avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO - cand se anunta cauzele care se retin spre ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO - cand se anunta cauzele care se retin spre judecare?

Tot am vazut prin ziare, ca atunci cand CEDO face anunturi ... sunt facute cate 4-5 cazuri deodata. La fel si cand se accepta cazurile?
Au niste date anunta cazurile care se retin spre judecare?

Nu am primit raspuns la plangerea mea de peste 9 luni de zile. E de bine sau de rau?
Cel mai recent răspuns: Clodni , utilizator 19:51, 22 Martie 2013
Stimat forumist,

Dacă o cauză este declarată admisibilă în principiu, aceasta nu se judecă pur și simplu.

Va urma o etapă a procedurilor, de după admisibilitatea în principiu, în contradictoriu cu Statul Român.

În nici un caz nu trebuie să vă faceți griji privind informarea dvs, deoareve veți fi informată în mod special de către Curte, ulterior aceasta comunicându-vă și Descrierea Faptelor (Statment of Facts) punându-vă în vedere să răspundeți, punctual, la anumite întrebări ale Curții (Questions to the Parties).

Totuși, cele mai multe cereri se resping în prima fază a procedurilor. Aceste cauze se judecă, în general, în complet de judecător-unic și se dă o decizie extrem de lapidar motivată, arătându-se că cererea nu este conform Art. 34 și 35 ale Convenției. Genul acesta de decizie nu este publică, fiind comunicată dvs personal/reprezentantului dvs. O astfel de decizie se comunică în circa 6 luni - max. 1 an de la ultima corespondență avută cu CEDO.

Există și cazuri pe care CEDO dorește, din anumite motive - conturarea jurisprudenței, importanță politică, număr mare de aplicanți cu același fel de cereri...- să le facă publice. Acestea sunt decizii judecate nu în complet de judecător unic, ci în complete superioare - Comisie. Respectivele decizii sunt motivate mai amplu deât Decizia pronunțată în complet de judecător -unic și sunt făcute publice prin HUDOC - portalul CEDO.

Mai există posibilitatea ca o cauză să fie nefondată, iar nefondarea să fie constatată de CEDO după judecarea cauzei, cu tot ce implică acest lucru: comunicare, pledoarii...În aceste cauze CEDO va pronunța tot o Decizie de inadmisibilitate - dar nu o inadmisibilitate în principiu, ci o inadmisibilitate judecată, uneori chiar amplu, de complete superioare: Cameră, Mare Cameră.

Cât privește ultima întrebare, precum v-am spus, decizia de inadmisibilitate vădită, în complet de judecător-unic, se pronunță, ca regulă în 6 luni - maxim 1 an de la ultima corespondență purtată, termenul de 6 luni fiind cel mai întâlnit.

Prin urmare, exceptând cauzele urgente sau foarte importante, regula - nescrisă - ar fi: o soluție nefavorabilă se pronunță cu mult mai repede decât una nevaforabilă. Cât privește comunicarea cauzei și trecerea în cea de-a doua etapă a procedurilor, puteți aștepta și un număr bun de ani de la ultima corespondență avută cu CEDO.

Cu stimă.


Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator
ma scuzati acel judecator unic poate da si el "hotarari" adica sa zica ca lui X i s-a incalcat dreptul prevazut la art.6 din conventie?!

Stimat forumist,

Competența judecătorului unic, conform Art. 27 al Convenției, este următoarea:

1. Judecătorul unic poate declara inadmisibilă sau poate radia de pe rol o cerere introdusă în virtutea Articolului 34, atunci când o astfel de decizie poate fi adoptată fără o examinare complementară.
2. Decizia este definitivă.
3. Dacă judecătorul unic nu declară inadmisibilă sau nu radiază de pe rol o cerere, acesta o transmite unui Comitet sau unei Camere pentru o examinare suplimentară


Practic, în acest complet nu se poate da o Hotărâre prin care să se constate încălcarea unui drept, ci numai se va trimite cauza completului superior competent.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator
Fiind intrigat de o astfel de decizie in cazul meu, si in numeroase alte cazuri similare, mi-am vazut dosarul la CEDO, si anume numai partile accesibile,adica actele depuse de mine si corespondenta intre Curte si mine.
Am fost surprins de faptul ca actele nu erau traduse. Cum a putut decide judecatorul spaniol asupra cauzei, neputand intelege actele din dosar?
Desigur numai pe baza referatului intocmit de grefierul roman,care i-a prezentat sidecizia.
Aci exista insa un conflict de interese, grefierii romani neputandu-si permite acte de nesupunere .
In plus in dosar se mai gasea un act de protest al asociatiei din care fac parte, care insa nu avea absolut nici o legatura cu cauza (cauza Legea 223 despagubiri detinuti politici, actul privea modul de tratare al cazurilor bazate pe Lege 10/2001)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar respins la cedo - alte posibilitati? sorinflorentin2106 sorinflorentin2106 Buna seara, O intrebare am. Daca dosarul este respins la CEDO ce cai de recurs mai exista. Sau ce instante internationale se mai pot contacta. Multumesc ... (vezi toată discuția)
Despre cedo - motiv respingere cerere art. 47 ContSters319207 ContSters319207 va rog , poate vrea cineva sa-mi spuna ce as putea face..... am primit un prim raspuns de la un raportor roman de la cedo in care mi-i se spunea ca cererea mea ... (vezi toată discuția)
Raspuns cedo ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Am adresat o plangere la CEDO, prin Posta Romana. Estimez ca a ajuns la Curte la sfarsitul lui sep 2014. Stie cineva daca se trimite raspuns ... (vezi toată discuția)