avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare fara contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare fara contract de munca

Buna ziua!
Am o mica problema la un nou loc de munca! In data de 08.03.2013 am fost sunata de o firma de mobila pentru postul de consilier vanzari, in urma interviului raspunsul angajatorilor a fost unul pozitiv si m-a chemat sa incep chiar de a doua zi, 09.03.2013. Actele pentru contract cerute de dansii au fost urmatoarele: copie dupa ultima diploma de studii absolvita, copie dupa buletinul de indentitate si o adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca sunt apta de munca. Aceste acte le-am adus chiar in data de 09.03 cand am inceput. Angajatorii m-au asigurat ca in cursul saptamanii ce urmeaza (11-17.03) imi vor aduce contractul de munca sa il semnam. Pana in ziua de azi, 19.03 nu mi l-au adus desi patronul a fost in vizita zilnic la showroom unde imi desfasor activitatea si l-am intrebat de fiecare data de acest contract, acesta din urma asigurandu-ma de fiecare data ca va veni in curand cu contractul. Managerul sta cu mine pe toata durata cat imi desfasor activitatea pentru a invata despre caracteristile produselor etc. Azi 19.09 am vazut fara sa vreau un mail pe laptop-ul managerului care l-a lasat deschis pe birou langa mine o confirmare pentru interviu pt. pozitia de consilier vanzari pentru data de 22.03 (data in care eu comform programului sunt libera) din partea unei persoane. Am banuiala ca acestia nu ma vor angaja (desi nu mi-au spus absolut nimic despre cum ma prezint eu la locul de munca, daca sunt sau nu potrivita pentru acest job, ba chiar ma tot asigura ca imi vor face curand contractul). Nu mi se pare normal sa se intample asa ceva, si vreau sa imi spuneti cum as putea actiona legal asupra acestei nedreptati.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 19 Martie 2013
parerea mea este sa nu mai lucrat deloc pana nu semnati contractul. inregistrarea la ITM poate dura cateva zile , dar se face dupa semnarea contractului. practic, fara contract de munca nu veti putea invoca ni co potectie legala.
Va multumesc pentru raspuns. Am citit articolul 29 din codul muncii-incheierea contractului de munca(verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale). Tin sa precizez ca angajatorii nu au mentionat faptul ca sunt in vreo perioada de proba sau testare (singurele intrebari despre aptitudinile profesionale mi le-au pus la interviu). maine 20.03 conform programului sunt libera iar joi 21.03 tot conform programului sunt de serviciu deci joi cel tarziu ar trebui sa imi aduca contractul. Daca acest lucru nu se intampla sau mai rau renunta sa mai colaboreze(la negru ce e drept pana acum) cu mine eu pot cumva sa actionez legal? Nu e prima data cand patesc asa ceva, am mai patit de 3 ori pana acum sa lucrez o saptamana, timp in care mi se promite contractul iar dupa aceasta saptamana sa ma "dea afara"! Drept urmare nu as mai suporta inca o astfel de bataie de joc si...
plangeri la :

ITM
Inspectia Muncii
Ministerul Muncii

in care expuneti situatia.

puteti face si o plangere penala pentru inselaciune la perchetul de unde au sediul
av.antoanelageaman a scris:

parerea mea este sa nu mai lucrat deloc pana nu semnati contractul. inregistrarea la ITM poate dura cateva zile , ....

La ITM nu se mai depun c.i.m. spre inregistrare .. totul se face electronic cu ajutorul REVISAL-ului ... asadar transmiterea REVISAL-ului nu dureaza cateva zile ..

@ crinavasile

art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

Codul muncii prevede sanctionarea angajatorului cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca.

Codul muncii prevede sanctionarea angajaturlui cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca
@ Cornel Vasile:Va multumesc pentru raspuns. Intentia mea nu e sa ma judec cu ei sau sa incep un proces ci sa muncesc undeva in mod legal, dat fiind faptul ca in ultima perioada de cateva luni am patit numai neplaceri cu angajatorii deci de cateva luni bune nu am reusit sa`mi gasesc un loc de munca...ce vreau sa stiu e daca se intampla sa nu vrea sa ma angajeze (adica sa nu mai colaboreze cu mine daca se poate numi colaborare pana acum) pot totusi dupa aceasta sa-i chem in instanta? Dovezi nu am foarte multe pana la urma...decat spre exemplu angajatii de la celelalte magazine vecine (este mall de mobila) care m-au vazut timp de 2 saptamani venind la munca, clientii pe care i-am consiliat facandu-le oferte de pret in format electronic si trimise pe mail-ul acestora si tinand legatura prin telefon cu acestia etc. Eu vreau sa stiu daca as avea castig de cauza...
va multumesc!

Alte discuții în legătură

Dreptul angajatului valy_gaby94 valy_gaby94 Buna seara. Ma adresez cu urmatoarea problema. Din octombrie 2012, lucrez la patron ( bar ). Pana in februarie am lucrat fara angajare, dar ne-am inteles sa mi ... (vezi toată discuția)
Degeaba noul cod al muncii...noi tot la negru muncim! ileana-cosanzeana ileana-cosanzeana Buna seara, Am fost \\"concediata\\" de la a doua firma dupa 3 saptamani de munca. Nu mi-au facut contract de munca, asa cum scrie in Codul muncii, dar ... (vezi toată discuția)
Buna seara. astazi am fost la un interviu pentru un post de manager, ... Bogda944 Bogda944 Buna seara. Astazi am fost la un interviu pentru un post de manager, iar firma respectiva m-a acceptat. Mi s-a dat sa semnez un precontract in care era ... (vezi toată discuția)