Buna ziua! In urma cu 2 saptamani, tatal copilului meu, cu care am si locuit timp de 6 luni in acelasi apartament, a decis sa isi ia lucrurile si sa plece. Bineinteles ca nu s-a ajuns la o despartire amiabila si a facut un scandal urias. Initial m-a anuntat ca va veni sa isi ia restul lucrurilor in saptamana in care a si plecat, insa a venit abia sambata. Intre timp a facut rost de un duplicat dupa factura de la mobila (mobila ce a fost achitata in 2 transe, avans, dat in noiembrie, in valoare de 1380 de lei si diferenta, achitata pe 9 decembrie, in valoare de cca 1200 de lei) in care el este trecut ca titular. Problema este ca la prima transa eu am contrbuit cu suma integrala, iar la transa a doua cu 300 de lei. El sambata m-a amenintat ca daca nu ii platesc toata suma (adica 2600 de lei) va veni cu un executor judecatoresc si va lua mobila (sau banii). Un alt aspect - am sunat la firma de unde am achizitionat mobila si mi s-a spus ca nu se poate da un duplicat de pe facutra dupa ce se inchide luna. Inca un aspect - daca voi merge la magazin si voi solicita o copie dupa arhiva inregistrarii video din data la care am achitat prima transa (am fost impreuna) si unde se vede ca banii erau la mine in portofel, daca dovedsc provenienta banilor cu fluturasul de salariu (emis cu cateva zile inainte de a achita prima transa) am vreo sansa de a-mi recupera macar prima suma investita in mobila? De asemenea, care sunt sansele de a ma trezi cu executorul la usa? Va multumesc anticipat!
Raspunsuri punctuale la unele dintre problemele enuntate de dvs:
Executorul judecatoresc
Executorul judecatoresc pune in executare un titlu executoriu. Titlul executoriu poate fi o hotarare judecatoareasca sau un inscris investit de parti cu titlu executoriu ( de ex. un act autentificat la notar in acest sens, sau un contract in care se stipuleaza titlul executoriu) . Rareori, titlul executoriu poate fi definit si prin lege pentru o categorie de inscrisuri.
Atata vreme cat nu ati facut vreun partaj oficial ( prin instanta sau notar) , venirea cu executorul judecatoresc este doar o intimidare.
Proba cu inregistrarea video.
Este si mai complicat. Inregistrarile video sunt pastrate de firme dupa reguli proprii. Nu sunt obligatii legale pentru genul acela de magazine, folosind camerele in scopuri definite intern . De regula, maximul pentru care se pastreaza este o perioada de cca 30 zile. Daca inregistrarea este de inalta calitate, fisierele digitale au marimi foarte mari si sunt sanse sa fie stocate si mai putin timp pe server.
Pe de alta parte, utilizarea inregistrarilor de pe camera de luat vederi nu se poate face pur si simplu la cererea unui client oarecare, daca firma respectiva nu are un interes particular legat de momentul invocat. Doar o cerere oficiala a unui organ de ancheta ii poate determina sa puna la dispozitia organelor de ancheta inregistrarea ( si nu dvs) . Doar cu mult noroc puteti convinge individual vreo firma de paza sa treaca peste uzantele generale de confidentialitate a inregistrarilor.
Pana la urma faptul ca ati fi scos banii dintr-un portofel aflat in mana dvs nu este o dovada directa ca ar fi banii dvs...
Solutia cea mai buna este o intelegere de bunavoie cu fostul partener.
Este clar ca vrea sa va intimideze, insa argumentele procedurale sunt subrede.
Centrati-va pe invocarea interesului copilului, pe faptul ca fara baniii pe care vi i-ar cere fortat o veti duce dificil o vreme - dvs si copilul - etc.
Puteti invoca si lasare mobilei la dvs pentru a putea fi utilizata in interesul copilului etc - dupa caz.
La limita, exista si posibilitatea sa ii restituiti suma convenita in transe ( cu o chitanta de mana !!)
Faceti, cand va intelegeti, o chitanta de mana , ideal cu doi martori, care sa consemneze ce ati convenit.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile oferite! Eu am facut deja o copie conforma cu originalul dupa statul de plata, pentru a dovedi ca a doua seara dupa ce am incasat banii am fost sa achitam prima transa pentru mobila si voi incerca si obtinerea inregistrarii de la magazin. In cat timp poate cere contravaloarea mobilei? Subliniez, acea mobila este facturata pe numele sau pentru ca el a mers si a achitat a doua transa dar, in fapt, a fost achitata din banii mei si nu am de gand sa il las sa o ia decat daca o instanta va decide acest lucru definitiv.
Revin... Am primit astazi o notificare si cred ca ma cheama in judecata pentru respectiva mobila (nu stiu ce contine notificarea, ptr ca mama a luat plicul si mi-a zis la telefon). Asadar, credeti ca e bine sa ma focusez pe interesul copilului, pe statul de plata? Simt ca o iau razna pentru ca eu am investit in acea mobila si nu putin, iar el, de cand a plecat de acasa nu a dat nici macar un mesaj sa intrebe de copil. Lasand la o parte faptul ca nu este prima data cand abandoneaza copilul... Ce sa fac? Va rog, ajutati-ma cu un raspuns...
Introduceti urgent cerere pt stabilirea unei pensii de intretinere, va plati cu data introducerii actiunii, nu retroactiv, deci nu mai amanati.
Pt mobila, va trebui sa va actioneze in judecata, va fi destul de greu sa dovediti ca ati contribuit cat facturile nu-s pe numele dvs.
Tocmai asta este... Factura este pe numele lui :(... Dar banii eu i-am dat...
Am si martori care stiu ca am platit acea mobila, inclusiv... Se pot chema?
Recuperari datorie
daniela_b
Am imprumutat in 7 sept.2011 un amic cu o suma de bani prin act notarial in care scrie citez:\"in cazul in care nu voi restitui suma imprumutata la termenul ... (vezi toată discuția)