avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Deducere ratelor imobiliare prin PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Deducere ratelor imobiliare prin PFA

Buna seara,

Incerc sa aflu ce sume pot fi deduse prin intermediul PFA si ma refer in special la ratele pentru casa. Casa in care stau care este acum si sediu social pentru PFA (am facut contract de comodat intre mine si PFA reprezentata de mine ) a fost achizionata prin credit ipotecar si implica plata unei rate lunare catre banca.

In cadrul contractului de comodat scrie la obligatiile Comodatarului:

"Sa suporte cheltuielile necesare folosintei lucrului, neavand dreptul sa ceara restituirea lor deoarece acestea sunt accesoriu al folosintei"

Deci, rata la casa pe care o platesc ca persoana fizica poate fi inclusa in sumele care pot fi deduse ca PFA? Ma gandesc ca nu as mai putea folosi casa cat timp ratele nu sunt platite la banca, deci obiectul contractului de comodat ar disparea..

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 19:54, 18 Martie 2013
Buna seara,

Potrivit art.48, alineatul 7, litera g din CF, nu sunt deductibile ratele aferente creditelor angajate. Logica ar fi ca sumele reprezentand contravaloarea ratelor nu sunt cheltuieli efective ci restituirea unor sume reprezentand un imprumut.
In contractul de comodat se putea chiar inscrie la obligatiile comodatarului putea fi inscris chiar faptul ca acesta ar trebui sa suporte contravaloarea ratelor. Aceasta nu era relevant, deoarece in materie de stabilire a taxelor prevaleaza prevederile Codului fiscal.

Numai bine,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuieli sediu social mtrufin mtrufin :( buna seara - va rog foarte mult daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat am o soc comerciala care are sediul social acasa la asociatul unic (nu este el ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat - model romyca26 romyca26 Neata , Am si eu nevoie de un Contract de Comodat tip daca aveti... multumesc (vezi toată discuția)
Contract de comodat radubr radubr Doresc un model de contract de comodat pentru o camera-necesara ca sediu unui pfa- din apartamentul pe care detin impreuna cu sotia. Multumesc. (vezi toată discuția)