avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligativitatea indicarii domiciliului parintelui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligativitatea indicarii domiciliului parintelui caruia NU i-a fost incredintat minorul

Am o dilema referitoare la acest aspect.
Minorului i se stabileste domiciliul la unul din parinti. Celalalt parinte are un program de vizitare. Daca primul parinte are obligatia de a anunta imediat schimbarea domiciliului, celalalt nu vad ca ar avea-o stipulata pe undeva
Deci... poate lua copilul in vizita, sa zicem in perioada vacantei si chiar nu are obligatia de a comunica unde il tine??????? :O
Nu gasesc nicaieri ca ar fi reglementata aceasta obligatie...
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 10:52, 16 Martie 2013
Nu exista o reglementare expresa in acest sens in codul civil, in schimb in cadrul procedurii judiciare de judecare a cauzei, prin intermediul anchetei sociale, se stabileste domicilul partilor precum si conditiile in care minorul locuieste la fiecare dintre acestia (atat permanent cat si in timpul programului de vizitare). In ceea ce priveste obligativitatea anuntarii schimbarii domiciliului de catre parintele caruia i-a fost incredintat minorul ( la resedinta caruia s-a stabilit domiciliul minorului, intrucat, potrivit noului cod civil, autoritatea parinteasca se exercita in comun, de catre ambii parinti), acesta obligatie nu este reglementata in mod expres in cod, insa poate fi solicitata de parti si admisa de catre instanta, pentru a se de eficienta altor texte legale, cum ar fi, cu titlu exemplificativ dreptului parintelui separat de a pastra legaturi personale cu copilul.
Trebuie sa cereti in mod special obligatia de a va informa privitor la locatia unde se afla copilul in perioada vacantei, in procesul de stabilire a programului de vizita.
Daca hotararea e definitiva, cereti prin Ordonanta sau pe drept comun aceasta obligatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritatea parinteasca comuna - cum o vedeti aplicata custodie.comuna custodie.comuna Noul cod civil introduce o institutie noua , si anume autoritatea parinteasca , iar ca regula de baza in cazul divortului aceasta va fi exercitata in comun de ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Custodie Marilena1987 Marilena1987 Buna ziua.. am un baietel de 1an si 5 luni cu prietenul meu.. nu suntem casatoriti.. baietelul poarta numele tatalui.. daca ar fi sa ne despartim ce drepturi ... (vezi toată discuția)