avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Recunoasterea copilului din afara casatorie (la ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Recunoasterea copilului din afara casatorie (la nastere), tatal absent din tara

Buna ziua,
Am si eu o problema si am tot umblat din stanga in dreapta si nimeni nu poate sa ma lamureasca si pe mine. Eu in apx 2 luni voi avea un copil cu prietenul meu (cetatean bahamian) care a fost in romania dar din anumite motive a stat cu 20 zile peste viza si i s-a pus restrictie pt intrarea in tara pentru 6 luni, deci la nasterea copilului nu va putea fi in tara dar amandoi de dorim foarte mult sa recunoasca copilul inca de la inceput. Ni s-a zis in Romania ca asa ceva nu este posibil si trebuie sa las certificatul de nastere fara tata si copilul sa i-a numele meu ceea ce noi nu vrem. El a fost la ambasada bahamiana si la ei in tara se rezolva doar printrun act notarial trimis de el. In Romania cum putem rezolva aceasta problema? Ce acte si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgem? Multumesc.
Aveti mai multe optiuni.
1.inregistrati copilul pe numele dvs. cu liniuta la tata, dupa care cand vine tatal in Romania, il duceti la notar si da declaratie de recunoastere si incuviintare a purtarii numelui si mergeti impreuna cu el in fata ofiterului de stare civila insotit de un translator.
2.tatal da o declaratie in bahamas la un notar care are apostila de la Haga prin care recunoaste copilul, va face si o procura dvs. sa depuneti declaratia sa la SPCLEP unde s-a inregistrat nasterea, art.96, alin.2 din HG 64/2011.Dvs. traduceti cele doua procura si imputernicirea si le prezentati la starea civila.
Problema nu este cu recunoasterea ci cu purtarea numelui, intrucat daca dvs. optati pentru varianta 1 copilul poate trece pe numele tatalui sau marog pe numele dvs. reunite, in schimb cea de-a 2 varianta nu va da aceasta posibilitate. Eventual ulterior puteti solicita schimbarea numelui copilului pe numele tatalui, eventual daca v-ati casatorii.
Daca ati fi fost casatoriti nu mai intampinati aceste obstacole. Vedeti cum faceti, poate in 2 luni reusiti sa mergeti in excursie la tatal copilului si sa va casatoriti la ambasada Romaniei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor crina_nico crina_nico buna seara ..care sunt regulile pentru a trece copilul pe numele tatalui( cu acordul tatalui) tatal italian ,nu suntem casatoriti dar locuim impreuna in ... (vezi toată discuția)
Dobandirea paternitatii- fara proces pepy24 pepy24 buna seara, am o fetita de 1 an si 3 luni, pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, pe tatal nu l-am actionat in judecata, acum el ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere copil nascut in spania lucinda2010 lucinda2010 Buna ziua. As dori sa stiu ce acte sunt necesare unui minor nascut in Spania din parinti romani (necasatoriti) pentru a putea calatori in Romania in conditiile ... (vezi toată discuția)