avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despagubiri la divort; pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despagubiri la divort; pensie de intretinere

buna ziua,
ma aflu intr-o situatie greu de descris in cuvinte cu un copil de 3 ani,fata,fiind intr-o stare conflictuala de nedescris cu tatal copilului care ma persecuta si care cu buna stiinta m-a tratat toata casatoria ca pe o sclava,el plecand la casa lui si lasandu-ma singura cu mama mea sa cresc copilul,neland bani,ci dirijand fiecare suta de mii pentru copil,viata mea,ca sa fac copilul la vrerea lui nu am mai avut servici,nu am beneficiat de indemnizatie ,fiind la mana lui ca aveam 40 ani si nu cred ca mai aveam o sansa de a avea un copil dar apoi constatatnd ca el a profitat de situatie sa aiba el copil,nu stiu nimic de viata lui,salariul lui,m-a batut in 2 randuri,cand se enerveaza spune jigniri ca de exemplu m-a facut nenorocita pe mine si pe mama dupa tot ce am facut,am crescut si carat un copil singura,el venind doar in vizita si generand conflicte pe seama nebagarii mele in seama si venind doar la joaca cu copilul,dar neparticipand la treburile acsei,deja sunt mai mult de 2 ani de cand nu mai suntem impreuna ca un cuplu,tot timpul m-a persecutat,m-a lasat fara bani si de medicamente afirmand ca nu are el ce discuta cu mine si nu are de ce sa imi dea bani,spunandu-mi brusc ca nu ma iubeste si ca ar vrea sa-mi ia si copilul fata de care sa ma scuzati,manifesta niste jocuri cam de om fara minte,gandiland fata pe intuneric si calarindu-se doar.ceva insstructiv de om matur nu o invata si apoi nici cu mine nu mai vorbeste pe motiv ca certurile zice el,ne-au indepartat si el oricum va baga divort.eu pe aceasta perioada am intrat intr-o depresie adanca stiindu-ma faraservici si auzind de divort,anul trecut am avut 2 operatii,nu m-a ajutat cu bani sau altfel,acum ca stie ca am depresie si nici nu mai am putere sa ma angajez,depresia mea revenind ca am maiavut faze si acum 10 ani,am luat medicamente,cred ca am avut mereu,din cauza serviciilor foarte stresante si a problemelor din viata,foarte multe,copilul mi-a adus o raza de soare si ma refacusem,acum iar am simptome de depresie adnca si el ca ajutor mi-a sus ca divorteaza si m-a facut nenorocita.
As vrea sa spun multe,e o poveste urata dar vreau sa stiu daca el facand asta inadins si aducandu-ma special la depresie nu se dovedeste vinovat de a-mi fi distrus viata si daca as divorta pot obtine in urma unui certificat de la psihiatru,chiar cred o internare daune morale si pentru ca nu mai am capacitate de munca,fiind ca o leguma si plangand toata ziua si viata mea fiind mult mai proasta decat inainte de casatorie o asa zisa renta sau sa ma despagubeasca intrucat din cauza lui mi-a aparut boala,conform noului cod civil,daca pot obtine daune morale pentru cosmarul trait alaturi de el,lovituri,traume,abandonul lui de familie,lipsa de respect fata de noi care i-am dat si sa manance si l-am tratat prea bine pentru mitocania dovedita.ce risca acest om si eu ce pot castiga,ca sanatatea mi-a mancat-o,am incercat sa stau ca si copilul vroia tata si ca eram bolnava si negasind servici nu aveam asigurare medicala.dar el ameninta mereu cu divortul,vine si ne traumatizeaza,cum e cu ordinul de protectie,ma intreb daca nu mai suntem un cuplu de peste 2 ani daca mai suntem casatoriti si pentru ca ma tine asa,legata,nu inteleg de ce,poate sa se foloseasca de banii mamei mele care plateste intretinerea mea si chiar a copilului lui,mai ia mancare,el economisind si apoi fiind mica el nici nu are cu cine o lasa,dar de ce zice mereu de divort,nu o face,da telefon ce face copilul si cand vine nu ma intreaba cefac,nu ma baga in seama,daca sunt bolnava il deranjeaza,daca ma cert plaeca si nu da cu zilele un tel lasandu-ma fara un ban,in schimb el are leasing de cand ne-am casatorit la o masina pe firma si nu recunoaste,zice ca are minim ca sa dea pensie cat mai mica,dar are la negru salariu mare,am inteles gen 20 mil,bonuri si mie nu imi da nimic,chiar vrea sa nu am servici ca sa ma tina acasa cu copilul sa economiseasca dar era sa ma omoare anul trecut,este cred un individ imatur si deviat zgarcit si profitot care m-a folosit sa faca copil sa aibadin moment ce ma ameninta ca mi-l ia si ma jigneste,m-a adus la depresie cu tot ce face,asta se cheama terorizare psihica,zice ca nu sunt in stare de nimic,tot el,se poarta tot mai urat.deci eu ca om adus in pragul disperarii ce sa fac,sa il dau in judecata nu pot ca nu am bani,el nu o face,eu traiesc ca un cine si nu mai rezist,am vrut sa ma sinucid ca toata viata asa mi-a mers.ce risca el facand ce imi face,ce sa fac eu,sunt ca intr-o capcana si cu un copil la mijloc si e tot mai rau,ma tem sa nu innebunesc.ca el asta vrea.in loc sa progresez ajung poate sa ma pensionez pe caz de boala,daca se mai poate,el va ramane in viata mea si va fi o teroare tot restul vietii,deci de depresie nu scap.vreau un sfat,daca au mai fost cazuri si femeile au primit daune dupa asa fel de tratament,nu e de gluma,trebuie sa cresc un copil,mama va muri si eu nu am pe nimeni.
Sa o luam pe rand. Si mesajul meu va fi lung, pentru ca si al dumneavoastra pune mai multe probleme.

