avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas MAPN
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas MAPN

Buna ziua,
am beneficiat de pensie de urmas mapn pt doi copii pana in luna septembrie 2012.Din luna octombrie 2012 am trimis cerere pt acordarea pensiei de urmas pt un copil,care urmeaza cursurile facultatii .
Am trimis doua cereri pt acordarea pensiei de urmas,una in luna octombrie,iar cealalta in ianuarie cu toate documentele necesare,deoarece nu primisem nici un rasuns la prima cerere. Am specificat in ambele cereri nr. meu de telefon,dar nu am fost contactata.
Am sunat la nr.de telefon al Casei de Pensii Mapn,am luat legatura cu o persoana desemnata sa rezolve cazul,dar din octombrie si pana in prezent au trecut 6 luni,in care nu s-a facut nimic.Astazi mi se spune ca practic nu s-a facut nimic pt. ca memoriul sotului meu nu a fost primit si nu se poate calcula pensia.Concluzia la care am ajuns eu este ca cei insarcinati sa solutioneze cererile tergiverseaza la nesfarsit solutionarea lor.
Este posibil ca recalcurarea unei penii de urmas sa dureze atat de mult?Care este termenul de solutionare al crererilor?
Cel mai recent răspuns: ContSters285228 , utilizator 18:21, 3 Aprilie 2013
In luna oct. trebuia facuta doar o cerere de iesire urmas si atasata adeverinta de la facultate al celui de al doilea copil. In loc de 75% din pensia decedatului( cat luati pt. 2 urmasi) ramaneati in plata doar cu 50% (din pensia decedatului - cat se acorda pt 1 urmas - art. 89 din lg. 263/2010).
Termenul de rezolvare al cererii este de 45 de zile.
Multumesc pt raspuns!
Am completat in ambele cazuri o cerere pt acordarea pensiei de urmas,nu stiam ca exista si o cerere de iesire urmas,am atasat si adevarinta,din care rezulta ca un copil isi continua studiile.Am inteles ca raman doar cu 50 %,din pensie,dar raspunsul pe care l-am primit a fost acela ca :nu gasesc memoriul sotului meu si nu se poate calcula pensia.La fel am zis si eu..nu e complicat sa calculezi in loc de 75%,50%,dar se pare ca pt unii nu e chiar atat de simplu.
Cum e posibil asa ceva?
In cazul in care nu se respecta termenul de solutionare ,care sunt pasii de urmat?
1. Cred ca ar trebui sa apelati la instanta de judecata (Tribunal) poate in acest fel ii sensibilizati pe cei de la casa sectoariala de pensii a MApN.

2. Pentru a sti cum sa procedati trebuie sa contactati un avocat pe drepturi de asigurari sociale.
Multumesc,mult pt sfaturi!Mie si tuturor cei care apelam la acest sait imi sunteti de un real folos si veniti in sprijinul nostru cu multe sfaturi.
Va multumesc!
Sper sa obtin pt copilul meu cel care urmeaza o scoala,dreptul ce i se cuvine.
Tatal copiilor mei a contribuit 22 de ani la asigurarile sociale,iar daca viata a fost nedreapta si el nu a beneficiat de nici un leu din acei bani, logic e,copii lui sa beneficieze de o parte din acei bani,pana in momentul in care pot ei la randul lor sa contribuie.
Legea stiu ca le da acest drept copiilor,dar din prea multa comoditate a celor pusi sa stabileasca cuantumul unei pensii ,se ajunge in asemenea situatii.
Pt mine si pt cei pusi in asemenea situatii nu e tocmai usor,pt ca copii trebuie intretinuti,iar nepasarea si indiferenta unora creeaza suferinta si o accentueaza mult pe cea deja existenta.
Buna ziua,
dupa lungi insistente si dupa ce s-au scurs 7 luni din momentul in care copii nu au mai beneficiat de pensie de urmas,am primit in sfarsit decizia de recalculare a pensiei de urmas pt un copil.
Punctul culminant : calculul pensiei de urmas.
Daca pana in septembrie,inclusiv ,cuantumul pensiei de urmas pt doi copii a fost de1.172 Ron.ei beneficiind de 75% din pensia tatalui lor, acum cuantumul pensiei dupa un copil este de 501 Ron,adica 50 % din pensia tatalui.
Nu inteleg cum s-a facut calculul pensiei .
E posibil sa existe asa mari diferente intre 75% si 50 % ?oricum ai calcula nu iese asa ceva.
In decizia de recalculare a pensiei de urmas, am gasit doar un punctaj mediu anulal care i s-ar fi cuvenit sotului,dupa care s-a stabilt pensia. Nu am gasit nici un tabel cu anii lucrati cu salariul aferent acelor ani pentru detalierea calcului punctajului si implicit modului de calcul al pensiei.
Unde ar trebui sa ma adresez pt a obtine aceste date?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas mecanic locomotiva cfr Mihacrisi Mihacrisi De ce in urma unei decizii pt acordarea unei pensii de urmas a mamei mele, in urma decesului tatalui care a fost 50 ani mecanic locomotiva cfr, procent 100% ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas andra_puyshor andra_puyshor o cunostinta e casatorita de 11 ani cu o persoana care e pensionara.Poate primi pensie de urmas dupa moartea lui?(ea este casnica nu a lucrat niciodata) Au si ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor de urmas baranci_ioana baranci_ioana Buna ziua, bunica mea este urmas dupa bunicul meu, ce a fost aviator si a lucrat 55 ani in aceasta meserie. Pensia bunicului meu a fost recalculata acum 2 ... (vezi toată discuția)