avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiunea superficiarului impotriva proprietarului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiunea superficiarului impotriva proprietarului

Buna ziua, in ciuda faptului ca am pregatire juridica, faptul ca de multi ani profesez intr-un domeniu foarte restrans al dreptului m-a lasat cu o expertiza limitata in alte domenii. Si problema pe care o am( personala) nu a gasit, din pacate, rezolvare nici prin studiul legislatiei si nici prin anumite consultari profesionale.
In speta, acum vreo 40 de ani bunicul meu a cumparat un teren pe care a inceput constructia unei case. Ulterior, s-a procopsit cu inca 3 vecini care au primit dreptul de a etaja si inevitabila superficie asupra unei cote de 33% din terenul construit si neconstruit. Mai mult, folosinta asupra terenului a fost partajata conventional, fiecarei parti revenindu-i in folosinta exclusiva o anumita suprafata de teren, între cele doua zone de folosinta fiind ridicat de către proprietar(bunicul meu) un gard din boltari cu fundatie usoara( in cartea funciara superficia este exprimata doar sub forma de procent din suprafaţa totală).
In anul de gratie 2013, la 2 generatii distanta, unul dintre superficiari notifica proprietarul terenului-mama mea, solicitand prezenta acesteia la notarul public pentru a-si da acordul cu privire la desfinţarea gardului existent si realizarea unui gard nou cu fundatie( adica desfintarea gardului si inlocuirea lui cu unul identic-actiune ilogica la prima vedere).
Întrebarea la care nu am reuşit sa obtin raspuns este: superficiarul este indreptatit de a cere desfintarea, respectiv constructia, unui edificiu aflat pe terenul ce se afla in folosinta exclusiva a proprietarului? cu atat mai mult cu cat acest edificiu-gard este unul de compartimentare interioara a parcelei si nu o granita cu o parcela vecina;
Evident nu iau in discutie ipoteza in care se incearca o contestare a intinderii dreptului, respectiv stabilirea unei noi "linii de hotar" intre cele doua folosinte, a proprietarului si a superficiarului-desi parca inclin sa cred ca asta se urmareste; de fapt...putem lua in calcul si aceasta ipoteza pe cat de absurda pe atat de posibila in zilele noastre data fiind impartialitatea unor experti topo.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
SpiritofIditarod, utilizator
Cel mai recent răspuns: SpiritofIditarod , utilizator 10:42, 19 Martie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
eu stiu ca pt un gard cu fundatie de beton iti trebuie autorizatie de construtie, autorizatie care se obtine si ca urmare a unui plan intocmit de un arhitect autorizat cu cote, etc.., vizat de primarie. . Vecina dvs are asa ceva ? sau tocmai de aceea cere cordul notarial al mamei dvs. daca da, atunci rugati vecina sa va faca o copie dupa actele -dosarul cu care incearca sa obtina autorizatia de contructie......ca altfel e cam ilegal.
acordul este solicitat in vederea obtinerii autorizatiei de constructie; mamei mele nu i-a fost furnizat nici un fel de document; discutia la notar a fost una de genul " semnati declaratia sau consemnam ca refuzati...." fara insa a se pune la dispozitie nici un fel de documente...si asta cu concursul notarului care a incercat cu orice pret sa o determine pe mama mea sa semneze o declaratie, chiar si doar de luare a angajamentului privind o intrevedere ulterioara, cuprinzand in ea si elemente false cu privire a imobilul teren si gardul in discutie; poate faptul ca avocatul partii adverse si notarul la care a fost chemata mama mea au fost colegi de facultate nu e chiar o coincidenta....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire Andreia90 Andreia90 Pentru o autorizatie de construire obtinuta in anul 1992 si alta in 1996, la data respectiva era obligatoriu ca titularul autorizatiilor sa fie si ... (vezi toată discuția)
Casa pe terenul mamei mihaelamariaana mihaelamariaana Doi frati si-au construit cate o casa in curtea mamei lor cu acordul verbal al acesteia in urma cu aproximativ cinci ani.Primul cu autorizatie pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Drept real principal pentru a extinde o cladire aflata in proprietatea si pe terenul altcuiva Cobrea-Lavinia Cobrea-Lavinia Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu sfaturi pentru a rezolva urmatoarea speta. Doresc sa dezvolt o constructie cu destinatie de pensiune turistica prin ... (vezi toată discuția)