In timpul casatoriei cei doi soti au obligatia de intretinere (reciproc). Aceasta se mentine si in situatia sotilor despartiti in fapt, deci indiferent daca mai locuiesc impreuna sau separat. Daca unul dintre soti nu-si indeplineste obligatia de intretinere, celalalt sot poate introduce actiune in justitie pentru acordarea intretinerii. Refuzul unuia dintre soti de a acorda intretinere celuilalt poate constitui infractiunea de abandon de familie (raspundere penala).

In caz de divort, o eventuala pensie de intretinere la care fostul sot ar fi obligat de instanta ar fi determinata de incapacitatea de munca (a dumneavoastra) survenita inainte de casatorie ori in timpul casatoriei sau daca, pana la un an de la desfacerea casatoriei, dumneavoastra ati pati ceva, dintr-o cauza avand legatura cu casatoria si doar daca se va dovedi ca fostul sot are mijloace materiale suficiente pentru a asigura intretinerea. Cuantumul maxim al unei astfel de pensii poate fi de un sfert din venitul net al celui obligat la plata.
Totodata, se prevede ca aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, sa nu depaseasca jumatate din venitul net al celui obligat la plata.

Obligaţia de intreţinere (cea pentru fosta sotie) inceteaza prin recasatorirea acesteia.
Daca divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, fosta sotie nu beneficiaza de indemnizatie decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.

Obligatia de intretinere a parintilor fata de copii se stinge la data cand acestia devin majori, cu exceptia copiilor aflati în continuarea studiilor, care vor beneficia de intretinere pana la finalizarea acestora fara a depasi, insă, 25 de ani.

Divorţul poate avea loc (in conformitate cu art. 373 din Noul Cod Civil):

a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.


Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti ii va fi incredintat copilul minor. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copilului, pe care de asemenea ii va asculta, daca a implinit virsta de zece ani, va hotara daca acesta ii va fi incredintat tatalui sau mamei.

Tatal poate obtine insa incredintarea minorului daca demonstreaza in instanta ca este in interesul copilului, invocand lipsa de mijloace materiale a dumneavoastra, depresia, etc., chiar si daca divortul s-ar pronunta din culpa sa exclusiva, daca instanta va decide ca interesele copilului sunt in acest sens, deoarece se considera ca “un sot rau nu este neaparat si un parinte rau”.

Nu vreau sa spun ca se va intampla neaparat asa, insa trebuie sa luati in calcul ca rezultatul uni proces nu poate fi garantat si ca exista riscuri. Nu putem sti niciodata cum va judeca instanta sau ce probe vor fi aduse de cealalta parte. Depinde si cine ii sfatuieste (ma refer la avocati). Un proces de acest tip fara avocat (sau cu un avocat nepriceput) poate avea urmari neprevazute.

Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Interventie moderator

@daniella28, cf regulamentului, fiecare utilizator este identificat printr-un singur nume de utilizator (user). Înregistrarea sub alt nume a aceleiasi persoane se numeste "clona", aceasta practica nu este acceptata in nicio comunitate online iar consecinta este stergerea tuturor clonelor.
Intrucat aceeasi problema ati expus-o foarte pe larg si de mai multe ori de pe contul de utilizator danny26, ati primit si atunci sfaturi, n-o mai reluam. Acest topic se va inchide,multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort fara motiv intemeiat nicolas76 nicolas76 As dori sa stiu daca se poate pronunta un divort fara un motiv intemeiat? Nu mi-am neglijat familia (avem un copil) motivele grave de cearta fiind acelea ca nu ... (vezi toată discuția)
Poate avea copilul drept de locuinta imediat dupa nastere,in caz de divort? tumi tumi buna ziua ,as dori,sa stiu daca un copil rezultat din casatorie,la divort,poate dobandi drept de locuinta,de la momentul nasterii lui,in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Divorț Mirela Dinu Mirela Dinu Bună seara. Am și eu o întrebare. În cazul unui divorț cu copii din care unul este tot al aceluiași cuplu dar rezultat în afara căsătoriei ... (vezi toată discuția)