avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... desprinderea unei asociatii de proprietari pe o scara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

desprinderea unei asociatii de proprietari pe o scara , din una de bloc ; cum se face corect?

fac parte dintr-o asociatie de proprietari a unui bloc cu 5 scari;pe scara pe care locuiesc , se doreste desprinderea in una de scara; principial , suntem mai multi de acord( o parte de acord cu oricine si oricum , iar o parte am vrea dar nu inainte de a afla ce s-a facut in sensul rezolvarii unor probleme in asociatia mare) , iar ceilalti deloc de acord.
Mai exact , motivul invocat pentru desprindere, este corectitudinea contabilului in aplicarea legislatiei specifice si lipsa raspunsului acestuia in a prezenta docuente care sa ateste cheltuieli sau mod de calcul;nu avem cenzor sau comisie de cenzori .Scuza invocata e : contabilul nu vrea sa dea actele.
Prin sistemul din usa in usa , o persoana a adunat semnaturi pentru acord de pricipiu pentru separare; am semnat si eu; ma asteptam sa facem apoi o adunare generala , sa dicutam detalii si proceduri , momentul cand vom incepe demersul , costuri si altele; nu s-a intamplat insa. Prin aceeasi metoda - din usa in usa s- a inceput adunarea actelor necesare;nici eu , nici alte cateva persoane nu am fost de acord sa o facem fara adunare generala ; se spune ca s-ar fi adunat 33 de seturi( din totalul de 44 apartamente).
S-a convocat o sedinta de alegere a noului comitet ; prezenti la acea intunire au fost majoritar proprietari care nu erau de acord cu separarea; nu s-a scris proces verbal al sedintei , nu s-a semnat nimic care sa ateste rezultatul acesteia( cel putin nu la fata locului); dupa un timp, mai exact pe 13 februarie a.c. , s-a convocat din nou o sedinta de alegeri , iar au fost prezenti mai mult proprietari care se opun scindarii , iar nu s-a scris nu s-a semnat - acolo- vreun proces verbal , desi lumea ar fi vrut sa voteze daca da sau ba cu desprinderea. S-a amanat pentru sambata 20 februarie definitivarea alegerilor noului comitet.
Marea mea dilema e urmatoarea : este suficient ca s-au adunat niste acte din usa in usa pe baza listei de acord de pricipiu si nu acord de fapt?
Nu ar fi trebuit ca acest acord de fapt( ii spun eu ) sa fie votat si semnat in urma unei adunari generale?
Teama mea e ca , prin evitarea subtila a unei adunari generale , prin manipulare , cateva persoane vor sa-si impuna si sa-si imparta puterea decizionala . Spun manipulare pt. ca , persoana care se zbate cel mai tare e chiar una care ( nu direct , ci prin sotul ei ales sef de scara , pe care l-a si "ales " in noul comitet) , are legatura cu actualul comitet care nu face nimic spre indreptarea neregulilor in administratie. Se foloseste de un raport al unui cenzor angajat pt. o luna sau doua anul trecut in scopul determinarii vecinilor de scara sa adere la noua asociatie si nu la indreptarea greselilor facute in administratia actuala.
Nu s-a discutat nimic despre sediul noii asociatii , despre un fond de reparatii constituit in avans si care am inteles cu nu a fost depus intr-un cont separat , ci la gramada cu celelalte scari , desi ne priveste doar pe noi , nu mai vorbesc de o eventuala dobanda s.a.m.d.
In concluzie: pot sa cer in sedinta de sambata sa supunem la vot infiintarea asociatiei si nu constituirea ei?
Cel mai recent răspuns: Lilined , utilizator 19:50, 17 Februarie 2010
Lilined a scris:

In concluzie: pot sa cer in sedinta de sambata sa supunem la vot infiintarea asociatiei si nu constituirea ei?

Aveti mari probleme cu suspiciunile pe care le exprimati. Am citat doar ultima parte a mesajului dv pentru ca nu inteleg care este diferenta intre a infiinta si a constitui o asociatie#-o
Daca dv si majoritatea proprietarilor de pe scara respectiva, doriti sa va separati, sa aveti o asociatie numai pe scara, o sa reusiti. Daca nu treceti peste suspiciuni nu o sa reusiti.
Daca s-au adunat documente, semnaturi este foarte bine. La adunarea generala alegeti un comitet de initiativa ca si un comitet executiv cu presedinte cu tot. Acestia sa redacteze statutul asociatiei si acordul de asociere. Apoi se convoaca o adunare generala in care se prezinta acestea si se discuta pe marginea lor aducand eventual modificari.
Presedintele ales va avea mult de alergat si de munca trebuind sa ajunga cu documentatia la judecatorul delegat.
Cititi si aflati alte amanunte pe acest forum si reveniti cu intrebari clare, punctuale.
Multumesc pentru raspuns ;este diferenta intre a infiinta si a constitui . Acesta e si motivul pentu care incercam sa aflu parerea cuiva specializat in legislatie ; e posibil sa nu fi inteles nici eu exact sau sa nu fi reusit sa exprim exact sensul .
Toate bune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de proprietari-acordul asociatiei mama razvan79vl razvan79vl Buna ziua! In urma cu 40 zile AFP-ul de care apartinem(respectiv AFP Rm Valcea) a depus documentatia de infiintare a asociatiei de proprietari a scarii de bloc ... (vezi toată discuția)
Proprietar amenintat daca nu semneaza ContSters192354 ContSters192354 Blocul in care locuiesc este format din 2 scari cu o singura asociatie. Fostul administrator pentru ca vrea sa separe scarile si sa creeze o asociatie noua in ... (vezi toată discuția)
Adunare generala de constituire asociatie de proprietari annabela annabela Buna ziua, dupa numeroasele probleme pe care le-am intampinat, am hotarat sa infiintam o asociatie de proprietari la nivel de scara, prin desprindere. Am ... (vezi toată discuția)