avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare de drept - pedeapsa cu suspendare, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare de drept - pedeapsa cu suspendare, formalitati

Am avut o pedeapsa de 6 luni+1zi cu suspendare pentru conducere subinfluenta alcolului pedeapsa a expirat +cei 2ani fara a avea nici o abatere. Mai trebue reabilitare sau vime de la sine? Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 08:17, 19 Martie 2013
Conditii pentru reabilitarea de drept a condamnatului:
- pedeapsa aplicata de instanta a fost amenda sau inchisoarea ce nu depaseste 1 an;
- in decurs de 3 ani de la executarea sau stingerea pedepsei, condamnatul nu a savarsit nico alta infractiune.
intervine reabilitarea de drept , nu mai trebuie ceruta in instanta.
La expirarea celor 2 ani si 6 luni sunteti reabilitat de drept, iar mentiunile din cazier ar trebui sa se stearga. Sunt insa cazuri in care nu se sterg din oficiu ci trebuie solicitat acest lucru instantei de judecata.
Dv solicitati un cazier actualizat si daca mentiunile sunt inca acolo, incercati intai sa invederati acest lucru Serviciului Cazier, iar apoi daca acestia nu rezolva problema, adresati-va instantei de judecata.
Daca mentiunile apar in cazier trebuie sa va adresati instantei cu o cerere in care sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept.
Termenul de incercare in cazul dvs.se compune din cuantumul pedepsei aplicate ( 6 luni), la care se adauga un interval de timp de 2 ani potrivit disp.art 82 c.pen.( in total 2 ani si 6 luni).
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Daca la expirarea termenului de incercare sunt indeplinite conditiile dips.art 86 c.pen, respectiv daca nu ati savarsit o alta infractiune si nici nu s-a dispus revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in conditiile art 83 si 84 c.pen., veti fi reabilitat de drept.
Dupa expirarea termenului de incercare ( calculat potrivit disp.art 186 c.proc.pen.) solicitati eliberarea unui cazier judiciar , iar in situatia in care pedeapsa aplicata figureaza in cazier, este necesar sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. iulianm83 iulianm83 pe 05 07 2011 a ramas definitiva o hotarare prin care am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 2 ani .Cand imi pot ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar moritsu moritsu Buna ziua, Vreau sa ma ajute cineva cu o informatie cu privire la stergerea/reabilitarea cazierului judiciar. La cat timp/perioada se \\"sterge\\" ... (vezi toată discuția)
Condamnat in 2007 la o pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen.-mai figureaza pedeapsa in cazier? stefan_pitt stefan_pitt buna ziua am si eu o intrebare.in legatura cu cazieru.in 2007 14/12.am primit condamnare cu suspendare de 1 an si trei luni cu termen de incercare de 3ani si ... (vezi toată discuția)