Am un caz a unei cunostinte. A avut in 2008 doua procese cu angajatorul sau constand a fi doua avertismente. La tribunal se incheie in 2009 procesele (respectiv 17.06.2009 si 19.10.2009 ) in favoarea angajatului , acesta urmeaza a incasa si cheltuielile de judecata. In datele de 03.12.2009 si 29.01.2010 incaseaza cheltuielile de judecata voluntar (fara executare silita ci in urma unor adrese emise de salariat).
La recurs angajatorul castiga iar solutia la Curtea de Apel este "admite recursul in sensul ca respinge contestatia ca nefondata",angajatorul nu cere si cheltuieli de judecata.Recursurile se termina in lunile iunie, oct. 2012.
In februarie 2013 salariatul se trezeste cu actiune la judecatorie avand ca obiect "intoarcere executare" in vederea recuperarii sumelor platite fara executare silita. Se poate face intampinare cu :
1 - instanta competenta - trebuie considerata tribunalul sau judecatoria?
2.- prescriptia actiunii - trecerea a 3 ani de la data efectuarii platii?
logic trebuia sa dea banii inapoi deoarece contestatia sa a fost respinsa de C de ap ca nefondata, prin urmare nu se datorau cheltuielile de judecata. insa nu vad de ce pe intorcere executare cand nu exisat executare. parerea mea este ca aici este o hiba. dosarul este de drept comun...
Instanta competenta este judecatoria, avem un RIL admis in acest sens.
In mod evident, aceste cheltuieli trebuie restituite de fostul angajat.
va inselati in legatura cu prescriptia, ea incepe sa curga de la nasterea dreptului la actiune, asadar de la comunicarea hotararii din recurs.
Asa cum bine precizeaza dna avocat, intoarcerea executarii ar putea fi respinsa ca inadmisibila, cred ca actiunea corecta e cea in pretentii, intemeiata pe imbogatire fara justa cauza.
deci executarea silita nu a avut loc, angajatorul facand plata prin doua op-uri prin care se specifica atat "plata cheltuieli de judecata " fara a face referire la nici un dosar. In acest caz cand are loc prescriptia:
de la data platii sau de la comunicarea hotaririi de la Curtea de Apel (recursul admis)?
La recurs nu s-a cerut si restabilirea situatiei anterioare executarii, iar atat la recurs cat si la fond ei nu au cerut cheltuieli de judecata.
Aceste " procese cu angajatorul", au fost defapt contestatii la executare pe care angajatul le-a formulat in instanta? Din ceea ce mentionati Dvs., reiese faptul ca in vederea recuperarii datoriei angajatului ( de orice natura o fi fost aceasta ), angajatorul in baza unui titlu executor, a cerut executarea silita. Angajatul a facut contestatie, care i s-a admis pe fond, iar angajatorul i-a achitat cheltuielile de judecata prin acele OP-uri ( tot in cadrul dosarului de executare ). Dar a facut recurs la hot. de prima instanta, iar C.A. admite recursul.
E corect pana aici?
Nu e corect. E simplu. Angajatorul emite 2 avertismente salariatului , pe care salariatul le contesta la prima instanta ,adica Tribunal. La Tribunal se emit 2 decizii prin care salariatul castiga printre care si celtuieli de judecata . Pe baza hotararilor de la Tribunal angajatorul achita salariatului cheltuielile de judecata in baza unor somatii ale angajatorului date pe e-mail (plata voluntara fara a face angajatorul contestatie la executare pentru ca nu s-a facut executare prin executor judecatoresc).La fond angajatorul a fost intrebat de instanta daca doreste cheltuieli de judecata ,iar el a spus ca nu . Angajatorul face recurs , nu cere nici aici cheltuieli de judecata si nici repunerea in situatie anterioara.Castiga la recurs : se admite recursul in sensul ca contestatia mea este nefondata.
Dupa un an de zile de la emiterea deciziilor angajatorul da in judecata salariatul la Judecatorie cerand repunerea in situatia anterioara si intoarcerea executarii, mai concret acele cheltuieli de judecata pe care le-a platit salariatului, art 404 indice 1.
Intrebare : trebuie restituite cheltuielile desi de la plata lor cu OP au trecut 3 ani? Pe op-uri se mentioneaza c/ v plata cheltuieli de judecata fara a face referire la ce numar de dosar.