avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzulfruct Viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzulfruct Viager

Va rog sa-mi spuneti care este cel mai ieftin mod de a scoate un parinte ( in viata), din titlul de propritate, care are uzulfruct viager? Cu respectivul parinte avem contract de vanzare-cumparare asupra imobilului, dar am fost (dar nu mai sunt ) de acord sa aiba dreptul sus mentionat.
Cel mai recent răspuns: evam , utilizator 15:19, 1 Ianuarie 2010
Cea mai ieftina varianta poate sa o indice un notar. Acestia percep tarife proprii, intre niste limite minime si maxime legale.
Modalitati de incetare a uzufructului, in cazul in care uzufructuarul este in viata sunt, printre altele:
- renuntarea uzufructuarului la dreptul sau;
- consolidare ( prin donatie sau vanzare-cumparare ).

Intrebati un notar si alegeti varianta mai convenabila.
@Adutescu- cred ca nu ai fost atenta la nuanta lui Evam! Vrea sa il scoata pe parinte din drepturi!

Stimate Evam- scoaterea sau renuntarea parintelui la dreptul de uzufruct viager se poate astfel:
--prin moartea parintelui
--prin renuntarea sa expresa (ceea ce nu este cazul dvs )
In orice alta situatie nu aveti ce sa faceti! Parintele daca ar renunta la acest drept ce ar mai avea? NIMIC! Ar putea ajunge in strada sau la azil! Asa are dreptul sa locuiasca si sa moara in patul sau! B-)
Succes!
@Mihai
:) am inteles nuanta, a mentionat ca parintele e in viata.
:offtopic:Nu puteam sa-l sfatuiesc sa il ucida.:))
:D
Eu as dori sa-l intreb pe Evam de ce doreste ca parintele sau sa renunte la dreptul de uzufruct viager?!
Fiindca Evam este proprietar de drept , urmand sa dobandeasca posesia la data decesului parintelui! Deci oricum nu ii poate lua nimeni apartamentul!Iar parintele nu il mai poate vinde altcuiva fiindca nu mai este proprietar.Este doar beneficiarul unui drept de uzufructB-)
Imi cer scuze ca intervin cam offtopic , dar mie mi se pare o treaba cam dubioasa aceasta scoatere din drepturi a parintelui .

Avand in vedere faptul ca intre parti a fost intocmit un contract de vanzare/cumparare cu drept de uzufruct viager asta inseamna ca pretul platit a fost foarte mic , asa ca scoaterea din drepturi s-ar putea face printr-o plata suplimentara , in urma caruia parintele sa renunte la acest drept .

Alte discuții în legătură

Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)
Am o problema majora ememe ememe am un apartament care e al mamei dar avem drept viager si eu si fosta sotie(sunt divortat).casa , la 18 ani,va fi al copilului dar fosta sotie nu vrea sa ... (vezi toată discuția)