avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotârâre executorie. Discuții asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotârâre executorie. Discuții asupra cheltuielilor de judecatã cerute. Posibilitate contestație executare.

Pt nerespectarea unei sentinte def si irevocab ma pot adresa instantei? in baza carui articol? sau plangere la politie? la fel, ce art ? ma gandeam la abuz in serviciu, dar nu e cazul, pt ca nu e vb de functionar public. E vb de niste chelt de judecata pe care nu tre sa le platesc, cf sentintei, dar cu care reclamantul mi-a umflat factura. Nu am platit -o. Iar un xecutor nu cred ca are ce sa faca in ac. caz.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cporumbel , utilizator 16:01, 15 Martie 2013
Din ce prezentati dv ar reiesi ca datorati reclamantului niste bani. Daca e asa, este foarte posibil ca acele cheltuieli cu care considerati ca reclamantul v-a "umflat factura" sa reprezinte cheltuieli de executare, nu cheltuieli de judecata. E cu totul altceva.
Pentru un raspuns mai la obiect, ar trebui sa prezentati totusi speta dv.
expertiza inseamna chelt de judecata, pe care instanta nu le-a aprobat reclamantului.el a solicitat si tot el a platit expertiza si acum vrea ,abuziv, sa o recupereze de la mine.
~ Conținut șters la cerere ~
Redrake a scris:

Toate cheltuielile de judecata inclusiv expertize, taxe de timbru onorariu avocat, sunt imputate celui care a pierdut procesul.
...


Stimat coleg,

Nu este adevărat în totalitate. Dacă partea nu le-a cerut în proces, ori instanța nu le-a aprobat, precum spune userul cporumbel, nu văd cum ar putea fi cerute în executarea hotărârii despre care vorbim.

Din punctul meu de vedere, cheltuielile de judecată trebuie să fie constatate de către istanță.
Prevederile Codului de procedură civilă - vechi - sunt clare în acest sens:

Art. 274
(1)Partea care cade în pretenţii va fi obligată, la cerere, să plătească cheltuielile de judecată.

iar următorul alineat arată controlul judecătoresc în ceea ce le privește.

(2)Judecătorii nu pot micşora cheltuielile de timbru, taxe de procedură şi impozit proporţional, plata experţilor, despăgubirea martorilor, precum şi orice alte cheltuieli pe care partea care a câştigat va dovedi că le-a făcut.
(3)Judecătorii au însă dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de câte ori vor constata motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat.


Prin urmare, ori sunt cheltuieli de executate, ori, ca să mă exprim astfel, prostii - cenzurabile pe calea contestației la executare.

Cu stimă.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Unde pot reclama asoc de proprietari iulicaoncescu iulicaoncescu Am o sentinta def si irevocab prin care eu nu trebuie sa platesc chelt de judecata in procesul pe care l-am avut cu asoc. Totusi, asoc mi-a bagat la plata ... (vezi toată discuția)
Chelt judecata introduse in chelt intretinere cporumbel cporumbel Am dat in judecata un proprietar pt restante. S-a facut si expertiza contabila platita de asoc (1000lei). Pt ca asoc nu a fost clara in calcule a fost nevoie ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata Dumitru2009 Dumitru2009 Procesul civil avand ca obiect Ordonanta Presedintiala a hotarat admiterea cererii reclamantilor, eu fiind parte parata si s-a luat act ca nu s-au solicitat ... (vezi toată discuția)