avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate pe cote parti. Reguli privind plata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate pe cote parti. Reguli privind plata impozitului si vanzarea

In urma succesiunii facute in urma decesului bunicului, mama mea a mostenit o jumatate dintr-o proprietate (casa parinteasca) iar cealalta parte a fost mostenita de 3 nepoti. Am 2 intrebari:

1) In cazul in care o parte mostenitoare ( respectiv cei trei) nu vor sa plateasca jumatate din impozit, exista vreo lege care sa-i oblige sa faca acest lucru, sau in cazul in care nu platesc mai multi ani la rand, pot sa-si piarda partea din mostenire?

2) Daca o parte mostenitoare ar dori sa vanda proprietatea, dar cealalta nu ar fi de acord, ce se intampla? Poate o parte sa vanda fara acordul celeilalte parti?

Va rog sa-mi raspundeti si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cojodao , utilizator 12:06, 26 August 2019
1) impozitul - din punctul de vedere al biroului de impozite si taxe, impozitul este stabilit pe imobil si nu intereseaza cati coproprietari sunt . Daca un coproprietar nu plateste partea sa, se calculeaza dobanzi si penalitati , iar acestea sunt impuse ambilor coproprietari.
2) vanzarea - un coproprietar nu poate vande imobilul fara acordul celuilalt coproprietar.
1) impozitul se datoreaza de catre proprietar/ proprietari; acesta este direct proportional cu cota-parte detinuta de fiecare din coproprietari; Daca unul din coproprietari, refuza sa achite impozitul ce datoreaza, celalalt coproprietar poate sa il achite, iar apoi sa se indrepte impotriva acestuia cu o actiune in pretentii.

Exista si posibilitatea achitarii separate a impozitului de catre fiecare coproprietar in parte, daca la Directia de Taxe si Impozite, imobilul este inregistrat cu precizarea cotelor ce apartin fiecarui coproprietar.

2) Daca unul dintre coproprietari doreste (... si mai ales gaseste cumparator!!!!) sa vanda cota-parte ce o detine, nu are nevoie de acordul celuilalt coproprietar.

Ideal ar fi ca sa faceti o iesire din indiviziune. Atunci s-ar rezolva mult mai usor toate aceste probleme.
1) Neplata impozitului indiferent cat de indelungata este nu atrage pierderea dreptului de proprietate ci doar o creanta a statului impotriva coproprietarilor imobilului care vor putea fi urmariti siliti pentru datoria acumulata (inclusiv penalitati si dobanzi) putandu-se ajunge inclusiv la xecutarea silita a imobilului.
2) Un singur coproprietar poate vinde cota sa din dreptul de proprietate (1/2) urmand ca noul proprietar (cumparatorul) sa devina coproprietar cu proprietarul care nu a dorit sa vanda.
3) O solutie pentru vanzarea imobilului este sa cereti in instanta partajarea imobilului cu atribuirea intregului bun in patrimoniul dvs. In acest caz, va trebui sa achitati coproprietarului care pierde imobilul o sulta - pretul cotei sale din dreptul de proprietate. Ulterior, fiind unic proprietar puteti vinde.
Coproprietarul care face plata are dreptul de a obtine banii platiti pentru ceilalti coproprietari.
Ii puteti da in judecata daca nu vor sa plateasca de buna voie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Impozitul este platit de fiecare proprietar, conform cotei- parti din dreptul de proprietate, detinuta.

Astfel, tuturor la incumba obligatia de plata a taxelor si impozitelor, in cazul in care nu exista o intelegere contrara.


Neplata impozitului da nastere unei creante bugetare, dreptul de proprietate putand fi pierdut in etapa executarii silite ( chiar cota-parte din dreptul de proprietate poate fi urmarita de catre un creditor, in vederea indestularii creantei sale).


In ceea ce priveste instrainarea unei cote-parti din dreptul de proprietate, de vreme ce ea este individualizata, nu este necara expirmarea acordului de vointa al celorlati copartasi.

In ceea ce priveste imobilul aflat in indiviziune, acesta poate fi instrainat numai daca exista acordul tutror coindivizarilor, conform regulii unanimitatii, aplicabile proprietatii comune pe cote-parti.

Coproprietarul care suporta cheltuielile legate de imobil are dreptul de a le recupera de la celailt.



Cu stima.


Alte discuții în legătură

Vanzare apartament Admin.John Admin.John Ce se poate face la vanzarea unui apartament,cand sunt proprietari, doua persoane si una din persoane nu doreste sa l vanda.Se ajunge la proces?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan fara iesire din indiviziune cyan cyan Situatia se prezinta astfel, un teren de 6 ha extravilan cu cadastru, arendasul a cumparat 3 ha de la mostenitorii unui proprietar iar mostenitorii celuilalt ... (vezi toată discuția)
Mostenire mariabudriga mariabudriga Detin dupa sotul meu decedat, 1/8 dintr-un teren si 1/8 dintr-o casa. Restul pana la 100% il detin cei trei frati ai acestuia. Eu locuiesc in aceasta casa. ... (vezi toată discuția)