avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat refuzare delegatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat refuzare delegatie

Buna ziua,

Iata situatia mea:
Sunt angajat la filiala romaneasca a unei multinationale. Am fost trimis la training in strainatate la firma mama in urma cu un an si jumatate. Trainingul a devenit munca propriu-zisa, mi s-a propus sa raman in strainatate permanent (sub forma de delegatie), ramanand angajat in Romania, urmand ca "in viitor" sa fiu angajat in strainatate.
Din diferite motive personale, nu mai doresc sub nici o forma sa traiesc aici (in strainatate).

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- Este legala delegatia permanenta (imi fac foaie de delegatie in fiecare luna pt. a lua diurna) ?
- Daca ma decid sa comunic angajatorului ca nu mai doresc sa activez in strainatate, ma poate concedia pentru motive ce tin de persoana mea ? Exista o clauza in Codul Muncii in care eu tb. sa accept delegatiile f lungi (peste 60 zile) ?
- Mi s-a comunicat ca biroul din Romania nu mai exista (a ramas doar firma inregistrata, ramane de vazut cu ce sediu), oricum nu eram decat 2 angajati. Daca ma voi intoarce in Romania, cum pot sa ma prezint la lucru fara a evita absenta?

OBS.: Practic, eu doresc sa fiu concediat pentru motive ce nu tin de persoana mea, nu doresc sa-mi dau demisia.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
ob, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 18 Martie 2013
ma scuzati, ma refeream la 44 si 45. Multumesc pentru atragerea atentiei.
1. Pana acum completam singur ordinele de deplasare, pe care le stampila angajatorul. Practic trebuie sa-i comunic angajatorului si sa nu ma mai intorc pur si simplu ?
2. Sincer nu stiu. Aici mie imi miroase a ceva ilegal. Mi s-a comunicat ca biroul s-a inchis, practic contractul de inchiriere s-a terminat, fizic nu mai e acolo :) . Probabil ca acum sediul social figureaza la locuinta directorului general, sau poate a ramas tot la vechiul birou, printr-un "aranjament" cu proprietarul birourilor. Mi s-a spus ca daca voi sta mai multe zile in RO voi face "Home Office". Practic, filiala romaneasca (unde sunt eu angajat) nu mai are birou. Cum fac cand ajung in RO, unde ma prezint la munca ?

3. Poate angajatorul sa ma constranga sa lucrez in strainatate prin alta modalitate (ex. detasare )

OBS.: Evident, cea mai simpla solutie ar fi demisia, insa as vrea daca se poate sa nu apelez la ea.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
ob, utilizator
savyn a scris:

.... Adresati-va conducerii ca vreti sa fiti concediati pe art. 65 (desfacerea contractului individual de munca pentru motive care nu tin de persoana salariatului) pentru ca nu mai doriti sa fiti delegat si refuzati sa va mutati in noul loc in care isi desfasoara angajatorul activitatea.
......

P.S. Pentru desfacerea contractului individual de munca din motive care nu tin de persoana salariatului beneficiati de compensatii. Uitati-va peste art. 67 C. mun.


Angajatorul nu are nicio astfel de obligatie fata de un salariat .... daca si-a mutat sediul , atunci nu are obligatia de a concedia salariatii , intrucat acestia nu pot sa-si desfasoare activitatea la noul sediu.

Art.67 C.mun. nu prevede nicio obligatie cu privire la acordarea de salarii compensatorii, ci face trimitere la anumite documente aplicabile angajatorului in acest sens.
Practic, angajatorul a inchis doar biroul, deoarece nu eram decat doi angajati, eu fiind 98% din timp in strainatate, iar el putand lucra si de acasa.
Daca refuz delegatiile ulterioare, unde ma intorc la munca in Romania ?
La sediul acestuia ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deplasare in delegatie arakys arakys Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ? Multumesac anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Perioada delegatie in strainatate/ diurna rozalia01 rozalia01 Conform codului muncii la \" Art. 44. [durata delegarii] (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si ... (vezi toată discuția)
Delegarea angajatilor barta_andras barta_andras Buna ziua, am urmatoarea situatie, firma la care lucrez de putin timp are lucrari de montaj in mai multe localitati din tara. Pentru efectuarea lucrarilor ... (vezi toată discuția)