Poveste mea:
Am cumpărat in aprilie 2012 un autovehicul înmatriculat în Brăila (eu sunt din București) , am încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu proprietarul autovehiculului la un birou de acte auto. La scurt timp am fost și am luat autovehiculul în evidenta la circa financiara. Din cauza problemelor tehnice a stat o perioada in service. In Octombrie 2012 am fost la RAR de 2 ori în care mi-a fost refuzata autenticitatea din cauza unor probleme tehnice ale autovehiculului (parbriz crăpat si dimensiune roti prea mare), tot in octombrie am făcut si un RCA nou pe numele meu. Am remediat problemele tehnice apoi am refăcut o programare la RAR pentru ianuarie 2013. Am fost la RAR am făcut autenticitatea autovehiculului, apoi m-am dus la DRPCIV cu gândul de a înmatricula autovehiculul. Ajuns acolo m-am dus la biroul de informații sa verific ca am toate actele necesare pentru înmatriculare, s-a uitat domnișoara de acolo la actele mele si mia spus ca îmi lipsește dovada ca am achitat taxa de mediu. M-am dus la ANAF sa întreb daca a fost plătită taxa de mediu in 2007 pentru autovehiculul meu (mașina are 2 proprietari in talon unul din 2006 si unul din 2007) după ce s-au uitat puțin la actele mele fără a verifica baza de date mi-au spus ca nu a fost plătita pentru ca mașina a fost prima data înmatriculata in 2006 când nu se plătea taxa, si ca taxa actuală de mediu este 7300 lei, iar după 15 martie v-a fi mai mica (Timbru de mediu = 750 euro).
Întrebările mele:
1. Cum pot evita plata acestui timbru de mediu?
2. Pot circula cu mașina daca o am decât luata in evidenta si contractul de V-C?
3. Daca mă bușește cineva pot beneficia eu de asigurarea lui, pentru a repara mașina fără sa fie nevoie de persoana din talon?
4. Daca un polițai îmi retine talonul (diverse motive) îl pot recupera personal?
5. Daca mașina a fost revânduta in 2007 cel care a cumpărătorul nu ar fi trebuit sa plătească taxa de mediu?
Precizare:
Am fost oprit in trafic de un polițai si am luat o amenda care mi-a venit mie acasă. Asta mă face sa înțeleg ca pot circula cu autovehiculul fără probleme ca altfel după verificare polițaiul mi-ar fi spus ceva… (ca e radiata sau ceva de genul).
1.Nu se poate evita plata acestui timbru de mediu. E drept aveti posibilitatea sa deschideti proces dar avand in vedere ca d-abia a intrat in vigoare nu va poate garanta nimeni ca veti castiga plus ca oricum dureaza foarte mult.
2. Pe spatele talonului dvs exista o rubrica "instrainat catre" . la aceasta rubrica este ceva completat pe talonul dvs? Daca vanzatorul a completat aceasta rubrica atunci aveti doar 30 de zile in care puteti circula legal. Spuneati ca ati fost oprit deci banuiesc ca nu scrie sau poate nu s-a uitat politistul pe spatele talonului. In orice caz daca nu scrie nimic la aceasta rubrica puteti circula pe perioada nedeterminata cu masina fara a fi pasibil de vreo sanctiune la orice control. Daca sunteti oprit nu spuneti ca ati cumparat masina ci ca este masina cumnatului dvs, socrului etc.
3. In caz de accident veti fi despagubit fara probleme insa vi se va cere contractul de vanzare cumparare prin care sa atestati ca e masina dvs si sa puteti semna ca ati fost despagubit, masina reparata etc. ATENTIE!! Rca-ul masinii dvs trebuie facut pe numele din talon. Legea e un pic cam neclara in principiu ar fi valabil si un rca pe numele dvs insa facand rca-ul pe numele dvs veti atrage atentia la un control de rutina. Adica politistul va va intreba de ce este rca-ul pe numele dvs? Daca spuneti ca este cumparata masina atunci din auzite am inteles ca are dreptul sa va puna sa completati rubrica aia de instrainare precum si data. In orice caz pt a nu va expune la complicatii faceti rca-ul pe numele din talon!
4. Din pacate aici este singura problema. Daca va este retinut talonul nu va poate fi inapoiat dvs. Daca mergeti cu contractul de vanzare cumparare din auzite stiu ca nu vi se da talonul inapoi ci o dovada valabila 30 de zile si cu care sa circulati si sa inscrieti masina. Adica, domnule ai cumparat masina atunci inscrieti-o. Asadar mare grija cum faceti sa nu va fie luat. In general se ridica pt abateri de genul xenoane, folii fara autorizatie, cauciucuri cu dimensiuni neconforme cu actele masinii, tobe sport etc, circulatie fara rca, fara itp.
5. In 2007 se platea taxa de inmatriculare doar daca masina era adusa din afara. Cel care a cumparat-o in 2007 a cumparat o masina cu numere de Romania deci nu avea ce taxa sa plateasca. La fel a fost situatia pana la 1 ianuarie 2013. Daca ati fi reusit sa inscrieti masina pana la 1 ianuarie anul asta nu vi se cerea nicio taxa.
Timbru de mediu
cata2o06
In urma cu doua luni, am cuparat o masina care era inmatriculata in Romania in 2003. As vrea sa stiu cine trebuie sa plateasca timbrul de mediu cumparatorul ... (vezi toată discuția)