avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ascultarea telefoanelor de serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ascultarea telefoanelor de serviciu

Nu stiu daca am postat unde trebuie. Ma intereseaza daca patronul unei firme are dreptul de a asculta si a localiza telefoanele mobile ale angajatilor ( telefoanele apartin firmei la fel si cartelele ). Care este baza legala ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:53, 27 Mai 2012
Nu poate asculta telefoanele mobile, cred ca de localizat are voie. Au sistem GPS, la fel ca si masinile. Vrea sa stie daca angajatii se abat din drum sau parcurg traseul stabilit in programul de lucru. Ma gandesc ca si la noi toate masinile au GPS, astfel soferii nu mai misca doi metri in plus fata de traseul programat.
Ascultarea telefoanelor o poate face doar Serviciul Roman de Informatii si numai in baza unui mandat obtinut de la judecator.
Nici o alta institutie, de drept public sau privat, nu poate face interceptari telefonice sub nici un motiv, ar fi o grava incalcare a vietii personale, a drepturilor fundamentale ale omului. Daca patronul detine tehnica necesara pentru a face interceptari telefonice si asculta telefoane, ceea ce mie greu totusi sa cred, faceti o sesizare catre Parchet (sa atasati dovezi).
Codul de procedură penală obligă procurorii să obțină autorizarea motivată a unui judecător înainte de a efectua acte de procedură care implică înregistrarea sau interceptarea comunicațiilor unei persoane cercetate penal ...

Art 28 din Constitutie prevede ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

Vedeti si acest articol
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ascultarea telefoanelor de serviciu crynaku crynaku lucrez la o firma la care avem telefoane de serviciu,patronul are dreptul de a asculta convorbirile telefonice ale angajatilor ,numarul care mi-a fost alocat ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la intimitate. Paulexandra Paulexandra Lucrez in cadrul unei companii de IT cu pretentii. Am fost in concediu 1 saptamana, timp in care managera impreuna cu un coleg mi-au verificat laptopul si ... (vezi toată discuția)
Stat politienesc? menumoruth menumoruth Ce vad aici efectiv nu imi vine sa cred . Au ajuns sa asculte telefoanele pentru a proba si furturile. :O Maine poimaine am sa vad si un ultraj probat prin ... (vezi toată discuția)