avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Drepturi de autor persoana fizica obtinute din afara ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Drepturi de autor persoana fizica obtinute din afara Romaniei

Speta: Persoana fizica, NU autorizata, fara nici un alt venit in Romania publica scrieri in SUA in 2013. In cursul anului isi face formele necesare platii de taxe in SUA cu reducerile garantate de tratele internationale (respectiv i se retin 10% din drepturile de autor). Primul veni ce rezulta din aceste drepturi de autor apare in Martie 2013, sa zicem.

1) Trebuie sa faca o traducere (legalizata?) a contractului cu editura pe care sa o depuna undeva in Romania? In ce termen si unde, si se aplica penalizari in cazul intarzierii?

2) La inceputul anului 2014 va plati diferenta de impozit pana la 16% in Romania, corect? Cum procedeaza pt a face aceasta plata? Depunde la Adm Fin Pub declaratia D201 cu dovezile (traduse legalizat?) ale platii acelui 10% in SUA, si ii va veni o decizie de vreun fel care sa ii comunice cat mai are de platit si cum in Romania?

3) In situatia in care aceste drepturi de autor sunt singurul venit al persoanei in cauza, trebuie sa plateasca CAS/CASS din ele, corect? Cum se calculeaza cat exact plateste, si cum procedeaza pt a plati? Depune ceva la Adm Fin Pub , ce anume si cand?
Se aplica acea prevedere ca pt CASS se calculeaza procentele dintr-un minim presupun, respectiv minimul pe economie? Daca veniturile sunt mai mici decat minimul pe economie, si e singurul venit?
Odata ce vine primul venit, in Martie 2013, persoana in cauza trebuie sa plateasca lunar acest CAS/CASS, deci i se considera venitul de 700 lei lunar si se calculeaza procetele din acea suma? Deci pe un an, sa zicem, ar plati 12 x acel procent? Veniturile nu sunt lunare, ci trimestriale. Conteaza sau indiferent de acest aspect va plati lunar CAS/CASS de la primul venit incolo?
De asemenea, de cand are obligatia sa plateasca? Trebuie sa plateasca CAS/CASS pana pe 25 Aprilie 2013 cel tarziu, in cazul nostru? Sau se fac aceste plati la finalul anului, odata cu impozitul, deci in 2014? Sau trimestrial?


Multumesc anticipat pt orice ajutor imi puteti oferi.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 17:40, 19 Martie 2013
Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea si indiferent de denumirea sub care se acorda (remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa, etc.)..

Probabil ca este necesara o traducere legalizata a contractului, pentru ca trebuie sa reiasa venitul brut si retinerea eventuala a impozitului la sursa. Nu stiu exact care sunt regulile in SUA, dar daca v-a fost deja retinut un impozit, veti plati, ma gandesc eu, doar diferenta pana la 16%.

In zelul celor de la ANAF ma gandesc ca va vor cere o dovada scrisa din partea platitorului ca a fost retinut in mod real acel impozit de 10%, nu m-ar surprinde.

Se depune până pe 25 mai Declaraţia privind veniturile din străinătate - Formular 201.

Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile acestui tip de venit.

Acesti contribuabili datorează contribuţii sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, iar contribuţiile se plătesc trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie. Deci veti plati incepand cu 2013, nu cu 2014.

Pentru persoanele care realizează venituri în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit din drepturi de proprietate intelectuală, în condiţiile în care acesta este singurul venit realizat, aceştia datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS - 10,5%) care se aplică asupra venitului brut (stabilit prin contractul încheiat între părţi) diminuat cu cota de cheltuială forfetară (20%) şi care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară (20%) şi care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară. In plus, dumnavoastra veti plati si diferenta de impozit pe venit.









Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Multumesc pt raspuns. Pt clarificare, diferenta aceea la impozit se va plati pana la 25 mai 2014?

In contract nu exista venit specificat, ci procentele ce le-ar primi autorul ca royalties din vanzari. Sumele aferente vanzarilor fiecarui trimestru se comunica trimestrial de catre editura, dupa traduceri legalizate dupa acestea sa va face calculul?
Daca veniturile vor fi realizate dupa 25 martie. CAS/CASS trebuie platit pana pe 25 martie luna aceasta? Sau incepand cu urmatorul trimestru, respectiv pana pe 25 iunie? Cum se procedeaza pentru a face aceasta plata, trebuie depus ceva la Adm Fin Pub?

Va multumesc mult pt ajutor.
Depuneti declaratia 201 (termen 25 mai).
Prima plata se va face pana in 25 iunie, in baza unei instiintari de plata pe care o veti primi de la finante, insa restul intrebarilor ma depasesc. Mai bine intrebati direct la Administratia Financiara, pentru ca nu stiu cum se procedeaza daca venitul nu rezulta clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sume datorate catre cas . eugen43 eugen43 Buna seara, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: -ce suma datoreaza catre CAS o persoana fizica autorizata care in anul 2010 a realizat un venit ... (vezi toată discuția)
Ajutor simulare la concret al calcului taxelor la stat pentru pfa (fara tva / servicii web) an 2012-2013 romeot27 romeot27 Buna, Am un PFA deschis in luna 10.2012. Au trecut 6 luni de atunci si am facturi emise in valoare de 14000 RON. Nu sunt angajat in alta parte, deci sunt ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)