avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare legala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare legala?

Buna seara,
Am semnat pe 13 martie un contract de munca, urmand ca exemplarul meu sa-mi parvina in original, indata ce va fi semnat si de Directorul General si inregistrat corespunzator. Am fost insa solicitata sa ma prezint la lucru imediat, de a doua zi, ceea ce am facut. Constat insa ca acest contract de munca intarzie sa-mi parvina sub diferite pretexte, fapt care ma face sa cred ca ori angajarea nu este legala, ori nu voi fi platita in aceasta perioada, ori ambele. V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. Este obligatia angajatorului sa furnizeze contractul in original + copie dupa inregistrarea sa in REVISAL cu o zi inainte de inceperea activitatii? Adica CIM isi incepe efectele la data inregistrarii sale in REVISAL?
2. In conditiile in care nu primesc contractul + copia dupa REVISAL si nu ma mai prezint, pur si simplu, pana ce nu-l primesc, poate aceasta constitui o incalcare a prevederilor contractului de munca din partea mea? Care ar fi urmarile?

Va multumesc foarte mult pentru ajutor !!!
Cel mai recent răspuns: Wosret , utilizator 11:21, 26 Martie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.


2. Art.16 alin.2 C.mun. : Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.

3. HG nr.500/2011
Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
...

4. C.i.m. isi produce efectele de la data inceperii activitatii , chiar daca este inregistrat in REVISAL cu o zi lucratoare inainte de inceperea activitatii.

5. Puteti incetara raportul de munca, in conditiile incalcarii de catre angajator a acestor dispozitii.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul Dvs prompt! Asadar, asa-zisul angajator nu ar putea trece la repercursiuni asupra mea daca incetez a ma prezenta la lucru?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are ce repercursiuni sa exista, atata timp cat el nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin lege, prin c.i.m.
Dupa nenumarate tentative de a obtine de la ei contractul de munca semnat de Directorul General cu dovada inregistrarii in REVISAL, astazi 25.03. le-am trimis o notificare formala de nulitate a CIM, anuntand ca nu ma voi mai prezenta la lucru incepand de maine ( prin corespondenta interna, email si DHL, pe borderoul caruia se vede data si ora trimiterii). La cateva ore dupa, am primit CIM datat 13.03.2003, cu un numar de inregistrare in Registrul General de Evidenta al Salariatilor (scris de mana pe contract, fara semnatura fara stampila, fara vreun fel de copie din REVISAL). Este adevarat ca pe contract apare semnatura mea cu data de 13, dar asta este data semnarii de catre mine a contractului, nicidecum data primirii contractului semnat de ei si inregistrat corespunzator. Intrebarea este cum pot verifica inregistrarea contractului in REVISAL cu data de 13? Este practic imposibil ca ei sa fi inregistrat contractul in data aceea, dat fiind faptul ca eu am semnat contractul de una singura pe data de 13 dupa amiaza, iar Directoarea de Resurse Umane m-a presat sa semnez cat mai repede contractul si anexele, pt ca se grabea sa plece din firma. Este un numar de inregistrare scris de mana pe contract dovada inregistrarii sale legale in REVISAL sau doar praf in ochi, ca sa nu-i reclam? Firma aceasta practica angajari pe 2-3 luni fara acte, lucru pe care l-am aflat din pacate, abia dupa ce m-am prezentat la lucru. Nu intentionez sa-i reclam, vreau doar sa nu ma mai duc acolo fara sa mi se impute nimic. Astazi mi s-a sugerat sa-mi dau demisia, situatie in care trebuie sa mai stau 20 zile! Va rog sa ma scuzati pentru atatea intrebari, dar chiar sunt disperata si nu stiu ce sa fac.

Va multumesc inca o data pentru ajutor!!!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti solicita de la ITM detalii legate de data transmiterii c.i.m. in REVISAL ... este posibil ca dupa semnarea dvs sa se fi transmis c.i.m. ..

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca user123456 user123456 M-am angajat in 29 mai la o firma, am dus toate actele necesare, dar nu am semnat nici un contract de munca. De la firma mi se spune ca am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Contract inregistrat la itm nesemnat de angajat danstefanescu danstefanescu Buna ziua , Sunt din Craiova si din anul 2011 lucrez pentru o firma din Cluj . Pe 15.02.2013 am primit o notificare prin care mi se acorda 20 zile preaviz ... (vezi toată discuția)
Verificarea contractului de munca doandaiondan doandaiondan Buna ziua! As dori sa stiu daca a fost depus contractul meu de munca,si cu ce data? (vezi toată discuția)