Buna seara. Am urmatoarea speta: un angajat al unei societati comerciale (care este si presedinte al sindicatului nereprezentativ al societatii) printr-o decizie emisa de angajator este degrevat de anumite responsabilitati pentru indeplinirea altor atributii. Mentionez faptul ca ptr. indeplinirea noilor atributii acesta trebuie sa isi desfasoare activitatea la sediul social al societatii.(inainte de decizie isi desfasura activitatea la un punct de lucru, motivat de faptul ca era mai cu domiciliul) In c.i.m figureaza ca isi desfasoara activitatea la sediul social, ptr. ca biroul la care este angajat se afla la sediul social al unitatii. Prin urmare, nu e vorba de detasare sau delegare astfel ca nu a fost necesara modificarea cim prin intocmirea unui act aditional. INTREBARE: Ce drepturi ale angajatului a incalcat angajatorul?
La prima vedere, nu este incalcat niciun drept al salariatului ... avand in vedere ca potrivit c.i.m. locul de munca nu s-a modificat, decat i s-au restrans o parte din atributii ...
Angajatul contesta decizia angajatorului invocand faptul ca i-au fost incalcate urmatoarele drepturi (prevazute de lege-spune el, neindicand insa vreun temei legal):1. dreptul de a nu i se modifica sau desface contractul de munca ptr. motive neimputate lui pe perioada mandatului, 2.dreptul de a i se mentine functia, locul de munca si vechimea avuta anterior pe perioada cat detine o functie de conducere si 3. dreptul de a cere (???) prezenta fizica a reprezentantului sindical, permanent la locul de munca unde are sediul sindicatul. Precizez faptul ca acest angajat a fost cercetat disciplinar si i-au fost aplicate anul acesta doua sanctiuni disciplinare.
1. art.220 alin.2 C.mun.
Pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate.
2. Legea nr.62/2011
Art. 9
Membrilor organelor de conducere alese ale organizaţiilor sindicale li se asigură protecţia legii contra oricăror forme de condiţionare, constrângere sau limitare în exercitarea funcţiilor lor.
Art. 10
(1)Sunt interzise modificarea şi/sau desfacerea contractelor individuale de muncă ale membrilor organizaţiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenţa la sindicat şi activitatea sindicală.
....
3. Din pacate pentru acel lider , niciunul din drepturile sale nu sunt prevazute in aceste doua acte normative ...
Liderul de sindicat poate fi concediat pentru motive care tin de persoana sa, cat si pentru motive care nu tin de persona sa.
Aratati aceste prevederi legale liderului de sindicat , daca el nu va arata de unde rezulta acele drepturi ... poate sunt cuprinse in contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.