avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ascultarea telefoanelor de serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ascultarea telefoanelor de serviciu

lucrez la o firma la care avem telefoane de serviciu,patronul are dreptul de a asculta convorbirile telefonice ale angajatilor ,numarul care mi-a fost alocat are dreptul patronul sa ceara inregistrarile telefonice fara acordul meu?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:45, 29 Noiembrie 2012
Nu prea cred ca are nimeni voie fara autorizarea judecatorului... Dar un jurist poate oferi mai multe informatii.
Problema ascultarii telefoanelor de serviciu este una destul de complexa. Astfel, Constitutia Romaniei prevede la art.28 ca, secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

In Codul Muncii nu se stabileste expresis verbis dreptul angajatorului la ascultarea convorbirilor salariatilor sa

Posibilitatea ascultarii convorbirilor telefonice este stabilita de legislatie numai in cateva cazuri care tin de savarsirea unor infractiuni sau de siguranta nationala nefiind admisa extinderea acestor situatii si la alte cazuri. Astfel de proceduri se realizeaza doar pe baza mandatului judecatorului si sub supravegherea acestuia.
In opinia mea, nu este permisa ascultarea convorbirilor salariatului efectuate de pe telefonul de serviciu (ar putea fi permisa doar la serviciile calll center, dar dvs. pareti ca aveti alta situatie).

Nu exista o astfel de interdictie expres mentionata in lege.
Concluzia se poate desprinde din legislatia privind protectia datelor cu caracter personal, si, cred, din legislatia specifica operatorilor de telefonie. Mai este si o chestiune de ... morala elementara, ca sa zic asa.

Exista un caz recent in jurisprudenta CEDO, de condamnare a Marii Britanii intr-un caz in care angajatorul a accesat lista de apeluri telefonice a unei salariate (lista de numere cu care a vorbit de pe telefonul de serviciu, adica mult mai putin decat continutul convorbirilor), iar CEDO a statuat ca masura este contrara drepturilor omului cata vreme salariata nu a fost informata in avans ca i-ar putea fi accesata aceasta lista.

Eu, in locul dvs., nu mi-as face prea multe griji despre ascultarea continutului convorbirilor. Este ilegal ca seful sa asculte, dar este "si mai" ilegal sa foloseasca in vreun fel ce a auzit.
Abia atunci devine extrem de grava aceasta practica, daca va incerca sa foloseasca in vreun fel cele auzite. Orice masura sau decizie luata pe ascultarea convorbirilor este nula din avion. Amenzile de la autoritatea de supraveghere a preucrarii datelor cu caracter personal sunt mari, si cred ca si daunele morale se pot ridica la mult in acest caz, functie de destinatia datelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ascultare telefonica discutie privata stefanel123 stefanel123 Buna ziua, In cursul zilei de ieri am primit un telefon la locul de munca de la un membru al famililiei,in contextul in care specificul locului de munca nu ... (vezi toată discuția)
Ascultarea telefoanelor de serviciu cristinabucuresti cristinabucuresti Nu stiu daca am postat unde trebuie. Ma intereseaza daca patronul unei firme are dreptul de a asculta si a localiza telefoanele mobile ale angajatilor ( ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la viata privata si de familie din cedo ContSters74561 ContSters74561 Va supun atentiei urmatoarele: - Se încălca articolului 8 din Convenţia europeană, respectiv dreptul la respectarea vieţii private şi de familie ... (vezi toată discuția)