avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... situatie complexa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

situatie complexa

Buna Ziua,

am si eu o situatie in care sunt cam in ceata,deci, in functia mea de conducere intr o firma am luat decizia de a scoate niste obiecte din incinta, am intocmit aviz de insotire a marfii, am contractat o masina si am efectuat aceasta actiune.
Cea ce am scos era la latitudinea mea daca se putea sau nu scoate din firma.
Peste 2 zile conducerea a facut reclamatie la politie ptr furt impotriva mea, politia a intrat in locul unde erau depozitate aceste obiecte chiar daca proprietarul imobilului nu era acasa,si fara mandat de perchezitie ba mai mult firma a trimis o masina si 4 muncitori care au ridicat aceste obiecte din nou fara acordul proprietarului.Mentionez ca nu erau obiecte de valoare ci niste rebuturi.Acum eu stau de 10 zile fara sa stiu ce masuri a luat politia sau ce masuri a luat conducerea firmei in legatura cu mine, am sunat eu si mi s-a spus ca contractul imi este suspendat.

Intrebarile mele sunt:
-daca politia hotaraste neinceperea urm penale pot fi concediat?
-daca pol hot neinceperea urm penale pot da firma in judecata ptr ca am fost dat afara pe nedrept si ptr aducerea de acuzatii nefondate si sa cer despagubiri?
-cat poate firma sa-mi tina contractul suspendat?
-in comisia de disciplina cine ma va apara eu nefiind inscris in nici o organizatie sindicala?

Sunt cam bulversat si am nevoie de ajutor, poate nu am fost asa de coerent, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:47, 22 Februarie 2009
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.

Chiar daca organul de cercetare penala, in speta procurorul, dispune neiceperea urmaririi penale, fiind vorba despre o abatere disciplinara angajatorul , in urma cercetarii disciplinare poate dispune aplicarea sanctiunii desfacerii contractului individual de munca. Aveti dreptul sa fiti insotit de un avocat cand sunteti citat pentru efectuarea cercetarii disciplinare.
1. Nu politia dispune NUP, ci procurorul care instrumenteaza cazul.
2. In cazul in care este dispusa NUP, puteti actiona in judecata conducerea societatii respective.
3. Supsendarea c.i.m. se poate dispune pana la ramanerae definitiva a hotararii judecatoresti.
4. Puteti sa va angajti un avocat care sa va reprezinte interesele in fata comisiei de disciplina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere lilianaG lilianaG ptr desfacere CIM ptr abateri grave ~~daca sunt sint asociat unic si administrator ce document trebuie sa prezint la ITM ptr desfacere fara preaviz? nu vreau ... (vezi toată discuția)
Furt si fals in state- ff urgent eujad eujad in data de 27.04 se face comisie de verificare a statelor si a documentelor de la salarizare. in data de 29.04 s-a incheiat procesul verbal prin care se spune ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim si nup oti oti Ce parere aveti pe urmatoarea speta: [b]Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ... (vezi toată discuția)