avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actionare in judecata pentru \\"influenta\\"?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actionare in judecata pentru "influenta"?

Revin cu o problema mai veche si care inca nu s-a incheiat si anume: cumparatorul unui apartament de la parter din blocul nostru vrea sa-i schimbe destinatia in "punct de lucru salon cosmetica". Are o semnatura a unui vecin direct, nu are semnaturile celorlalti vecini si nici semnatura asociatiei.
Eu ca vecin direct si ca secretar al comitetului executiv ma opun (motivele sunt multe, nu le mentionez aici). Am hotarat totusi ca la Adunarea Generala a asociatiei care va avea loc luna asta, cei in cauza sa-si sustina punctul de vedere iar Adunarea Generala sa dea un vot care sa-l mandateze pe presedinte sa semneze sau nu si sa fie de asemenea o recomandare pentru vecinii directi.
Acum proprietarul apartamentului cu pricina ma ameninta pe mine ca ma da in judecata pentru "influentarea/manipularea" locatarilor sa voteze contra infiintarii coaforului (mai exact a schimbarii destinatiei de locuinta).
Intrebare: se poate sustine juridic asa ceva? In definitiv nu suntem nici la alegeri politice, nici la un proces cu martori, e normal ca eu ca secretar al comitetului stau de vorba cu oamenii, ei ma intreaba ce se intampla, eu le raspund si inevitabil le prezint si dezavantajele majore pe care le are pentru bloc infiintarea acestui coafor.
Cu alte cuvinte popate fi asta o amenintare reala pentru mine sau e doar o tentativa de "intimidare"?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 10:36, 18 Martie 2013
lcrist a scris:

sa fie de asemenea o recomandare pentru vecinii directi.

In conditiile in care in adunarea generala ,promeaza regula conform Art. 9. -
Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

Intentia dvs de a impune " o recomandare" in fapt contravine legii,deoarece nu mai permiteti sa se manifeste actul de vointa unilateral exprimat din partea fiecarui proprietar
Pe de alta parte,reprezentantul legal al asociatiei de proprietari care reprezinta si apara interesele asociatiei si ale membrilor proprietari este presedintele acesteia,care insa nu are autoritatea sa "impuna " modalitatea de solutionare a problemelor curente din cadrul asociatiei de proprietari
Trebuie sa constientizati ca fiecare proprietar detine dreptul prevazut si garantat de Legea Fundamentala,respectiv dreptul la opiniie,dreptul de a se exprima liber,ori in conditiile in care dvs le impuneti "dezavantajele majore pe care le are pentru bloc infiintarea acestui coafor".,este evident interesul dvs care nu este obligatoriu sa coincida cu al tuturor proprietarilor
Incercati sa fiti obiectiv si impartial la solutionarea problemelor din cadrul asociatiei,fara a impune sau recomanda de la " centru " o anume solutionare ,lasand la latitudinea fiecarui proprietar sa se exprime concret conform interese personale

Multumesc pentru raspuns Ynocentta, asta imi arata inca o data cat de util este site-ul avocatnet.ro, iti mai deschide putin ochii pentru ca nu toate intentiile bune sunt si in limita legii...
Revenind la problema mea, adevarul e ca oamenii ma intreaba, domnule, ce facem cu astia, cum scapam de ei, ne strica blocul, nu cumva ati cazut "la pace" cu ei?
Si eu ce sa fac, le spun ca m-am interesat in numele lor, al celor care m-au ales, de evolutia si legalitatea acestor actiuni (inclusiv prin intermediul acestui site si multumesc pentru ajutor) si e normal sa le spun si la ce se pot astepta in viitor; sigur ca nu le impun sa voteze intr-un anume fel, dar pana la urma aici nu e vorba de alegeri ci de soarta blocului.
Sigur, tot ca reprezentant al comitetului si ca vecin direct am stat de vorba si cu vecinul care vrea sa faca coafor, I-am explicat cum e cu legea, ca nu a venit inainte sa se informeze daca actiunea lui are sau nu sanse de reusita si tocmai pentru a-i respecta dreptul la opinie eu am fost cel care am propus un vot pe tema asta in Adunarea Generala desi legea 230 nu pomeneste decat de acordul vecinilor directi si al asociatiei prin comitetul executiv.
Sigur ca sunt subiectiv, in definitiv sunt si eu locatar al acelui bloc, ce sa le zic la oameni, domnule nu stiu ce sa zic, faceti fiecare cum credeti? Cred ca as fi putin ipocrit...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur ca e bine sa discutati aceasta problema in AG si sa stabiliti daca comitetul va semna sau nu acordul de transformare a apartamentului in coafor.
Pana la urma locatarii se vor simti sau nu deranjati de existenta acestui coafor si ei trebuie sa hotarasca daca "da" sau "nu".
Amenintarea cu proces pentru "manipularea" oamenilor este un vax si nu poate fi probata, mai mult decat atat, oamenii sunt raspunzatori pentru votul lor.

Amenintari aiurea!
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
elga50, moderator
atat timp cat nu amenintati pe nimeni ci dati un sfat nu are nimeni ce sa va faca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adunare generala asociatie de proprietari-imputerniciri Elidor Elidor Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: este vreun articol in legea 230/2007 sau in Instructiunile de aplicare ale ei, care ... (vezi toată discuția)
Desprinderea unei asociatii de proprietari pe o scara , din una de bloc ; cum se face corect? Lilined Lilined fac parte dintr-o asociatie de proprietari a unui bloc cu 5 scari;pe scara pe care locuiesc , se doreste desprinderea in una de scara; principial , suntem mai ... (vezi toată discuția)
Calitatea de reprezentant in cadrul a.g. asociatie de proprietari lcrist lcrist In cadrul Adunarii Generale (anuala) a Asociatiei de Proprietari a blocului nostru eu am votat si pentru soacra mea in varsta de 88ani; e lucida, a semnat ... (vezi toată discuția)