare a cim, iar salariatul sa nu se prezinte la munca pentru motivul ca exista un dosar pe rolul Tribunalului. Pentru ca daca exista, as intelege solutia instantei de suspendare a cauzei cu obiect contestatie la decizia de concediere.
Consider ca nu poate depinde solutionarea acestei a doua cauze (cu concedierea) de prima (cu delegarea) chiar in situatia in care s-ar constata ca masura de delegare nu este legala in primul dosar. Concedierea s-a dispus pentru ca salariatele nu au venit la lucru, nu s-au prezentat nici la cercetare disciplinara (desi era un drept si nu o obligatie) si nici nu au depus vreo justificare pentru lipsa.
Am nevoie sa stiu ce este corect si daca am dreptate si sunt in legalitate.
Printre motivele de suspendare a c.i.m. nu se afla si cel de care faceti referire, astfel incat nu se poate suspenda un c.i.m. atata timp cat exista un litigiu pe rol. Nu exista temei legal pentru o astfel de suspendare.
Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă.
Exista o forma prevazuta de lege pentru decizia de delegare? Un continut anume?
bobcat27ad a scris:

Consider ca nu poate depinde solutionarea acestei a doua cauze (cu concedierea) de prima (cu delegarea) chiar in situatia in care s-ar constata ca masura de delegare nu este legala in primul dosar. Concedierea s-a dispus pentru ca salariatele nu au venit la lucru, nu s-au prezentat nici la cercetare disciplinara (desi era un drept si nu o obligatie) si nici nu au depus vreo justificare pentru lipsa.
Am nevoie sa stiu ce este corect si daca am dreptate si sunt in legalitate.


Mai exact, ati dispus concedierea pentru ca salariatele nu s-au prezentat la locul de munca unde au fost delegate.
Instanta a dispus suspendarea in mod corect si legal.

Alte discuții în legătură

Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare CORTEX CORTEX Buna ziua. Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal? Daca da atunci care este ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara - neprezentare anuntata natyca natyca am avut un litigiu cu un fost angajator...mi-a suspendat CIM pentru cercetare disciplinara prealabila fara sa precizeze pentru cate zile este suspendat CIM. ... (vezi toată discuția)
Anulare decizie concediere+plangere penala Consultant Covasna Consultant Covasna Buna seara. Joi am al treilea termen de judecata in cazul unui dosar de contestare decizie de concediere eu fiind contestatorul. Dupa parerea mea exista 2 ... (vezi toată discuția)