avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Condamnare legea circulatiei - redobandire permis, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Condamnare legea circulatiei - redobandire permis, parasirea tarii, cale de atac

Infractiuni legea circulatiei:condus cu permis suspendat,fuga de la locul accidentului,imbibatie alcoolica 0,9 la mie, vatamare corporala grava din culpa(pasager din aceeasi masina)
Solutie: Condamnă inculpatul x la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 3 (trei) luni închisoare.Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului, pe durata unui termen de încercare de 5 (cinci) ani. Revocă măsura liberării provizorii sub control judiciar dispusă prin decizia penală nr.550/26.10.2011 a Tribunalului Iaşi, dosar nr.26562/245/2011/a4. (a fost arestat 4 luni de zile).Decizie curte de apel 04/03/2013.(recursul formulat de x a fost repins si a ramas hotararea judecatoriei)
Eliberarea sub control judiciar presupunea:
obligă inculpatul ca pe timpul liberării provizorii să respecte următoarele obligaţii: - să nu depăşească limitele teritoriale ale României; - să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; - să se prezinte la Poliţia Municipiului Iaşi, organ de poliţie desemnat cu supravegherea inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; - să nu-şi schimbe locuinţa decât cu încuviinţarea instanţei; - să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme. - să nu se apropie de partea vătămată şi partea civilă, de martorii din lucrări, să nu comunice cu aceştia direct sau indirect; - să nu conducă nici o categorie de vehicule; - să nu se deplaseze la spectacole sportive sau culturale, în baruri, cluburi şi alte asemenea locuri care presupun prezenţa unui număr mare de persoane ori consumul de băuturi alcoolice.


Intrebari:
1)Cand poate da examen pt redobandire permis?
2)Se poate parasi tara?
3)Mai exista vreo cale de atac in sensul macar al micsorarii termenului de incercare(sunt sanse)?
4)Toate masurile de la eliberarea sub control judiciar cad?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:39, 20 Martie 2013
Eu nu m-am referit la situatia "speciala" a lui Huidu, ci la ceea ce se intampla de cele mai multe ori in practica.
Evident ca acolo unde consecintele infractiunii sunt foarte grave instanta in cadrul obligatiilor impuse poate interzice conducererea vreunui autoturism, insa, de regula nu se instituie o asemenea obligatie, fiind aplicabile prev. art. 116 OUG 195/2002.

In ceea ce priveste termenul de incercare, acesta este un interval de timp de 2 pana la 5 ani, in functie de aprecierea instantei, care se adauga la pedeapsa efectiv aplicata.
Art. 86 ind. 2 c..pen.
Termenul de încercare
Termenul de încercare în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp, stabilit de instanţă, între 2 şi 5 ani.
Dispoziţiile art. 82 alin. 3 se aplică în mod corespunzător.

Astfel, in cazul dvs. termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate - 2 ani si 3 luni, la care se adauga un interval de timp de 2 ani si 9 luni stabilit de instanta conform textului de lege, deci total 5 ani.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, conf. disp.art 86 ind.2 al. 2 rap.la disp.art 82 al. 3 c.pen care se aplica in mod corespunzator , adica acestea:
Art.82.al.3 c.pen.
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.

In privinta permisului de conducere, acesta se anuleaza ca efect al hotararii definitive de condamnare si de aceea termenul de 1 an prevazut de disp.art 116 al. 1 .lit b) din Oug.195/2002 curge tot de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
In privinta masurilor de supraveghere si a obligatiilor pe care le aveti de indeplinit pe perioada termenului de incercare, acestea le regasiti in dispozitivul sentintei ( dispozitiv pe care dvs. nu l-ati redat in intregime).
Daca nu exista obligatia de a nu conduce pe perioada termenului de incercare sau pedeapsa complementara de interzicerea a dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condaminare, asa cum am aratat mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare pentru permis ? florin_tufa florin_tufa Tip solutie: Condamnare Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpatul X pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul : - ... (vezi toată discuția)
Termen de incercare MihaiIancu MihaiIancu Buna ziua ! am si eu o nelamurire si va multumesc anticipat pentru raspunsuri..se poate da pedeapsa cu executare dupa terminarea termenului de incercare ? sau ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis anulat mirescu_geo mirescu_geo Buna ziua In data de 29-03-2012 am fost oprit de un echipaj de politie si testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind 0.85 mg. Okkkk Am fost chemat in ... (vezi toată discuția)