avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxã judiciarã de timbru pentru recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxã judiciarã de timbru pentru recurs

buna seara am primit citatia pentru recurs de rectificare cota parte data in sentinta de la judecatorie in urma unei succesiuni si iesire din indiviziune, la care trebuie sa achit taxa judiciara de timbru fara a se specifica suma iar timbrul judiaciar este in valoare de 9,5 lei.cum se calculeaza?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:29, 24 Martie 2013
Taxa de timbru este 1/2 din taxa de timbru platita la fond.
va multumesc pentru raspuns.la fond am avut ajutor public judiciar si am platit taxa judiciara de timbru 179.acum cit ar trebui sa platesc?.pe internet am gasit ceva referitor cu valoarea de 411+6% din ce depaseste 5000.este o suma maricica,se pot recupera aceste taxe daca procesul este cu cheltuieli de judecata?.se specifaca faptul caci acesti 9,5 lei sunt sub sanctiunea anularii...asta ce inseamna?in cit timp trebuie achitat?termenul este in luna mai.va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
nicole852107, utilizator
Normal, taxa de timbru in calea de atac este asa cum spunea @ Madalina_Pascu, 1/2 din taxa de timbru platita la fond.
Dar, daca in citatie nu este specificata nici o taxa, puteti merge in instanta la termenul fixat si vi se va pune in vedere cuantumul taxei.
Pentru ca este o eroare a instantei, nu veti fi sanctionat cu anularea recursului ca netimbrat.
Pentru ca este o eroare a instantei, nu veti fi sanctionat cu anularea recursului ca netimbrat.
...nu bag mana in foc m-am ars odata romania e tara tuturor posibilitatilor,i intrecem pe americani:D!!o alta problema este faptul ca nu am atacat cu recurs intreaga sentinta si doar o cota parte,in aceasta situatie data fiind valoarea exacta a cotei prin evaluare de catre experti sau asa zisi experti sau camatari, nu ar trebui calculata taxa judiciara de timbru la valoarea cotei?


Răspunsul la ultima dvs. întrebare este "nu".

Potrivit art. 11, alin. (1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cererile pentru exercitarea apelului sau recursului împotriva hotărârilor judecătoreşti se taxează cu 50% din:
– taxa datorată pentru cererea sau acţiunea neevaluabilă în bani, soluţionată de prima instanţă;
– taxa datorată la suma contestată, în cazul cererilor şi acţiunilor evaluabile în bani.

Alte prevederi legale nu există, indiferent ce interpretări daţi dvs. speţei. Dar mai întrebaţi, poate a patra persoană vă răspunde altceva. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de timbru Marina72 Marina72 As dori o lamurire la urmatoarea situatie: am deschis un dosar de recurs pentru o mostenire impotriva hotararii date de instanta de fond. Conform incheierii ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa judiciara de timbru ioanandrei ioanandrei Reclamanta - persoana fizica , initiaza o cerere de constatare a nulitatii absolute a unui contract de vinzare -cumparare imobil. Cererea este incadrata de ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru Statescu Statescu Buna ziua! O sentinta civila anuleaza \\"ca netimbrata actiunea. Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare\\". Legea spune ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)