cum s-a produs evenimentul:
masina mea (logan) care era oprita in parcare, a fost avariata de o toyota (de asemenea parcata, dar vis-a-vis fata de masina mea, la cca.10m distanta) pusa in miscare datorita neglijentei soferului care nu a asigurat-o corespunzator ulterior opririi, respectiv nu a tras frana de mana inainte de a cobori din vehicul.
la politie:
am mers la BGP-accidente usoare impreuna cu soferul vinovat, am dat amandoi declaratii, am obtinut copia politei RCA, insa in loc de proces-verbal de constatare m-am ales doar cu autorizatie de reparatie, pe spatele careia politistul a scris cum s-a produs evenimentul precum si asiguratorul RCA (seria si nr. politei).
solicitand procesul-verbal mi s-a spus ca nu se poate intocmi deoarece fapta nu este prevazuta in noul cod rutier si astfel ca nu poate fi incadrata nicaieri in lege...dar ca ei inteleg din declaratii ca soferul toyotei se face vinovat de producerea accidentului si sa merg cu autorizatia de reparatie linistit la asiguratorul RCA ca ma despagubeste.
am insistat deoarece stiu ca in lipsa unui proces-verbal...document prin care politia stabileste clar ca este un vinovat (soferul toyotei) si un tert pagubit (eu) urma sa am greutati cu obtinerea despagubirii.
Final:
m-am prezentat la asigurator cu polita (in copie), cu fotografiile facute cu telefonul mobil dar fara proces-verbal ...raspuns: ne pare rau dar fara nu se poate
va rog daca stiti ceva ce m-ar putea ajuta...m-am interesat si reparatia ar fi 600-700 lei dar nu am nici o vina de ce sa ii platesc din buzunar?!?!
am uitat sa mentionez dauna: aripa spate stanga infundata...posibil si contraaripa (asta nu se vede decat la service)
va multumesc
Din pacate, incapacitatea autoritatilor si a inspectorilor asigurarilor e bine-cunoscuta si da mari batai de cap posesorilor de vehicule implicati in diferite evenimente rutiere.
Cei de la Politie ar fi putut sa ii dea un avertisment si sa gaseasca un articol din codul rutier unde l-ar fi poutut incadra; cel de la asigurari, in baza declaratiilor ambilor conducatori auto si a propriilor constatari tehnice ale ambelor vehicule, ar fi putut sa constate cine se face vinovat si daca este antrenata raspunderea firmei de asigurari pe care acesta o reprezinta, mai ales ca , in cele din urma, se va aplica si la noi constatarea amiabila pentru accidentele usoare si nu vor mai exista procese-verbale de la Politie pentru cazurile prezentate de dvs.
Insa, deocamdata mai trebuie sa asteptam. Dvs. va trebui sa reparati vehiculul, sa aveti documente doveditoare in acest sens si, ulterior sa indepliniti procedura concilierii si promovarea unei actiuni in daune in instanta, unde veti solicita toate sumele cheltuite, dobanzi, penalizari si cheltuielii de judecata.
mai am insa o intrebare: actiunea in instanta de care ati pomenit impotriva cui trebuie sa o deschid...impotriva asiguratorului sau impotriva persoanei vinovate?