Tot am vazut prin ziare, ca atunci cand CEDO face anunturi ... sunt facute cate 4-5 cazuri deodata. La fel si cand se accepta cazurile?
Au niste date anunta cazurile care se retin spre judecare?
Nu am primit raspuns la plangerea mea de peste 9 luni de zile. E de bine sau de rau?
Dacă o cauză este declarată admisibilă în principiu, aceasta nu se judecă pur și simplu.
Va urma o etapă a procedurilor, de după admisibilitatea în principiu, în contradictoriu cu Statul Român.
În nici un caz nu trebuie să vă faceți griji privind informarea dvs, deoareve veți fi informată în mod special de către Curte, ulterior aceasta comunicându-vă și Descrierea Faptelor (Statment of Facts) punându-vă în vedere să răspundeți, punctual, la anumite întrebări ale Curții (Questions to the Parties).
Totuși, cele mai multe cereri se resping în prima fază a procedurilor. Aceste cauze se judecă, în general, în complet de judecător-unic și se dă o decizie extrem de lapidar motivată, arătându-se că cererea nu este conform Art. 34 și 35 ale Convenției. Genul acesta de decizie nu este publică, fiind comunicată dvs personal/reprezentantului dvs. O astfel de decizie se comunică în circa 6 luni - max. 1 an de la ultima corespondență avută cu CEDO.
Există și cazuri pe care CEDO dorește, din anumite motive - conturarea jurisprudenței, importanță politică, număr mare de aplicanți cu același fel de cereri...- să le facă publice. Acestea sunt decizii judecate nu în complet de judecător unic, ci în complete superioare - Comisie. Respectivele decizii sunt motivate mai amplu deât Decizia pronunțată în complet de judecător -unic și sunt făcute publice prin HUDOC - portalul CEDO.
Mai există posibilitatea ca o cauză să fie nefondată, iar nefondarea să fie constatată de CEDO după judecarea cauzei, cu tot ce implică acest lucru: comunicare, pledoarii...În aceste cauze CEDO va pronunța tot o Decizie de inadmisibilitate - dar nu o inadmisibilitate în principiu, ci o inadmisibilitate judecată, uneori chiar amplu, de complete superioare: Cameră, Mare Cameră.
Cât privește ultima întrebare, precum v-am spus, decizia de inadmisibilitate vădită, în complet de judecător-unic, se pronunță, ca regulă în 6 luni - maxim 1 an de la ultima corespondență purtată, termenul de 6 luni fiind cel mai întâlnit.
Prin urmare, exceptând cauzele urgente sau foarte importante, regula - nescrisă - ar fi: o soluție nefavorabilă se pronunță cu mult mai repede decât una nevaforabilă. Cât privește comunicarea cauzei și trecerea în cea de-a doua etapă a procedurilor, puteți aștepta și un număr bun de ani de la ultima corespondență avută cu CEDO.
Competența judecătorului unic, conform Art. 27 al Convenției, este următoarea:
1. Judecătorul unic poate declara inadmisibilă sau poate radia de pe rol o cerere introdusă în virtutea Articolului 34, atunci când o astfel de decizie poate fi adoptată fără o examinare complementară.
2. Decizia este definitivă.
3. Dacă judecătorul unic nu declară inadmisibilă sau nu radiază de pe rol o cerere, acesta o transmite unui Comitet sau unei Camere pentru o examinare suplimentară
Practic, în acest complet nu se poate da o Hotărâre prin care să se constate încălcarea unui drept, ci numai se va trimite cauza completului superior competent.
Fiind intrigat de o astfel de decizie in cazul meu, si in numeroase alte cazuri similare, mi-am vazut dosarul la CEDO, si anume numai partile accesibile,adica actele depuse de mine si corespondenta intre Curte si mine.
Am fost surprins de faptul ca actele nu erau traduse. Cum a putut decide judecatorul spaniol asupra cauzei, neputand intelege actele din dosar?
Desigur numai pe baza referatului intocmit de grefierul roman,care i-a prezentat sidecizia.
Aci exista insa un conflict de interese, grefierii romani neputandu-si permite acte de nesupunere .
In plus in dosar se mai gasea un act de protest al asociatiei din care fac parte, care insa nu avea absolut nici o legatura cu cauza (cauza Legea 223 despagubiri detinuti politici, actul privea modul de tratare al cazurilor bazate pe Lege 10/2001)