avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inlocuirea unui angajat....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inlocuirea unui angajat....

Buna dimi....va voi relata pe scurt problema mea in speranta ca voi primi informatii legale....09 Noiembrie 2012,se deschide un nou magazin profil mobilier,se angajeaza o vanzatoare...magazinul merge pe profit...incepand cu ianuarie,din cauza vanzarilor putine,nu se mai atinge profitul estimat si se "merge" in pierdere (ca mai toate magazinele de mobila,din cauza,vanzarilor slabe,zic eu).La insistentele angajatului i se inmaneaza CIM ,dar se observa ca data de incheiere este de 14.11.2012.Salariu se da fara a se semna un stat de plata, la intervale de timp convenabile angajatorului.La data de 15.03.i se da salariul pt sfarsitul lunii trecute.
La 15 Martie 2013 ,vine angajatorul, si ii spune angajatei..."deoarece nu mi-am indeplinit atributiile si nu am facut vanzari performante,este "obligat" sa inlocuiasca vechiul angajat cu unul nou", fara ca vechiul angajat sa stie,ci sa fie pus in fata faptului implinit.I se mai spune ca, va mai sta inca doua saptamani, fara a fi platit.Este intrebat daca aceste doua saptamani sunt considerate preaviz,si i se raspunde angajatului ca nu,el poate sa dea afara cand doreste.
Din documentarea de pe acest site,se stie de angajat ca un CIM, se incheie in baza unui preaviz de 15-20 de zile,instiintare scrisa si semnata de ambele parti.
Este posibil ca incetarea contractului sa se incheie" exclusiv din vina angajatului"conform unui articol (cu scz nu stiu exact).
Si, tot angajatorul instiinteaza angajatul ca azi (16.03.2013) sa nu se prezinte la munca,urmand a merge luni.
Va rog din suflet sa imi spune-ti cum sa procedez in asftel de caz,cu multumiri anticipate.
De la bun inceput trebuie mentionat ca modalitatea de incetare a activitatii folosite de angajator este total incorecta si ilegala. Daca incetarea se face din motive neimputabile salariatului, se acorda un preaviz, a carui durata este mentionata in CIM, sau Regulamentul intern. Pe perioada preavizului salariatul beneficiaza de toate drepturile si obligatiile conferite de CIM. Daca incetarea se face din motive imputabile salariatului, decizia de incetare a CIM va fi emisa numai in urma unei cercetari disciplinare la care participa, obligatoriu, si salariatul. Aveti la indemana sesizarea ITM si/sau actiune in justitie.
Cititi cu atentie art. 61-64 din Codul muncii si va lamuriti.
In cazul dvs., daca incetarea CIM se produce prin aplicarea art. 61, se face numai in baza unei decizii, emise in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii, muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile .
Inlocuirea vechiului angajat pe motive de necompetenta profesioala, poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului.
In acest caz, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala.
In legatura cu preavizul, in cazul dvs. conform art. 75 Cod muncii, cel concediat beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Art. 78
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.

De asemenea, mai studiati si prevederile art. 251 si 252 din Codul muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
@liviu nistea...va multumesc pentru raspunsul dat,si va dau dreptate in ceea ce priveste ilegalitatea facuta de angajator,si da,m- am gandit la solutiile enuntate de dumneavoastra.

@procmarci....Stimate domn avocat,va multumesc pentru mesajul detaliat,profund si la obiect cu \"litera legii\".....toate informatiile ce le-ati enumerat imi sunt utile si de ajutor.

Stimati domni,stimate doamne.. as dori sa vin cu un detaliu ce tocmai l-am aflat....am verificat daca angajatorul si-a indeplinit atributiile ,si anume daca sunt asigurata medical....
Am "intrat" pe siteul CNAS, si am verificat on-line, introducand CNP-ul... s-a afisat raspunsul.."Persoana selectată nu este asigurată".
Deci ,am CIM,dar nu am asigurare....e legal,nu e legal?...ce trebuie sa fac in aceste conditii?....Cu multumiri si scuze,pt revenire la mesaj....

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca nu figurati in baza de date a CNAS, fie angajatorul nu a depus declaratia 112, fie sunteti inregistrata cu un CNP apartinand altei persoane. Aceasta in ipoteza ca sunteti angajata cu acte in regula. Daca nu sunteti angajata cu acte in regula nu puteti figura ca asigurata. Daca nu ati semnat nicaieri de primirea salariului ati putea"ingrosa obrazul" si sa reclamati si neprimirea salariului.
Domnule Liviu,va multumesc si va pot spune ca, am "intrat" in posesia CIM-ului,semnat si stampilat (bineinteles dupa multe insistente),deci act legal de angajare exista.De semnat pt.primirea salariului,nu am semnat ,ca mi s-ar fi virat bani intr-un cont,nu exista.
Intrebarea este,daca ma imbolnavesc "brusc", nefiind asigurata,acel certificat medical este valabil?Daca sesizez ITM-ul,poate fi obligat sa plateasca,asigurarea de sanatate,astfel ca,eu sa am acele drepturi legale,de a primi ingrijiri medicale si plata concediului,fara a fi nevoita sa-mi platesc consultatiile si poate spitalizarea?...in speranta ca,ma ajutati cu informatii esentiale si legale ca si pana acum, va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Am semnat contract de munca dar vreau sa il anulez ab17 ab17 Buna ziua, acum 3 zile am semnat un contract de munca pe o perioada determinata, iar in momentul angajarii am prezentat toate documentele necesare inclusiv ... (vezi toată discuția)
Mi se poate inchide contractul de munca fara acordul meu? eu sunt ... AlinaStefan85 AlinaStefan85 mi se poate inchide contractul de munca fara acordul meu.eu sunt in medical de azi 17.01.23 iar de la firma mi sa ca mi sa inchis contractul cu 16.01.23 desi ... (vezi toată discuția)