avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordul tatalui pt emigrare si exercitarea exclusiva a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordul tatalui pt emigrare si exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti

Buna ziua,
Sunt in proces de emigare in Canada,sotul meu fiind cetatean canadian,si la Ambasada Canadei din Bucuresti mi-a fost cerut acordul tatalui biologic sau substituire acord parental obtinut pe cale judecatoreasca. Actele sunt gata,am fost admisi,dar fara consimtamantul tatalui biologic nu pot emigra cu copilul.
In urma unei relatii de concubinaj de 9 ani,am nascut un baiat(are 8 ani),a carui custodie definitiva si irevocabila o am,inca. In noiembrie 2012 fostul concubin mi-a deschis al 3-lea proces pt exercitarea autoritatii parintesti in comun.
Primele doua procese mi le-a deschis in 2010,in ambele solicitand custodia copilului.
Avand in vedere ca nu este primul proces care il deschide,este cumva vorba de atingerea autoritatii de lucru judecat,si de abuz de drept procesual?
Mentionez ca in viata sau in situatia copilului nu s-a schimbat absolut nimic,deci nu ar avea motive pt ceea ce face.
Am inregistrari telefonice cu toate convorbirile dintre mine si fostul concubin,care pot demonstra ca tot ceea ce face nu izvoraste din iubire pt copil,pe care nu il cauta,manifestand un total dezinteres fata de acesta,ci pt a ma sicana,motivand ca trebuie sa inteleg sa ma intorc inapoi,si sa divortez,deoarece,in caz contrar,ma omoara. Si aceste lucruri nu sunt spuse doar o data,am multe convorbiri inregistate. Am depus o plangere la Politie in acest sens.
Copilul (8 ani) a fost audiat in tribunal,unde a spus ca nu vrea sa-l mai vada,deoarece ii este frica de el,apoi a fost ceruta reevaluarea psihologica a copilului in cadrul DGASPC,deoarece nu au fost "multumiti" ca m-am adresat acestei institutii fara a astepta sa se solicite acest lucru de catre Instanta.
Intrebare:
Cu toate ca este un om violent,consumul de alcool este hobby-ul lui favorit,copilul a fost batut de el,neglijat,ii este frica de el,iar cazierul lui poate sustine toate afirmatiile mele,se va acorda totusi exercitarea autoritatii parintesti in comun?

Daca eu deschid un alt proces pe calea ordonantei presedintiale,se vor "uni" procesele,cel deschis de fost cu cel deschis de mine?
Faptul ca baiatul meu poate pierde viza pt emigrare si pot demonstra ca este inscris la scoala in Canada,sunt motive suficiente pt a-mi fi admisa ordonanta presedintiala?
Va multumesc.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 18:51, 25 Martie 2013
Dacă puteți dovevi reaua credinta a tatalui, consider ca ați avea ceva șanse să obțineți o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de acordul tatalui, dar nu aveti foarte multe sanse. Conform NCC, autoritatea parinteasca se exercita de regula in comun și instanta ar putea considera ca copilului ii este mai bine intr-un mediu familiar, unde a crescut, intr-o țară unde cunoaște limba și obiceiurile. Trebuie să aduce argumente foarte bune pentru a contrabalansa ce spune tatal.
Foarte greu, aproape imposibil.
Instanta de judecata, pentru motive temeinice, poate pronunta o hotarare judecatoreasca prin care sa suplineasca acordul de vointa al tatalui, pe cale de ordonanta presedintiala ( masura ce comporta urgenta, insa este vremelnica ).

Actiunea poate fi promovata si pe calea dreptului comun.


Ca reper va fi avut in vedere interesul superior al copilului.

Multumesc pt raspunsuri. Reaua credinta o pot dovedi cu inregistrarile telefonice. Si faptul ca nu a venit in cei 4 ani de gradinita deloc,ca nu l-a interesat nici faptul ca baiatul a inceput scoala...nu se tine cont? Sotul meu a venit din Canada ca sa-l vada elev,sa-i cunoasca doamna invatatoare si colegii,pe cand tatal biologic nu s-a "deranjat"... Voi cere si ordin de restrictie,deoarece ma ameninta cu moartea. Deci,relatiile sunt grav afectate.
Si faptul ca ma cheama in Instanta,pt a3a oara,ce sa inteleg,ca pana la 18 ani ai copilului ma poate actiona in judecata de cate ori are chef?
Dar neplata pensiei alimentare?
Ca da,conform NCC autoritatea parinteasca se exercita in comun,dar sunt si cazuri in care Instanta decide altfel,sunt acele exceptii.
Am gasit urmatorul paragraf,dar nu sunt sigura ca se aplica si la noi.

"Curtea Supremă a Olandei a formulat un test pentru a determina când trebuie aprobată cererea de custodie unică formulată de unul dintre părinţi. Judecătorul procesului trebuie să fie convins căproblemele dintre părinţi sunt atât de serioase încât riscul ca minorul să sufere ca urmare a continuării custodiei comune, să fie atât de mare încât să nu poată fi acceptat. Ba mai mult, trebuie să nu existe nicio aşteptare ca problemele părinţilor să poată fi rezolvate în viitorul apropiat. (Curtea Supremă a Olandei 18 martie 2005, LJN AS8525, Curtea Supremă a Olandei 15 februarie 2008, LJN BB9669). Aceasta regula are de la 1 martie 2009 putere statutară deoarece este inclusă în Articolul 1 : 251a(1) al Codului Civil Olandez (Continuare al actului Parenthood and Careful Divorce Act, 27 noiembrie 2008, Staatsblad 2008, 500 Articolul J. Rezoluţie de Implementare 6 februarie 2009, Staatsblad 2009, 56)."

Cum trebuie sa procedez pt a deschide acel proces pe cale de ordonanta presedintiala pt substituire acord parenta,fara a fi cumulat cu procesul deschis de fostul concubin?
Inscrierea copilului la scoala in Canada,si faptul ca dosarul pt emigrare a copilului meu va fi inchis,si vor refuza eliberarea vizei pt copil,din cauza faptului ca tatal nu-si da consimtamantul,sunt motive suficiente pt a deschide acel proces pe calea ordonantei presedintiale pt a cere substituirea acordului parental?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui pt a emigra in canada ralu_k79 ralu_k79 Buna ziua, Sunt in proces de emigare in Canada,si la ambasada imi cer acordul tatalui biologic(pe care nu il pot obtine) In urma unei relatii de concubinaj ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala pt a emigra cu copilul minor in canada ralu_k79 ralu_k79 Buna ziua, In urma celui de-al 3-lea proces deschis de catre fostul concubin impotriva mea,prin care solicita \\"custodia\\" copilului nostru si,mai ... (vezi toată discuția)
Neplată pensie alimentară și neîndeplinirea îndatoririlor părintești. ce pot face pentru custodia deplină? BlackDaemon BlackDaemon Divortul s-a pronuntat in februarie 2015, iar instanta a decis prin hotarare definitiva si irevocabila domiciliul copilului la mine (mama), cresterea si ... (vezi toată discuția)