avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare unilaterala prin delegare si concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare unilaterala prin delegare si concediere

Va supun atentiei urmatoarea situatie si va rog, daca ati intalnit una asemenea, spune-ti-mi parerea dumneavoastra. Multumesc.
Pe la inceputul lunii septembrie angajatorul se hotaraste sa ia masuri la punctul de lucru, deoarece lucratoarele de aici realizeaza productie sub 80% si produc si foarte multe rebuturi. Astfel, pe la mijlocul lunii septembrie emite decizie prin care dispune mutarea acestora de la punctul de lucru la sediul firmei incepand cu 1 octombrie.
Cateva dintre salariate nu se prezinta la noul loc de munca, dar nici la punctul de lucru unde au lucrat (am luat declaratie in acest sens paznicilor in timpul cercetarii disciplinare)
Evident sunt convocate la cercetare disciplinara, dar acestea nu se prezinta, ba, mai mult, avocatul aparator (dar fara delegatie in dosarul de cercetare disciplinara) trimite un mesaj fax prin care arata ca prezenta angajatelor respective la cercetare disciplinara este superflua pe motiv ca exista pe rol un proces prin care salariatele au contestat masura delegarii.
In prezent, am pe rolul Tribunalului cate doua dosare pentru fiecare. In primul este contestatie impotriva deciziei de delegare (inscris) in care avocatul aparator incearca sa demonstreze ca oricum doream inchiderea punctului de lucru, si in al doilea - contestatie impotriva deciziei de concediere. De fapt, punctul acela de lucru a fost creat special pentru localnice pentru ca 4 dintre ele au lucrat initial la sediul firmei, apoi, vazand forta de munca la locul lor de domiciliu, am infiintat acest punct de lucru. Acum, dupa ce acestea nu s-au mai prezentat la lucru, este evident ca nu mai puteam tine punctul de lucru deoarece a devenit costisitor. Drept pentru care, la doua luni (1 decembrie) de la data cand trebuiau sa se mute la sediul firmei, am incetat colaborarile cu proprietarul spatiului si cu institutiile la care plateam utilitati.
Avocatul a incercat conexarea celui de-al doilea dosar la primul, exceptie care a fost respinsa. Apoi a cerut, cand cel de-al doilea dosar (concedierea) s-a reintors la completul care a fost initial investit, suspendarea dosarului cu obiect contestarea deciziei de concediere in tem art.244 pct.1 spunand ca rezolvarea acestuia depinde de solutia data in primul dosar. Fara a avea nevoie de motivele mele de respingere a cererii, judecatorul admite cererea si suspenda dosarul. Personal consider ca judecatorul se afla intr-o mare eroare daca da astfel de solutii si sincer, ma tem pentru solutia finala, pentru ca mie mi se pare deja partinitor. Daca gresesc, astept critici intemeiate. Poate ma lamureste si pe mine cineva, pt ca dl avocat nu a venit cu temei legal, ci doar cu insinuari si acuzatii neintemeiate, in baza carei legi se suspenda cim doar pentru ca exista pe rol un proces cu obiect litigiu de munca. Eu stiu ca suspendarea cim se face in temeiul codului muncii si a lg 168, situatii in care nu ne gasim.
Multumesc pentru rabdare si pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bobcat27ad , utilizator 11:54, 21 Februarie 2009
Gabriela Pintea a scris:

Stimata doamna, am citit ieri cu atentie topicul deschis de dvs. si am dedus, din primele raspunsuri urmatoarele:
1. Asteptam motivul concedierii. Sper ca nu m-am inselat, dar asa cum am scris in primul mesaj, este vorba despre concediere dispusa pentru ca au lipsit de la locul de munca la care au fost delegate.
Motivul concedierii imi era util pentru a intelege logica judecatorului (pentru ca, din fericire, daca in domeniul juridic pui pe prim plan logica, ajungi la raspunsul corect si legal).

