Buna ziua,
In cursul zilei de ieri am primit un telefon la locul de munca de la un membru al famililiei,in contextul in care specificul locului de munca nu permite utilizarea telefonului personal.Ulterior,am fost sunat de catre patron care mi-a imputat continutul acelei convorbiri, in conditiile in care nu exista un ROI care sa precizeze posibilitatea ascultarii telefoanelor si sau imposibilitatea de a purta o scurta conversatie.
E legala aceasta atitudine?
Cu multumiri.
Daca va este ascultat telefonul personal, este un lucru foarte grav, acest lucru se face prin ordonanta presedintiala data de judecator la solicitarea procuraturiii in cazuri limitativ prevazute de lege. Nici o alta persoana privata nu are acest drept.
1. Nu este vorba despre nicio ascultare a telefonului de catre angajator , ci doar despre supravegherea audio a salariatilor...
2. Posibilitatea ascultarii convorbirilor telefonice este stabilita de lege doar in cateva cazuri care tin de savarsirea unor infractiuni sau de siguranta nationala nefiind admisa extinderea acestor situatii si la alte cazuri. Astfel de proceduri se realizeaza doar pe baza mandatului judecatorului si sub supravegherea acestuia.
3. Potrivit art. 8 al Conventiei europene ale drepturilor omului orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.
Constitutia Romaniei reglementeaza in art. 26 dreptul la viata intima, familiala si privata. Potrivit acestor prevederi autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata iar persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri. Acelasi act normativ stabileste in art. 28 secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
4. Orice persoana fizica sau juridica isi poate instala un sistem de supraveghere video. Anumite categorii de persoane juridice sunt obligate prin lege sa-si protejeze bunurile, valorile, personalul si chiar clientii/colaboratorii cu un astfel de sistem de securitate (Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor si HG 1010 / 2004 - norme metodologice).
De asemenea, orice angajator poate opta pentru instalarea unor camere video pentru supravegherea salariatilor.
In schimb, pentru instalarea unui microfon destinat ascultarii si inregistrarii discutiilor (in cadrul unei societati / institutii) este nevoie de:
1. acordul salariatilor
2. avizul instituțiilor abilitate , din pacate angajatorii nu il obtin.