avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima nastere copil - cuantum
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima nastere copil - cuantum

Am inteles ca prima de nastere pt nasterea primului copil este de 2600lei.Este adevarat?Ce acte sunt necesare si unde se depun in Bucuresti ,sectorul6.Va multimedia anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 15 Martie 2013
1. Nici un act normativ nu prevede o astfel de prima acordata la nasterea unui copil.

2. Daca in contractul colectiv de munca (CCC) aplicabil unitatii in care lucrati sau in Rgulamentul intern al acesteia este prevazuta prima de nastere atunci angajatorul est obligat sa o plateasca.
In ceea ce priveste ajutorul de nastere, in decursul anilor, contractele colective de munca - unic la nivel national sau cele incheiate la nivel de ramura - au prevazut acordarea pentru nasterea fiecarui copil a unui ajutor de cel putin 1 salariu mediu pe unitate, platit mamei. De regula, se prevede in situatia in care mama nu este salariata, de acest drept poate beneficia sotul salariat al acesteia.

asadar, pentru a beneficia de acest ajutor de nastere trebuie sa vedeti daca acordarea acestuia este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorul sau in reg.intern al acestuia ... in caz contrar, angajatorul nu are nicio astfel de obligatie ... sau poate negociati cu acesta acordarea unui astfel de ajutor ..

Daca angajatorul este din sectorul bugetar, atunci va fi greu de obtinut asa ceva intrucat prin contractele/acordurile colective de muncă încheiate în sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani şi în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoria respectivă de personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu bonus acordat la nasterea copilului ducuucud ducuucud sotia salariat in privat. eu functionar public. doresc sa stiu daca pot beneficia de bonus acordat la nasterea copilului? (vezi toată discuția)
Premiu nastere al doilea copil mihaelamuresan mihaelamuresan Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Exista ceva premiu care se da de la stat pentru nasterea celui de al 2-lea copil? in jur de 2.900 ron? Va ... (vezi toată discuția)
Acordare salariu la nastere celestin celestin se mai acorda un salariu la nasterea unui copil? (vezi toată discuția)