avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se mai poate solicita schimbarea cuantumului ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se mai poate solicita schimbarea cuantumului penalitatilor sau esalonarea platii acestora, fiind in apel la momentul administrarii probelor?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema!

Ma aflu in faza de apel, administrare probe, efectuare expertiza contabila. Prin aceasta s-a stabilit un debit si penalitatile care au un cuantum dublu fata de debit.
Litigiul are la baza o autorizatie unde exista clauza de plata a penalitatilor de 2% pe zi de intarziere.
Autorizatia s-a incheiat in ianuarie 2008.
Acum m-am informat (cam tarziu ce- i drept) si am vazut ca legea privind raspunderea contractuala care interzice penalitatile in cuantum mai mare ca debitul s-a abrogat in 2009. Perioada litigiului este 2008-2010.
In faza procesuala in care sunt mai pot solicita reducerea penalitatilor pentru ca acestea depasesc debitul, daca nu am cerut acest lucru in motivele de apel? Sau mai pot cere esalonarea platii?

Dar o alta cerere de chemare in judecata prin care sa cer cele de mai sus se poate face avand in vedere ca desi s-a stabilit cuanumul penalitatilor nu am solicitat reducerea lor avand in vedere legea raspunderii contractuale care era in vigoare la data incheierii autorizatiei?

Sau daca aveti alte idei ...

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: AV. Cristina Oltea Petrescu , Avocat 10:39, 20 Martie 2013
Puteti face obiectiuni la raportul de expertiza in care sa solicitati reducerea debitului. Nu am toate datele spetei asa ca nu va pot spune ce sanse aveti sa se admita aceste obiectiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A scazut valoarea de piata a unui imobil evaluat acum 3 ani? victoria_alba victoria_alba Buna, E vorba de un proces de iesire din indiviziune deschis acum patru ani care presupune ca eu sa-i dau intoarcere (o suma de bani) surorii mele, din ... (vezi toată discuția)
Restante la intretinere mioaranoni mioaranoni Am acumulat o restanta la intretinere de 2400 Lei si penalizari de 1600 Lei. Recunosc aceasta datorie, dar fiind in somaj, am fost in imposibilitatea de a ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)