...Deci, nu vor sa-ti faca contract de munca din prima sau cel tarziu a doua zi de munca.....cum e legal sau ce atitudine trebuie sa adopt in fata acestei situatii?....va rog sa-mi raspundeti atat pentru angajarea pe perioada nedeterminata cat si pe perioada determinata.....Acum sa va spun cum mi s-a intamplat mie ....mi-au adus cim sa-l semnez abia dupa 4,5 sau 6 zile lucratoare....am prestat munca in folosul comunitatii fara pic (4,5,6) zile vechime, unii nici nu te platesc.
Indiferent de tipul c.i.m. pe durata determinata sau nedeterminata, potrivit art. 16 C.mun., c.i.m. se incheie anterior inceperii activitatii de catre salariatul in cauza...
Prestarea muncii fara a avea incheiat un contract individual de munca constituie munca la negru , contraventie sanctionata aspra de catre ITM. Amenda fiind de :
- de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara c.i.m., in cazul angajatorului - situatie valabila pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca
- de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoana fizica care presteaza munca fara a avea c.i.m.
Trebuia sesizat ITM-ul in cazul in care ati constata ca nu vi s-a incheiat c.i.m. si ati inceput deja munca...