avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... franciza orange
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

franciza orange

Buna ziua,

Sunt angajata la o franciza orange de aproximativ 4 ani. In primii 2 ani toate bune si frumoase, in sensul ca termenii contractului de munca erau respectati. Dupa acesti 2 ani, sefii mei au considerat ca ar fi "normal" sa nu mai existe salariu de baza si fiecare dintre noi sa-si realizeze salariu banut cu banut, din bonusurile aferente fiecarui abonament efectuat. Am acceptat acesti termenii, nesemnand un alt CMI. Dupa un 1 an au micsorat la maximum si grila de bonusare, din nou fara acord scris, fara sa fie vreo comunicare ventita din partea Orange-ului, fara nimic. Bun, iar cireasa dupa tort este ca acum cateva luni cand acestia au realizat ca se poate sa realizezi un salariu bunicele fara salariu de baza, au venit cu o noua hotarare, ca noi angajatii sa platim tepele date de catre clienti, adica sa platim bonusul oferite de respectivele abonamente. Problema mea este ca luna aceasta, datorita faptului ca a trebuit sa restituit banii pentru tepe nu o sa primesc nici macar salariu minim pe economie, cu toate ca in CMI am un salariu de baza. Intrebarile mele sunt:
1. Este normal sa platesc acesti bani si sa nu inceapa remunerarea de la un salariu de baza?
2. Unde si cui as putea sa ma adresez pentru ca aceste lucruri sa se remedieze?
Eu platesc tepele acestea fara sa-mi fie data o chitanta sau sa fie o oprire pe statul de plata. Apropo, nu am semnat niciodata un stat de plata, nimic. As avea varianta sa plec, dandu-mi demisia, dar acesta lucru nu vreau sa-l faca, deoarece nu vreau sa-mi pierd drepturile de somaj.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
amalia_paun, utilizator
Pe de o parte aveti posibilitatea sa ii reclamati la autoritatea competenta cu controlul pe legislatia muncii, iar pe de alta parte aveti posibilitatea sa plecati prin transfer fara sa pierdeti nimic.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Admin, administrator
Problema mea este ca nu prea am cum sa demonstrez ca platesc acesti bani, deoarece ei nu se opresc pe statul de plata, pur si simplu imi avansul sau lichidarea, scazand banii respectivi. Iar cu transfer, transfer unde? Va multumesc pentru raspuns, chiar daca acesta a fost unul mai evaziv. Va multumesc!
Din 2003 , transferul nu mai este reglementat de Codul Muncii .. prin urmare, nu aveti cum sa va schimbati locul de munca prin transfer ...

Puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul cu privire la neplata salariului , daca nu ati semnat state de plata ...
Va multumesc pentru raspuns! O sa incerc sa vb cu sefii mei si sa le atrag atentia ca ceea ce fac nu e normal, iar daca dupa aceasta discutie o sa fac chiar si o sesizare la ITM. In principiu sunt o persoana pacifista si incerc pe cat posibil ca sesisarile si reclamatiile sa fie instrumente de forta majora. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu restant bogiumirela bogiumirela Am si eu o mica problema si anume; intre data de 01.10.2009 si 28.10.2009 am fost in preaviz la o firma care urma sa-si inchida punctul de lucru la care lucram ... (vezi toată discuția)
Sunt absolventa cu subventie si nu imi primesc salariul luna16081988 luna16081988 Buna ziua, as avea si eu o nelamurire. Am fost angajata la o firma cu subventie de absolvent superior si din prima luna mi-au zis ca o sa-mi de numai 750 in ... (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul trimiterii angajatorului in judecata krissty_bo krissty_bo am si eu o mare problema. sunt abosolveta de studii superioare din 2008 iar in luna februarie a acestui an am fost solicitata la un interviu pentru un job. ... (vezi toată discuția)