avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals si uz de fals - din martor in invinuit, consecinte
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals si uz de fals - din martor in invinuit, consecinte

Buna ziua
Am sa fiu scurta si la obiect: intr un dosar de fals si uz de fals in acte: sunt invinuita ca as fi dat acte faptasului si asta in baza unei declaratii a altui inculpat complice in acelasi dosar.Initial am fost chemat la parchet ca martor apoi , mi s-a spus ca sunt invinuit. Ideea e ca faptasul a declarat initial ca am dat acte apoi a rectificat spunand ca nu a primit nimic de la mine . Doar complicele sustine acest lucru . Deci: m-au invinuit pe drept? m-au chemat la parchet ca invinuit, trebuie sa mi iau avocat? Ce se mai poate intampla mai departe .Mentionez ca acest dosar e vechi..el fiind initial la judecatorie de sector.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters284213 , utilizator 12:48, 26 Martie 2013
Darea declaratiei daca se face in mod inteligent devine un mijloc de aparare fiind dublata de prezumtia de nevinovatie.
Depinde insa daca va recunoaste sau nu savarsirea infractiunii.

Daca doreste sa se gandeasca sa recunoasca infractiunea si sa castige putin timp pentru a se informa este recomandabil sa nu dea declaratie la prima chemare a organului de urmarire penala.

Daca va recunoaste oricum fapta nu are niciun sens sa uzeze de dreptul la tacere deoarece poate sa piarda o circumstanta atenuanta.

Daca tace si este deja dovedita degeaba tace.

Sunt aspecte care doar avocatii le pot gandi in concret in cazuri concrete deoarece degeaba facem teoria dreptului la tacere daca sub aspect practic nu va sti cum sa il foloseasca.

Este adevarat ca politistii si procurorii pot sa dezinformeze suspectul dar sunt si situatii in care avocatul isi da seama.
Spre exemplu, in caz de omor degeaba ii spune procurorul ca daca recunoaste ii poate da drumul sa mearga acasa, iar in caz de o infractiune mai minora recunoasterea faptei poate ajuta suspectul.
Sunt situatii in care poate uza de dreptul la tacere si sa se faca propunere de arestare preventiva, iar daca persoana recunostea sa fie cercetata si judecata in stare de libertate.

Fiecare caz trebuie analizat in mod concret pentru ca o simpla teorie a dreptului la tacere nu este edificatoare.Dreptul la tacere poate duce organul de urmarire penala la concluzia ca persoana este vinovata si daca nu intelege sa se apare decat tacand se afla in situatia de a nu respinge acuzatiile si nici de a le recunoaste, fara a ajuta insa persoana.

Multi avocati sunt tentati sa uzeze de dreptul la tacere insa adesea se greseste deoarece oportunitatea uzarii de acest drept trebuie facuta in caz concret si nu pur si simplu ca exista acest drept.
Va pot spune ca eu adesea negociez pe dreptul la tacere atunci cand sunt de parere ca este bine sa negociez si organul este cumva obligat sa negocieze si el si atunci cand imi dau seama ca fapta exista si a fost savarsita de persoana suspecta.Este vorba de situatiile in care este doar o chestiune de timp sa se dovedeasca...vinovatia...
Dar, de fel este recomandabil ca persoana sa se apere prin declaratie si nu sa taca...
In speta, daca tace si alta persoana o acuza tacerea nu ajuta.Combaterea declaratiei complicelui este de preferat daca persoana intelege sa sustina ca este nevinovata.
Insa, in speta, este posibil sa se dovedeasca prin alte mijloace de proba vinovatia si acest aspect trebuie avut in vedere inca dinainte de a se dovedi, adica de a aparea acel mijloc de proba in acuzare.
Simplu fapt ca cineva ( unu singur, fara alte confirmari) a spus ca esti vinovat de ceva, e insuficient. in conditiile incare stii ca esti nevinovat si sustii asta. Uneori se fac greseli penibili, exista lipsa de profesionalism, deci nu va poate apara.. decat...cineva avizat, dar sa il alegeti cu mare, mare grija inainte, Sa va faceti o impresie buna, fara sa va grabiti
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@av. Lascoschi
Chiar daca nu mi-ati raspuns mie, personal, apreciez postarea in extenso. Va citesc postarile si am vazut ca nu faceti risipa de randuri, ba dimpotriva. Cu un lucru sunt intru totul de acord cu d-voastra : chiar avand studii de drept (inclusiv doctoratul :D ) ai nevoie de un aparator si daca e si unul bun cu atat mai bine. O combinatie intre un aparator foarte bun si dreptul la tacere (a nu te prezenta in fata instantei pt. a fi audiat este tot o forma de tacere, e drept, atipica) te poate scapa din situatii aparent fara iesire. Lamuriri gasiti aici : [ link extern ]
In final, pt. ca vad ca dispuneti de mai mult timp, va rog sa-mi raspundeti la intrebarea pe care v-am pus-o aici : www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc !
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
e4c5, utilizator
M-am prezentat la parchet (cum am spus in primul mesaj , ca martor) si avand deja o declaratie mai veche la dosar , mi s-a spus ca nu sunt obligata sa mai dau inca inca una si ca atare pot sa ma prevelez de la art..( nu mai tin minte ce articol), ceea ce am si facut. Ulterior m-au chemat iar ca invinuit. M-am dus , am dat declaratie ca sunt nevinovat si acum astept....
@nelena
Va multumesc pt ajutor, sper sa iasa bine toata povestea asta

Si eu va doresc sa iesiti cu bine din aceasta incurcatura, dar daca veti continua sa nu spuneti tot adevarul, nu cred ca veti putea fi cu adevarat ajutata ! Ati deschis topicul in 19.03.2013 dar ne spuneti ca de fapt d-voastra ati dat cu subsemnata abia in 25.03.2013. Eu, spre deosebire de foarte multi care posteaza aici, chiar citesc cu mare atentie toate postarile de la un topic si incerc (scuzati-ma daca nu reusesc totdeauna!) sa nu postez doar ca sa ma aflu in treaba. Ca mi-am batut eu (si nu numai!) gura de pomana cu dreptul la tacere in timp ce d-voastra scriati de zor ca sunteti nevinovata, nu mi se pare ok din partea d-voastra! In fine... Va doresc sa izbanditi !
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
e4c5, utilizator

Alte discuții în legătură

Inselaciune, fals, uz de fals ContSters125947 ContSters125947 Ce sanse sunt ca dupa aceste acuzatii care se dovedesc sa primesti o pedeapsa cu suspendare sau sub supraveghere? Inselaciunea fiind cu incadrarea 3-15 ... (vezi toată discuția)
Ancheta penala k1980 k1980 Buna ziua, acum cateva zile am fost chemat la sectie sa raspund unei declaratii date in potriva mea de catre un individ, care a delapidat firma la care lucra ... (vezi toată discuția)
Furt firma -- cu usa deschisa arimed arimed Buna ziua, Am o problema si am incredere ca ma puteti ajuta cu un sfat. La magazinul la care lucrez a fost comis un furt. Problema aparuta este ca usa ... (vezi toată discuția)