2. Desigur ca simpla introducere a contestatiei impotriva deciziei prin care dvs. ati dispus delegarea nu constituie motiv sa nu te prezinti la noul loc de munca. Normal era sa astepte solutionarea litigiului dar... eu va rog sa lasati pentru un moment deoparte Codul muncii si, in special, sa nu luati art. 244 Cod procedura civila ad litteram.

3. Judecatorul a analizat cele doua litigii astfel: primul are ca obiect anularea actelor prin care s-a dispus delegarea la locul de munca x iar cel de-al doilea are ca obiect anularea deciziilor de concediere pentru ca nu s-au prezentat la locul de munca x.
Daca salariatele castiga primul litigiu, instanta va dispune anularea actelor prin care s-a dispus delegarea ca fiind netemeinice si nelegale. Intrucat instanta va dispune repunerea salariatelor in situatia anterioara, acestea vor castiga si cel de-al doilea litigiu. Daca vor pierde primul litigiu, cu siguranta il vor pierde si pe cel de-al doilea. Solutia care se va da in cel de-al doilea litigiu depinde de motivarea deciziilor de concediere.

4. Eu vorbea despre domeniul juridic atunci cand am scris "domeniul dreptului". Art. 244 Cod procedura civila face referire la dreptul dedus judecatii intr-un alt litigiu, nu despre "dreptul" de a lipsi de la un loc de munca in care ai fost delegat pentru ca ai contestat decizia prin care ai fost delegat.

Repet: am analizat logica judecatorului, in functie de datele prezentate de dvs.


De ce legati solutionarea celui de-al doilea dosar de primul? Sunt proceduri diferite. Care este limita legalitatii masurii de delegare, in afara de cea prevazuta de codul muncii privind durata ei - 60 de zile maxim, termen dupa care masura devine nelegala daca nu exista acordul salariatului? Sa inteleg ca este nelegal sa trimiti un salariat in delegatie? Si asta apreciaza instanta daca este legal sau nu? Si ce ar trebui sa dispuna daca admite contestatia lor si le repune in situatia anterioara?
Sa redeschid punctul de lucru pentru care si-asa firma a avut cheltuieli suplimentare in conditiile in care nu s-a produs nimic acolo timp de 2 luni (cele 60 de zile de delegare) pentru ca salariatele au considerat "legal" sa nu se prezinte la lucru? Si instanta la fel? (pentru ca ce as putea intelege din admiterea cererii de suspendare pe 244?) Daca va uitati in topicul deschis de mine veti observa ca am mentionat ca am incercat sa motivez concluziile mele de respingere a cererii de suspendare si ca instanta nu numai ca nu m-a lasat sa le evoc, nici macar nu a avut in fata dosarul celalalt ca sa vada in ce masura al doilea depinde de solutionarea primului si a dispus pe "nu stiu ce considerente" suspendarea? Scuzati-ma daca nu vad legatura dintre cele doua proceduri: cea de delegare si cea de concediere si masura in care prima ar influenta-o pe cea de-a doua. Poate ca mi-ar trebui experienta judecatorului sau, mai degraba, puterea judecatorului care, nu conteaza daca este legal sau nu, dispune dupa propria convingere. (care, apropo, pe langa faptul ca este eronata, nici macar nu este motivata)
In consecinta, cum motivati suspendarea? In ce masura judecarea celei de-a doua contestatii (concedierea) tine de solutionarea primei (delegarea)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2009
bobcat27ad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare CORTEX CORTEX Buna ziua. Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal? Daca da atunci care este ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara - neprezentare anuntata natyca natyca am avut un litigiu cu un fost angajator...mi-a suspendat CIM pentru cercetare disciplinara prealabila fara sa precizeze pentru cate zile este suspendat CIM. ... (vezi toată discuția)
Anulare decizie concediere+plangere penala Consultant Covasna Consultant Covasna Buna seara. Joi am al treilea termen de judecata in cazul unui dosar de contestare decizie de concediere eu fiind contestatorul. Dupa parerea mea exista 2 ... (vezi toată discuția)