Acum 3 ani de zile,mi-a fost donat de catre parinti,un intreg imobil.S-a facut actul de donatie iar tatal meu a vrut sa aiba uzufructul viager. Mama mea nu a avut nici o pretentie iesind total din drepturi dupa ce s-a constituit actul. Acum implinind varsta de 18 ani,devenind proprietar cu toate drepturile (inainte eram minor) ,neputand intra in apartament (din punct de vedere legal,am voie,dar exista niste certuri destul de mari iar el este un om extrem de violent , in trecut s-a ajuns la multe si vreau liniste) am cazut de comun acord cu el de a-l vinde deoarece nu putem locui impreuna (in toata aceasta perioada respectiv 3 ani de zile eu nu am intrat in apartament deloc,datorita certurilor anterioare). Din cate stiu , eu nu il pot vinde fara semnatura acestuia iar el fara semnatura mea nu poate face nimic. Daca doresc sa il vand ,eu fiind proprietar, ce obligati am asupra tatalui meu ? Trebuie sa ii ofer vreo suma de bani,am aceasta obligatie ? El este de acord sa dea semnatura crezand ca ii voi da jumatate din suma obtinuta prin vanzare dar eu vreau sa stiu,strict legal,ce drepturi am in aceasta privinta.Cum trebuie sa procedez si ce trebuie sa fac. Multumesc anticipat.
Din punct de vedere legal, puteţi vinde exact ceea ce deţineţi: nuda proprietate. Fără acordul tatălui. Dar, va fi greu să găsiţi un cumpărător.
Cu acordul expres al tatălui (care va renunţa la uzufruct), puteţi vinde întregul drept de proprietate. Din păcate, sunteţi la mîna tatălui, cum s-ar spune. Nu există niciun instrument legal pentru a-l constrînge. Ori îi daţi cît cere, ori adio vînzare.
Uzufructul este cel mai complex dezmembramant al dreptului de proprietate ce permite folosirea bunului de catre uzufructuar intocmai precum proprietarul fara a putea exercita unele acte de dispozitie prin care bunul sa dipara, sa fie folosit in alt scop decat cel prevazut initial, prin care sa-i consume substanta, sa-l instraineze etc. Uzufructul viager este valabil pana la decesul parintelui tau si nu poti vinde in conditii favorabile decat daca stingeti acest uzufruct. In schimb tatal dumneavoastra poate chiar inchiria apartamentul altei persoane si utiliza banii de chirie dupa bunul sau plac.
Dumneavoastra puteti vinde acest imobil, fara acordul parintelui, dar cine il va cumpara? viitorul cumparator nu se va putea folosi de bunul achizitionat atata vreme cat este afectat de uzufruct. Daca vanzarea reuseste nu trebuie sa i dati nici un ban parintelui, dar el va beneficia in continuare de uzufructul viager institutit in favoarea sa.
Va multumesc amandurora , am inteles , depind de el , ma bucur in schimb sa aud ca d.p.d.v legal nu am nici o conditie fata de el privind vanzarea,dar asta doar in cazul in care ar accepta sa dea semnatura cu procentajul pe care il voi da eu din suma totala,la care este evaluat imobilul. O zi frumoasa in continuare!
Uzulfruct viager
evam
Va rog sa-mi spuneti care este cel mai ieftin mod de a scoate un parinte ( in viata), din titlul de propritate, care are uzulfruct viager? Cu respectivul ... (vezi toată discuția)